Slane palačinke? Seveda! Pripravi si to čudovito jed, ugrizni vanjo in zapri oči ter si predstavljaj, da si v Parizu. Da, Francozi vedo, kaj je dobro. Ajdove palačinke lahko kupiš v večjih supermarketih, lahko pa jih pripraviš tudi doma s tem receptom – res so enostavne in tako okusne!
OGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (1 min)
SESTAVINE (za 2 osebi)
Sestavine za ajdove palačinke:
- 120 g ajdove moke
- 30 g polnozrnate pšenične moke
- 1 velik ščepec soli
- 3,5 dcl vode
- 1 jajce
- olje ali kokosovo maslo
Sestavine za avokadovo kremo:
- 1/2 avokada
- 1/2 kumare
- 1/2 stroka česna
- sol
- poper
- limetin ali limonin sok
- 1 majhen sušen feferonček (neobvezno)
- 2 žlici grškega jogurta
- 1 žlička jabolčnega kisa
Ostale sestavine:
- 1/2 kumare
- 1/2 avokada
- 1 večja pest rukole in/ali mlade špinače
- sol
- poper
- 1 večji paketek dimljenega kososa
- 4 vejice svežega drobnjaka
- sveži ali sušen koper
PRIPRAVA
Najprej pripravi maso za ajdove palačinke. V skledo presej obe moki in sol. Dodaj vodo in dobro premešaj. V manjši skodelici razžvrkljaj eno jajce in tega umešaj v vodo z moko. Dobro premešaj, da dobiš gosto maso za palačinke. Maso pusti počivati približno 15 minut.
Medtem, ko masa za palačinke počiva, pripravi avokadovo kremo. V mešalnik daj meso polovice avokada, narezano kumaro, nariban strok česna, razdrobljen sušen feferonček, ščep soli in popra, žličko limetinega ali limoninega soka in jabolčnega kisa ter 2 žlici grškega jogurta ter zmiksaj v gosto kremo. Poskusi in dosoli in dopopraj, če je potrebno. Če je premalo kislo, dodaj še nekaj kapljic limetinega ali limoninega soka in še enkrat na hitro zmiksaj.
Ponev za palačinke res dobro segrej (če bo premalo vroča, se bo palačinka prijela). Na razgreto ponev kapni nekaj kapljic olja ali kokosovega masla in zajemalko mase. Ponev nagni sem in tja, da se masa razporedi po celotni površini ponve in peci 2 minuti na eni strani in približno enako časa še na drugi strani. Speci vse palačinke – mase je dovolj za približno 6 palačink. Pusti, da se palačinke ohladijo.
Preostali grški jogurt premešaj, posoli in popopraj, dodaj nekaj kapljic limoninega soka in narezan drobnjak. Poskusi in dodaj, če kaj manjka – sol, če je premalo slano ali nekaj kapljic limoninega soka, če je premalo kislo.
Pripravi še vse ostale sestavine. Kumaro nareži na tanke kolute, avokado na rezine, losos pa razdeli na lističe. Avokadove rezinice posoli in popopraj in pokapaj z limoninim sokom.
Na vsako palačinko namaži žlico avokadove kreme, nanjo razporedi kumare, losos, špinačo in rukolo in avokado ter popopraj in potresi s koprom.
Palačinko zavij, nareži na polovico in …
… okrasi z drobnjakovim grškim jogurtom. Postrezi in uživaj!