Blog 065: Obisk tovarne Kotányi na Dunaju

0 comments

Prejšnji teden sem bila na Dunaju! In to ne le turistično, ampak sem si šla ogledat tovarno Kotányi. Tja nas je gručico navdušenih in firbčnih ljubiteljev začimb odpeljala ekipa Kotányi Slovenija, s katero uspešno sodelujem že leto in pol. In vtis? Beri naprej!

Ko sem dobila povabilo, sem takoj rekla ja. Zakaj le ne bi! Grem na Dunaj. Grem si ogledat tovarno Kotányi. Nemogoče je bilo reči ne. In smo šli. Najprej smo šli na obisk v le nekaj kilometrov iz Dunaja oddaljen Wolkersdorf, kjer ima Kotányi sedež. Družinsko podjetje je zasnoval Janos Kotányi na Madžarskem, a je podjetje kmalu preselil v Avstrijo. Danes podjetje še vedno vodi član družine Kotányi in sicer Erwin Kotányi. Gospoda smo tudi spoznali.

Takoj po prihodu so naš oblekli v zaščitna oblačila. Res smo zgledali … zanimivi. V ušesih imam še slušalke, ki smo jih dobili, ko smo si šli pogledat proizvodnjo.

Najprej smo šli v testno kuhinjo, kjer pripravljajo recepte in delajo kontrolo kakovosti. Seveda so nas nahranili.

Napitek s kurkumo, mangovim in ananasovim sokom in jagodičevjem. Mmm, osvežilno!

Humus na svežem kruhu z začimbno mešanico garam masala.

Kruh!

Paradižnikov namaz (začimbna mešanica paradižnik Toskana, zmešana z vodo in oljem) na kruhu s kurkumo.

Pecivo s sladico v lončku, narejeno z agar agarjem, veganskim želirnim sredstvom.

Slastno!

Nato smo si ogledali še laboratorij in proizvodnjo. Poglej si no to skladišče!

In polnilnico!

Ogromno dela je robotiziranega, kljub temu pa zaradi nenehnega širjenja – ravno nekaj dni pred obiskom so odprli nov prizidek – ves čas iščejo nove zaposlene.

Sicer pa v tovarni le polnijo začimbe, sušene in zmlete dobijo že od dobaviteljev s celega sveta. Meljejo večinoma le poper. Kotányi je prisoten predvsem v centralni in vzhodni Evropi, med večjimi državami, kjer so prisotni, so še Brazilija in Južna Koreja. Trenutno imajo zaposlenih 560 ljudi, na leto pa prodajo 10 ton začimb.

Najbolj popularen je poper, sledi pa mu rdeča paprika, ki je bila tudi prvi Kotányi izdelek. Vsega skupaj imajo okoli 4500 izdelkov, embalaže pa so pripravljene v 19-ih jezikih. Začimbe pakirajo za končne potrošnike in za gostince, tudi v Sloveniji

Velik poudarek pa ne dajo le na obstoječe izdelke, ampak ves čas tudi inovirajo ter preizkušajo nove začimbe in kreirajo nove začimbne mešanice. Seveda pa skrbno beležijo in nadzirajo “obnašanje” začimb. Pomembna ni le kakovost, ampak tudi tekstura, vonj in barva.

Po ogledu tovarne smo imeli priložnost spoznati tudi direktorja podjetja Erwina Kotányi, ki je pripravil zanimivo predstavitev podjetja ter potrpežljivo odgovarjal na vprašanja. Na koncu se nam je zahvalil za obisk ter nam dal darilce, nekaj izdelkov iz njegove gourmet linije.

Izredno zanimiv se mi je zdel podatek, da morajo ves čas zelo natančno spremljati vremenske in politične razmere v regijah, kjer imajo dobavitelje, saj to močno vpliva na razpoložljivost surovin in posledično na ceno. Nekatere surovine so na voljo le v nekaj državah oziroma regijah in če se tam kaj pripeti, to vpliva na ponudbo za nekaj prihajajočih sezon. Primer je vanilija, ki je zaradi vremenskih in ostalih neprilik v Madagaskarju, kjer je največ pridelka vanilijevih strokov na svetu, skoraj pošla in cene so poskočile do neba. Sedaj, ko se razmere tam umirjajo, bo tudi ponudba vanilije večja in z njo tudi nižje cene. Je pa zanimivo tudi dejstvo, da težko sodelujejo z državami, ki imajo sicer dobre pridelke, ne morejo pa priskrbeti zadostne količine.

Med obiskom sem opazila še dve zanimivi stvari. Vitrino s starimi embalažami …

… in zanimivo obvestilo zaposlenim.

Še nekaj utrinkov z Dunaja

Dunaj mi je nadvse všeč in obiskala sem ga že velikokrat. Največkrat le za en dan na koncerte, tam pa sem preživela tudi več dni skupaj na počitnicah leta 2015. Oglej si blog zapis, kjer lahko o Dunaju izveš veliko zanimivega.

Za konec pa še nekaj utrinkov s tokratnega izleta.

Super je bilo. Hvala Kotányi Slovenija za povabilo!

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Tags

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.