Ta čudovito osvežujoča brusketa ti bo tako zelo všeč, da je bo zmanjkalo en-dva-tri! Sveže kumarice lahko pozimi, ko svežih ni na razpolago, nadomestiš z vloženimi kumaricami ali pa jih v celoti izpustiš.
SESTAVINE (za 2 osebi)
Sestavine za namaz iz sušenih paradižnikov:
- 6 sušenih paradižnikov
- 6 sušenih in v olje vloženih paradižnikov
- 4 olive
- 1/2 žličke suhe bazilike
- 1 žlica limoninega soka
- 1/2 stroka česna
- 1 žlica olivnega olja
Ostale sestavine:
- 4 kosi (ajdovega) kruha
- 1 manjša sveža kumara
- 1 strok česna
- 2 žlici olivnega olja
- poper
PRIPRAVA
Šest polovičk sušenih paradižnikov (suhih, NE vloženih v olje) namoči v vreli vodi. Pusti stati 15 minut, oziroma toliko časa, da se zmehčajo.
Namočene paradižnike odcedi – prihrani nekaj vode, v kateri so se paradižniki namakali. Namočene paradižnike, v olje vložene paradižnike, olive, baziliko, limonin sok in česen daj v mešalnik in zmiksaj – po žlicah dodajaj vodo, v kateri so se paradižniki namakali, dokler ne dobiš gladke mase.
Žar ponev dobro segrej. Kose kruha pokapaj z oljem in z naoljeno stranjo dol prenesi na ponev. Ko dobi lepe sledi žara, kruh obrni in popeci še na drugi strani. Popečen kruh potem namaži s polovičkama česna.
Namazu dodaj nekaj olivnega olja, da dobiš mazljivo teksturo in ga namaži na popečen kruh ter okrasi z rezinami sveže kumarice.