Fantastični okusi v tej zelenjavni omaki se čudovito ujemajo z ajdovo kašo, okuse pa zaokrožajo sveži češnjevci in hrustljavi sesekljani orehi. Poleg te jedi postrezi skledo najljubše solate.
SESTAVINE (za 2 osebi)
- 4 stroki česna
- olivno olje
- 1 zelena bučka
- 2 paradižnika
- 6 češnjevih paradižnikov
- 1 večja pest špinače ali blitve
- 1/2 žlička čilija v prahu (neobvezno)
- sol
- poper
- 4 žlice paradižnikove kaše
- 400 g kuhane oziroma 100 g nekuhane ajdove kaše
- peteršilj
- 2 žlici orehovih jedrc
PRIPRAVA
Ajdovo kašo preberi, splakni pod mrzlo vodo in skuhaj – približno 15 minut bo trajalo – v vreli in soljeni vodi. Ko je skuhana jo odcedi in dobro splakni.
V večji kozici segrej 2 žlici olivnega olja in na njem približno minuto praži na tanke lističe narezane stroke česna – če česna ne obožuješ tako kot jaz, uporabi le 2 stroka. Ko se česen malenkost zmehča, dodaj na tanke kolute narezano bučko. Po nekaj minutah praženja in nenehnega mešanja v kozico dodaj na kockice narezan paradižnik in paradižnikovo kašo ter posoli in popraj ter dodaj še čili v prahu, potem pa dobro premešaj.
Po približno petih minutah v kozico dodaj na rezance narezano špinačo, ajdovo kašo in polovico sesekljanega peteršilja in premešaj. Kuhaj še dve minuti.
Češnjeve paradižnike nareži na osmine, orehova jedrca pa grobo sesekljaj.
Ajdovo kašo z zelenjavo serviraj na krožnik, potresi s preostalim peteršiljem, okrasi s češnjevimi paradižniki in sesekljanimi orehi ter malenkost še popopraj ter postrezi.