Čokoladne mini pite s karameliziranimi arašidi

0 comments

Čokoladne mini pite s karameliziranimi arašidi

So sladice, ki jih pripravljaš dan ali dva. So sladice, ki jih pripravljaš uro ali dve. In so sladice, ki jih pripravljaš manj kot 30 minut! Uganeš, katera sladica je današnja? Da, to sladico pripraviš v 15 minutah (če ne šteješ 20 minutnega hlajenja, seveda). Te mini pite so čudovite in tako enostavne! Poskusi jih tudi ti.

Sladic sicer ne pripravljam velikokrat – čeprav jih sedaj zaradi Sit Fita moram – jih zelo zelo ZELO rada jem. Ker v pripravi sladic – v primerjavi z ne-sladicami – ne uživam preveč, vedno iščem sladice, ki se pripravijo hitro in ki so bolj ali manj zdrave. Zato sem za pripravo teh mini čokoladnih pit uporabila kupljene in že narejene školjke za pite. Kupila sem jih v E’Leclercu. No, morda malo tudi zato, ker nimam modelčkov za tako majhne pite. No, ta zadnji razlog je ključni razlog, zakaj sem uporabila že narejene školjkice! Kdo ve, morda jih bom nekoč imela. Takrat bom školjkice zagotovo naredila sama!

Naj nekaj besed namenim karameli. Priznam, da sem ravno za ta recept karamelo prvič pripravila sama. Malo me je bilo strah, da se mi bo kaj zažgalo ali pa da kozice potem ne bom uspela očistit. Pa sem se opogumila in pripravo karamele raziskala. Izvedela sem dva ključna nasveta: 1. karamele nikoli ne mešaj, 2. kozico očisti z vrelo vodo. Nasvetov sem se držala in priprava mi je uspela v prvem poskusu! Če se držiš teh dveh nasvetov, bo priprava brez težav uspela tudi tebi. Zato se nikar ne boj in karamelo pripravi tudi ti.

Čokoladne mini pite pripravi sebi in/ali svojim bližnjim na kateri koli dan – zanje res ne potrebuješ posebne priložnosti, lahko pa so tudi čudovito darilo. Male pite pripravi, jih ohladi, postavi v lepo prozorno vrečko in jo okrasi z mašnico. In ta-da, super darilo je pripravljeno!

Čokoladni nadev in karamelizirani arašidi so pripravljeni po receptu Gordona Ramsayja in so resnični pokazatelj, da je Gordon top chef!

SESTAVINE (za 9 mini pit)

Sestavine za čokoladni nadev:

  • 200 g temne čokolade
  • 4 žlice sladke smetane
  • 1 majhen ščepec soli
  • 30 g masla
  • 1 žlica (rjavega) sladkorja
  • 1 žlička vanilijeve esence

Sestavine za karamelizirane arašide:

  • 75 g sladkorja
  • 50 g slanih arašidov

Ostale sestavine:

  • 1 paket (9 kosov) mini školjk za pite

Čokoladne mini pite s karameliziranimi arašidi

Čokoladne mini pite s karameliziranimi arašidi

PRIPRAVA

Najprej pripravi karamelizirane arašide. Pripravi kvadrat papirja za peko in ga postavi na ravno površino blizu štedilnika.

V kozico stresi sladkor, to pa postavi na majhen ogenj. Počakaj, da se sladkor najprej stopi, potem pa zlato obarva. Ves ta čas kozico pusti popolnoma na miru – nikar (!!!) ne mešaj. Ko se sladkor spremeni v zlato tekočino, v kozico stresi arašide – nujno morajo biti slani, saj se bodo s čokolado čudovito ujemali – in jih s premikanjem kozice razporedi po karameli. Ponavljam – ničesar ne mešaj!

Čokoladne mini pite s karameliziranimi arašidi

Takoj, ko se karamela oprime vseh arašidov, tekočino in arašide prelij na papir za peko. Z leseno žlico s kozice postrgaj vso karamelo. Ta korak moraš narediti res hitro, saj se bo karamela takoj začela strjevati.

Čeprav na prvi pogled izgleda, da bo karamelo s kozice težko očistiti, temu ni tako. V kozico vlij vodo in kozico ter leseno žlico postavi na štedilnik. Potem, ko se bo voda segrela, se bo preostala karamela stopila v vodo. Sladko vodo potem le odliješ in kozica je čista.

Medtem, ko se karamela hladi, pripravi čokoladni nadev. V posodi segrej nekaj vode, nanjo postavi posodico – ta naj se vode ne dotika – in vanjo nalomi čokolado, ji dodaj sladkor, smetano, maslo in vanilijevo esenco in pusti, da se vse stopi.

Čokoladne mini pite s karameliziranimi arašidi

Stopljeno čokoladno zmed dobro premešaj, da dobiš svetleči nadev.

Čokoladne mini pite s karameliziranimi arašidi

Pitine školje razporedi na ravno površino in …

… vanje previdno – najlažje kar z žlico – razporedi čokoladni nadev.

Karamelizirane arašide nalomi na manjše koščke.

Čokoladne mini pite s karameliziranimi arašidi

Z majhnimi koščki karameliziranih arašidov okrasi čokoladne mini pite. Pite za 15-30 minut postavi v hladilnik, da se čokolada strdi, potem pa jih postrezi in uživaj!

Čokoladne mini pite s karameliziranimi arašidi

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.