Blog 015: Kumare

0 comments

Blog 015: Kumare

Kumare so ene izmed mojih najljubših zelenjav, sploh poleti, ko jih je največ in so najboljše. Iz njih sem pripravila že marsikaj, nekaj receptov lahko najdeš v tem zapisu, še več pa tukaj. Kumare pa niso, če jih prav pripraviš, le odlične, so tudi zelo zdrave.

Kumare vsebujejo kar 97 % vode, v njih pa je veliko vitaminov in mineralov. Unižujejo tudi holesterol v krvi, vzpodbujajo izločanje strupenih snovi iz telesa, pomagajo pri revmi in artritisu ter uravnavajo krvni sladkor. Ker vsebujejo ogromno količino vode, pospešujejo izločanje vode in čistijo sečne in prebavne poti, zaradi velikih vsebnosti selena varujejo pred rakom.

Kumare se uporabljajo tudi v kozmetične namene. Podočnjake naj bi pregnali na tanko narezani koluti kumare. Priznam, nikoli še nisem poskusila, če deluje.

Kumara je enoletnica iz družine bučevk in prihaja iz Indije. Jedli so jih že Babilonci, v Evropo pa so jih prinesli Rimljani. Dobro uspevajo tudi v Sloveniji. Med rastjo jih je treba dovolj zalivati, sicer postanejo grenke in popolnoma neužitne. Starša jih vsako leto ogromno pridelata. Veliko jih zato dobim tudi jaz in sem jih vedno zelo vesela.

Če ne moreš dobiti domačih kumar, potem v trgovini ali na tržnici izberi tiste kumare, ki imajo napeto in nepoškodovano lupino. Potipaj jo, če se pod tvojim prstom udre, jo odloži in izberi katero drugo.

Kumare so nam na razpolago čez vse leto, a najboljše so ravno poleti, ko so v sezoni in so nam najbližje. Ker je ravno poletje, ko tole pišem in so kumare v izobilju, ti predlagam, da poskusiš katerega od spodnjih receptov. Nekaj ti jih je gotovo znanih, nekaj pa je malo spremenjenih. Poskusi!

Kruhki z avokadovim namazom in kumaro
Recept -> Kruhki z avokadovim namazom in kumaro


Recept-> Kumare v omaki s krompirjevimi njoki

Grški sendvički
Recept -> Grški sendvički

Brusketa s sušenimi paradižniki in kumaro
Recept -> Brusketa s sušenimi paradižniki in kumaro


Recept -> Kuskus solata s češnjevci, redkvicami, rukolo in kumaro


Recept -> Špageti v arašidovi omaki s kumaricami

Kruhki s tzatzikijem in dimljenim lososom
Recept -> Kruhki s tzatzikijem in dimljenim lososom

Mešana solata s piščancem in mangovim prelivom
Recept -> Mešana solata s piščancem in mangovim prelivom

Ajdove palačinke z dimljenim lososom, kumaro in avokadom
Recept -> Ajdove palačinke z dimljenim lososom, kumaro in avokadovo kremo

Riževa solata s čičeriko
Recept -> Riževa solata s čičeriko

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.