Velja prepričanje, da so juhe primerne le za zimske dni in za pomoč pri zdravljenju prehladov. A to je daleč od resnice. Juhe, ki so fantastičnega okusa, so nasitne in prav nesramno dobro pobožajo trebušček, so dobre vse leto. V nadaljevanju si preberi pravila za pripravo odlične juhe vse leto in si oglej več odličnih in večkrat preverjenih receptov.
Obožujem juhe. Že vse svoje življenje. V mladosti sem poznala naslednje juhe: govejo, pomladno s svežo zelenjavo, sladko zelje, fižolovo in prežganko. Že res, da jih je bilo samo pet, a juhe so se mi za vse življenje zasidrale v najbolj čuvan in nespremenljiv košček srca. Obožujem jih!
Seveda sem od mladosti naprej spoznala še več različnih juh, vedno nove okuse, kombinacije in načine priprave pa spoznavam še vedno, ves čas. In prepričana sem, da sem jih do sedaj v življenju spoznala le majhen odstotek. Veliko sem jih že objavila med recepti – najdeš jih pod oznako juha – obljubljam pa, da jih bom s časom še več.
Juhe so dobre zaradi večih razlogov:
- vsebujejo veliko zelenjave (da da, zelenjava je dobra zate),
- vsebujejo veliko tekočine (da da, veliko tekočine je dobro zate),
- lepo pogreje želodček (prazen želodček je najboljše obložiti s toplo tekočino in nežno zelenjavo),
- dobro nasiti (da da, goveja juha z rezanci morda res ne, krepka juha, polna zelenjave in beljakovin pa bo),
- jo lahko pripraviš skoraj iz česarkoli (malo zelenjave, tekočine, začimb in dišavnic, pa je) in
- omogoča veliko mero kreativnosti (kombiniraj zelenjavo, kombiniraj beljakovine, umešaj ogljikove hidrate čisto po želji).
Juhe pripravljam vse leto. Ja, tudi poleti. Tudi v času visokih temperatur! Nič me ne ustavi. Juho pripravljam kot predjed in/ali kot glavno jed. Pripravo juhe prilagodim letnemu času – uporabim sestavine, ki so takrat na razpolago.
Izbira sestavin je pomembna (v nadaljevanju naštevam le nekaj najbolj značilnih sestavin posameznega letnega časa):
- zima – krompir, buča, pastinak, leča, fižol …
- pomlad – grah, korenje, šparglji …
- poletje – paradižnik, mlada čebula, šparglji, špinača, bučke …
- jesen – brokoli, cvetača, buča …
Nekatere vrste zelenjave imamo na voljo celo leto. Korenje in krompir sta že dve taki. Nekatere zelenjave pa so prav tako kot sveže, odlične tudi zamrznjene. Zelenjava, v trgovinah na voljo zamrznjena, je bila zamrznjena takoj, ko je dozorela. Takoj so jo očistili, obdelali in na hitro zamrznili. Tako nam je na voljo tudi sredi zime. Tudi jaz rada uporabljam tako zelenjavo. Med njimi večinoma zamrznjeno špinačo v koščkih, brokoli, grah, cvetačo … Pozimi rada uporabljam tudi paradižnikove pelate.
Vsaka juha je dobra tudi zaradi dobre jušne osnove. Lahko uporabiš vročo vodo in jušno kocko (to velikokrat delam tudi sama), lahko pa jo pripraviš doma. Res ni težko!
Juhe pa so odlične tudi zaradi dodatkov. Odlični dodatki za vsakršno juho so beljakovine (meso, ribe, sir, fižol, leča …), ogljikovi hidrati (testenine, kruh, vlivanci …), začimbe (kurkuma, curry, lovorjev list …) in dišavnice (peteršilj, drobnjak, bazilika …).
Pred izborom nekaterih receptov (vse recepte juh, na voljo na www.sitfit.si najdeš pod oznako juhe), pa še nekaj pravil za vedno odlično juho:
- Če uporabiš čebulo ali por, ju vedno prepraži: tako izgubita ostrino.
- Zelenjave nikoli ne prekuhaj: mehkejšo vedno dodaj na koncu.
- Juho vedno dobro začini: premalo ali preveč soli juho uniči.
- Izogibaj se zgoščevanju juhe z moko: nekaj zelenjave spasiraj, vrni v juho in tako juho zgosti na naraven način.
- Sveže dišavnice juhi dodaj na koncu: s tem boš juho osvežil/a in odišavil/a.
- Vegeto vrzi v smeti. Ta stvar ne sme niti videti lonca, v katerem se kuha juha.
V nadaljevanju pa še nekaj receptov za dolpast odlične juhe. Izbrati je bilo zelo težko, ker so vse tako fineeeeeeee …
Kremna zelenjavna juha z lečo >>
Zelenjavna juha z dišavnicami >>
Pekoča kremasta piščančja juha s špinačo >>
Kuskus juha z zelenjavo in metino pasto >>
Jesenska zelenjavna juha z bulgurjem >>
Krepka gobova juha s špinačo in azijskimi špageti >>
Nikar ne pozabi. Juhe so lahko odlične, nasitne, zdrave in želodčku in duši prijazne. Ne boj se jih in jih začni kuhati tudi ti. Imaš kak dober recept tudi ti? Napiši v komentarjih!