Zelenjavna jušna osnova je v kuhinji izrednega pomena, uporablja se za juhe, rižote in mnoge druge jedi. Naenkrat je pripravi več, jo precedi in ohladi, razdeli na porcije in zamrzni – tako bo vedno pri roki.
SESTAVINE
- 2 velika korenja
- 2 stebli zelene
- 1 srednje velik gomolj podzemne zelene ali kolerabe
- 1 rjava čebula
- 1 večji por
- 1/2 svežega paradižnika
- 1 šopek svežega peteršilja s stebli vred
- 1/2 gomolja koromača
- 5 zrn popra
- 3 l vode
- 1 žlička soli
- 2 zelenjavni jušni kocki
PRIPRAVA
V velik lonec daj vso očiščeno in na približno enake kose narezano zelenjavo in vse dišavnice. Zrna popra rahlo zdrobi. Zalij z vodo in pristavi na štedilnik. Kuhaj 30 minut, oziroma toliko časa, da se zelenjava skuha. Jušno osnovo poskusi in dosoli, če je potrebno. Precedi v posodo, razdeli na porcije in zmrzni.
Živjo!
Je nujno dodati jušne kocke? Jaz bi namreč rada delala svojo jušno osnovo ravno zato, da se jim izognem.
Živjo!
Ne, ni treba dodajati jušne kocke. 🙂 V tem primeru sicer predlagam, da se razmerje zelenjave in vode malo prilagodi – več zelenjave na manj vode. Tako se bo okus bolj koncentriral. Pa morda bo treba malo več soliti.
Poskusi in sporoči, če deluje! 🙂
Fajn se je obneslo, sem uporabila v že kar nekaj jedeh. Juhi je malo manjkala barva, tako da sem jo grobo spasirala in potem precedila skozi fino cedilo. Zmrznila sem jo kar kot kocke za led, ker nisem imela dovolj posodic. 🙂
Odlično! 🙂