Piščančja jušna osnova je čudovita. Iz nje lahko pripraviš različne! juhe (da, ne le tiste z jušnimi rezanci ali ribano kašo!), lahko pa jo uporabiš tudi pri kuhanju namesto vode in jušne kocke. Rižote s tako osnovo so res fenomenalne.
Čeprav večino časa pripravljam zelenjavno jušno osnovo, sem se priprave piščančje jušne osnove lotila z namenom. Z jušno osnovo in kuhanim piščančjih mesom sem namreč pripravila kar dva dodatna recepta:
Juho=jušno osnovo, ki mi je ostala, pa sem kasneje uporabila pri kuhanju, nekaj pa sem jo enostavno le spila – res je odlična!
SESTAVINE (za približno 3-4 litre juhe in 1 krožnik piščančjega mesa):
- 4 kosi piščančjih stegen
- 1 piščančja kračka
- 1 por
- 1 steblo zelene
- 1 manjši koromač
- 1/2 paradižnika
- 1 rjava čebula
- 5 korenjev
- 1 šopek svežega peteršilja
- 5 zrn popra
- 1 žlička soli
- približno 4 litre vode
PRIPRAVA
Piščančje meso splakni pod tekočo mrzlo vodo, potem pa popivnaj s kuhinjsko papirnato brisačko. Vso zelenjavo operi in nareži na približno enako velike kose.
V veliko posodo zloži vso zelenjavo.
Potem pa nanjo razporedi vse meso.
Dodaj še poprova zrna. V posodo nalij mrzlo vodo ter …
… posodo postavi na srednje velik ogenj. Kuhaj približno 40 minut oziroma toliko časa, da meso kar odpade s kosti. Juho poskusi in dosoli, če je potrebno.
Juho precedi.
Ko se meso malo ohladi, s kosti poberi vse meso in ga uporabi v solati, sendviču ali pa juhi.