Tahini je odlična kremasta pasta, narejena iz sezamovih semen. Je del mnogih kuhinj, predvsem v mediteranski in indijski kuhinji. Zagotovo poznaš falafel – ena izmed omak je narejena prav iz tahinija. Tahini od danes naprej je kupuj več, sledi receptu in ga pripravi kar doma.
Priprava tahini paste je zelo enostavna. Potrebuješ le sezamova semena, nekaj rastlinskega olja, mešalnik in potrpljenje. Pripravljen je v nekaj minutah, užitek v njem pa traja več mesecev. Pripravljen tahini prenesi v stekleno posodico z navojem in ohlajenega shrani v hladilniku – odličen bo še nekaj mesecev!
V nadaljevanju sledi zapis priprave, na koncu pa lahko najdeš še tri recepte, v katerih sem uporabila tahini in iz njega naredila odličen preliv. Poskusi ga doma pripraviti tudi ti, je boljši od kupljenega!
SESTAVINE (za približno 250 g paste)
- 150 g sezamovih semen
- 1/2 žličke soli
- 2 žlici repičnega/sončničnega olja
PRIPRAVA
Sezamova semena prepraži na suhi ponvi le toliko, da se popražijo in malenkost spremenijo barvo.
Potem jih prenesi na krožnik in počakaj, da se shladijo. Sezamova semena prenesi v mikser in začni miksati.
Ko se semena spremenijo v grudice, dodaj olje in spet miksaj.
Ko dobiš kremasto zmes, posoli in še enkrat zmiksaj. Poskusi in dosoli, če je potrebno.
Recepti s tahinijevo pasto
Recept: Falafel v tortiliji z zelenjavo >>
Recept: Pečena zelenjava s sezamovim prelivom >>
Recept: Pečeni jajčevci z zeljno solato in sezamovim prelivom >>