Ti nežni mali rikotini cmočki so bombice okusov, skupaj z omako so prava mala poslastica. Priprava teh cmočkov je malenkost bolj zamudna, saj jih je treba pripraviti večer prej, da čez noč počivajo. A naslednji dan so pripravljeni en-dva-tri, saj se kuhajo le toliko časa, kot se pripravlja omaka – le 3 minute.
Recept za rikotine cmočke sem si izposodila od Jamieja Oliverja in jih odišavila s česnovo-masleno omako in kombinacija je res uspela. Bravo midva! 😀
SESTAVINE (za 2 osebi)
Sestavine za cmočke:
- 250 g rikote
- 50 g parmezana
- 1/2 žličke muškatnega oreščka
- zdrob
Sestavine za omako:
- 50 g masla
- 2 stroka česna
- 1 pest špinače
- sol
- poper
PRIPRAVA
Cmočke pripravi večer prej, naj čez noč počivajo. V skledi z vilico zmešaj rikoto, nariban parmezan in muškatni orešček. Na dva plitka krožnika stresi po 3 žlice zdroba. Vzemi malo in večjo žlico in z malo zajemi žlico mase, z večjo pa maso previdno prenesi na zdrob. Kup mase v zdrobu povaljaj in iz nje oblikuj cmoček. Cmoček bo zelo krhek in skoraj pacast – brez skrbi, čez noč bo postal kompaktnejši. Iz vse mase oblikuj cmočke in jih prenašaj na z zdrobom potresen krožnik. Če imaš premalo zdroba, ga še nekaj dodaj. Ko končas z oblikovanjem cmočkov, jih potresi še z nekaj žlicami zdroba. Krožnik s cmočki postavi v hladilnik – nikar jih ne pokrij.
Naslednji dan zavri vodo. Sesekljaj česen in pripravi špinačo. Cmočke, ki so čez noč postali bolj kompaktni, še enkrat povaljaj v zdrobu in jih oblikuj v lepe okrogle cmočke. Cmočke previdno prenesi v krop in kuhaj približno 3 minute.
Medtem, ko se cmočki kuhajo, v ponvici stopi maslo in na njem prepraži sesekljan česen. Česen praži le toliko časa, da res le za malenkost spremeni barvo, a ne preveč, da ne postane grenak. Ko česen spremeni barvo, maslo posoli in popopraj ter vanj umešaj še špinačo. Umakni z ognja.
Kuhane cmočke previdno prenesi na servirni krožnik. Prelij jih s česnovo-masleno omako in špinačo, dobro popopraj in postrezi.