Tahini oz. sezamova pasta

0 comments

Tahini oz. sezamova pasta

Tahini je odlična kremasta pasta, narejena iz sezamovih semen. Je del mnogih kuhinj, predvsem v mediteranski in indijski kuhinji. Zagotovo poznaš falafel – ena izmed omak je narejena prav iz tahinija. Tahini od danes naprej je kupuj več, sledi receptu in ga pripravi kar doma.

Priprava tahini paste je zelo enostavna. Potrebuješ le sezamova semena, nekaj rastlinskega olja, mešalnik in potrpljenje. Pripravljen je v nekaj minutah, užitek v njem pa traja več mesecev. Pripravljen tahini prenesi v stekleno posodico z navojem in ohlajenega shrani v hladilniku – odličen bo še nekaj mesecev!

V nadaljevanju sledi zapis priprave, na koncu pa lahko najdeš še tri recepte, v katerih sem uporabila tahini in iz njega naredila odličen preliv. Poskusi ga doma pripraviti tudi ti, je boljši od kupljenega!

SESTAVINE (za približno 250 g paste)

  • 150 g sezamovih semen
  • 1/2 žličke soli
  • 2 žlici repičnega/sončničnega olja

Tahini oz. sezamova pasta

PRIPRAVA

Sezamova semena prepraži na suhi ponvi le toliko, da se popražijo in malenkost spremenijo barvo.

Tahini oz. sezamova pasta

Potem jih prenesi na krožnik in počakaj, da se shladijo. Sezamova semena prenesi v mikser in začni miksati.

Tahini oz. sezamova pasta

Ko se semena spremenijo v grudice, dodaj olje in spet miksaj.

Tahini oz. sezamova pasta

Ko dobiš kremasto zmes, posoli in še enkrat zmiksaj. Poskusi in dosoli, če je potrebno.

Tahini oz. sezamova pasta

Recepti s tahinijevo pasto

Falafel v tortiliji z zelenjavo
Recept: Falafel v tortiliji z zelenjavo >>

Pečena zelenjava s sezamovim prelivom
Recept: Pečena zelenjava s sezamovim prelivom >>

Pečeni jajčevci z zeljno solato in sezamovim prelivom
Recept: Pečeni jajčevci z zeljno solato in sezamovim prelivom >>

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.