Ta čudovita solata je izjemna v zimskih dneh. Izberi katero koli solato, tudi jabolko izberi po svoji želji. Če nimaš časa za pripravo kandiranih orehov uporabi kar navadne orehe, prej jih le popeci na suhi ponvi.
SESTAVINE (za 2 osebi)
Sestavine za kandirane orehe:
- 50 g orehovih jedrc
- 1 žlica medu
- 1/8 žličke kajenskega popra
- 1/4 žličke soli
Sestavine za preliv:
- 4 žlice sončničnega ali repičnega olja
- 2 žlici jabolčnega kisa
- 2 žlici medu
- 1/4 žličke mletega cimeta
- 1 ščepec popra
- 1/4 žličke soli
- 1 ščepec kumina
- 1 ščepek curry-ja
- 1 žlica limoninega soka
Ostale sestavine:
- 1 pest rukole (približno 70 g)
- 1 pest motovilca (približno 70 g)
- 1 pest kandiranih orehov
- 1 jabolko
PRIPRAVA
Orehova jedrca čez noč namoči v slani vodi, namakanje namreč pomaga pri prebavi oreščkov. Naslednji dan jih prenesi na papirnato brisačko, jih obriši in pusti, da se dobro posušijo. V kozici med segrevaj le toliko časa, da se utekočini. Umešaj še sol in kajenski poper. Dodaj še orehe in premešaj, da se med oprime vseh oreščkov. Prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko, in peci 20 minut v pečici, ogreti na 175°C. Kandirani oreščki se obdržijo teden dni, hrani jih na sobni temperaturi v nepropustni posodi.
Jabolka nareži na polovico in četrtine. Posamezne četrtine nareži na ozke rezine, te pa na palčke.
Sestavine za preliv dobro zmešaj, da dobiš gosto zmes.
Solato in jabolko daj v skledo, prelij z večino preliva in dobro premešaj. Solato razporedi na krožnik in jo prelij s preostalim prelivom. Na solato razporedi še kandirane orehe in postrezi.