V mesecih, ko so šparglji najboljši (april, maj, junij) si večkrat privošči to jed, čudovita je. Šparglje lahko oviješ v katero koli mesnino; pršutom, slanino, šunko ali piščančjo salamo. Odlični pa so tudi sami.
Šparglje s pršutom lahko pripraviš na dva načina:
- če so šparglji debelejši, jih na hitro pokuhaj
- če so šparglji tanjši, jih pripravi brez predhodnega pokuhavanja
Šparglje pa lahko pripraviš tudi brez pršuta. Pripravi jih takole: odlomi jim spodnji oleseneli del, jih splakni pod tekočo vodo in osuši s papirnato brisačo, na krožniku pokapaj z oljem in posoli in popopraj, popeci na ponvi brez dodatnega olja. Njam!
SESTAVINE (za 2 osebi)
- 8 špargljev
- 1 žlica limoninega soka
- 1/2 žličke soli
- 1 žlica olivnega olja ali 1 žlica masla
- 8 kosov pršuta ali slanine …
- parmezan
PRIPRAVA
V veliki posodi zavri večjo količino vode. Vanjo daj limonin sok in sol. Olesenel spodnji del šparglja odlomi (brez skrbi, se bo kar sam zlomil na pravem mestu, ti špargelj le primi na obeh koncih in prelomi).
Šparglje približno 5 minut kuhaj v vreli vodi (voda naj pokrije celoten špargelj).
Ko se zmehčajo le toliko, da niso več trdi, jih takoj splakni pod mrzlo vodo in osuši s papirnato brisačo. Vsak špargelj ovij s pršutom …
… ter jih popeci na olivnem olju ali maslu. Približno 3 minute na stran.
Prek pečenih špargljev naribaj malo parmezana in postrezi.
Za še polnejši obrok lahko jed dopolniš še s pečenim jajcem na oko.