Pripravi si piščanca malo drugače! Piščančje kračke skupaj s češnjevimi paradižniki speci v pečici, dušeno zelje pa pripravi v kozici. Poleg postrezi s solato in kosom kruha. Kračke in zelje lahko pripraviš tudi posebej kot dve ločeni jedi – odločitev je v tvojih rokah!
SESTAVINE (za 2 osebi)
Sestavine za piščančje kračke:
- 4 piščančje kračke
- 1 pest češnjevih paradižnikov
- 4 stroki česna
- olivno olje
- sol
- poper
- 1 žlička suhe ali pest sveže bazilike
Sestavine za dušeno zelje:
- 1 (rjava) čebula
- 1 (rdeč) svež feferon (neobvezno)
- 1 (rdeča) paprika
- 2 korenčka
- 2 stroka česna
- 1/2 žličke suhega timijana
- 4 vejice svežega timijana
- 1 žlička mlete rdeče paprike
- sol
- poper
- olivno olje
- 0,5 l zelenjavne jušne osnove (lahko tudi vrela voda in ena jušna kocka)
- 250 g svežega zelja
PRIPRAVA
Piščančje kračke splakni pod mrzlo vodo, dobro obriši s kuhinjsko brisačko, potem pa po celotni površini posoli in popopraj. Češnjeve paradižnike nareži na polovičke ali četrtine, če imaš malo večje češnjevce.
V pekač razporedi češnjeve paradižnike, neolupljene česnove stroke in baziliko. Na zelenjavo razporedi piščančje kračke in vse pokapaj z olivnim oljem. Peci v pečici, ogreti na 180°C približno uro in pol, kračke vsakih 30 minut obrni.
Takole kračke izgledajo po 30-ih minutah pečenja.
Za pripravo dušenega zelja segrej žličko olivnega olja in na segretem prepraži sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodaj sesekljan česen in praži še toliko časa, da česen zadiši (približno minuto). V kozico sedaj dodaj na kolute narezan feferon, suh timijan in mleto papriko in praži še 2 minuti. V kozico sedaj dodaj na rezance narezano sveže zelje in praži približno 10 minut, da se zelje prepraži. Ves čas mešaj, da se zelje ne prižge. Če je preveč suho, dodaj kakšno žličko vode, da pospešiš praženje.
Ko se zelje prepraži (ko se malo zmehča in obarva), v kozico dodaj korenje, papriko in svež timijan ter premešaj.
Zalij z zelenjavno jušno osnovo in 15 minut pokrito, potem pa še 15 minut odkrito, kuhaj približno pol ure. Vmes večkrat preveri, če je v kozici dovolj tekočine – zelje v njej ne sme plavati, mora je biti le toliko, da se zelje duši. Po 30-ih minutah kuhanja zelje poskusi in če še ni mehko, kuhaj še toliko časa, da se zmehča. Potem jed popopraj in dosoli, če je potrebno.
Jed lahko serviraš na dva načina. Zelje serviraj na krožnik, nanj položi piščančji krački, dodaj pečene paradižničke, prelij z omako od pečenja, okrasi z olupljenim pečenim česnom in svežo baziliko ter postrezi. Zelje in krački pa lahko serviraš tudi ločeno, kot je prikazano na fotki.