Ta zelenjavna omaka se čudovito odmrzne, zato jo poleti, ko je zelenjave v izobilju, naredi veliko in jo, preden jo združiš s kuskusom, razdeli na porcije in zamrzni. Tako ti bo na razpolago tudi takrat, ko za kuhanje nimaš časa. Namesto kuskusa lahko izbereš tudi testenine ali ajdovo kašo. Poleg postrezi s solato.
SESTAVINE
Sestavine za omako:
- 1/2 (rjave) čebula
- 1 por
- 1 (rdeča) paprika
- 1 jajčevec
- 1 zelena bučka
- 1 svež feferon (neobvezno)
- 6 vejice svežega ali 1 žlička suhega timijana
- 2 sveža paradižnika
- 0,4 l paradižnikove kaše
- sol
- poper
- olivno olje
Sestavine za kuskus:
- 200 g kuskusa
- 300 g vrele vode
- 1 ščepec soli
- poper
- 2 žlici olivnega olja
- 1 mala pest svežega peteršilja (neobvezno)
POSTOPEK
V kozici segrej olje in na njem prepraži čebulo in por. Ko se zmehčata, dodaj na kocke narezano papriko in sesekljan feferon in praži še naprej. Potem dodaj na kolute narezan jajčevec in bučko ter na kocke narezan svež paradižnik in praži dokler zelenjava ne uvene.
Takoj, ko se zelenjava zmehča in v kozici začne zmanjkovati tekočine, dodaj toliko paradižnikove kaše, da je vsa zelenjava pokrita z njo ter timijan ter sol in popopraj. Vse dobro premešaj in kuhljaj, da se okusi premešajo in da nastane gosta omaka, približno 15 minut.
Proti koncu kuhanja omake pripravi kuskus. V skodelico daj kuskus, ga posoli, dodaj 1 žlico olivnega olja ter zalij z vrelo vodo. Pokrij ter pusti stati 5 minut, da se kuskus napije vode.
Ko se kuskus napoji vode, v ponvi segrej preostalo žlico olivnega olja ter na segretega z vilico razdrobi kuskus. Potresi s sesekljanim peteršiljem in sveže mletim poprom in premešaj, da se okusi prepojijo. V omako umešaj kuskus, okrasi še z nekaj listki timijana ali pa s peteršiljem, ter postrezi.