
Poletje je tu in zate imam recept za popolno, osvežilno, slastno in obstojno zeljno solato. Je čudovita spremljevalka pečene ali ocvrte zelenjave ali mesa. Odlično pa sodi tudi v ali poleg sendviča in podobnih hitrih obrokov. Vse sestavine čudovito objame jogurtov preliv, ki je tako dober, da moraš pazit, da vsega ne poješ, še preden ga dodaš v solato!
Obožujem osvežilne solate. Sploh v vročih dneh. Če so pa še malo hrustljave, pa sploh. Coleslaw je sicer izraz za zeljno solato s kremnim prelivom. Zaradi svoje osvežilnosti je najbolj pribljubljena v vročih dneh, odlično pa se obnese tudi kateri koli drug dan v letu.
V solati najdeš:
- ZELJE – Uporabi belo in ali rdeče zelje. Solata je odlična tudi le z eno vrsto zelja.
- KORENJE – Korenje ni ključna sestavina, je pa zelo dobra sestavina. Korenje naribaj ali nareži na ozke palčke. Jaz korenje skoraj vedno dodam, ker ga obožujem!
- JABOLKO – V coleslaw solate lahko dodaš tudi sadje. Najboljše je jabolko, super pa se obnese tudi hruška.
- JOGURTOV PRELIV – V jogurtovem prelivu je ključna sestavina seveda jogurt. Uporabi navadnega tekočega ali pa kar grški jogurt, kar jaz vedno naredim. K jogurtu dodaj nekaj začimb in za v solate potrebno kislino še jabolčni kis ali limonin sok, lahko pa za ekstra razkošje dodaš še malo majoneze.
To solato sva z Domnom odkrila več let nazaj in predvsem poleti je pojeva ogromno. Pripravim vse možne kombinacije, preliv pa ostaja enak. Pa poglejva, s čim vse sem že jedla ta odličen coleslaw.
Coleslaw paše k:
- ZELENJAVI – pečenemu krompirju, v pečici ocvrtim jajčevcem ali kateri koli pečeni ali ocvrti zelenjavi – ocvrte bučke so moja nova obsesija
- MESU – burgerju, pečenimi klobasami, čevapčičem, ražnjičem, pleskavicam …
- RIBAM – pohani ali ocvrti kateri koli ribi
Možnosti je ogromno! Coleslaw je odličen tudi z v pečici pečenim piščančjim zrezkom, kjer sem prvič objavila to različico zeljne solate.
Pa poglejva še, kako se obdrži. To solato lahko pripraviš vnaprej. Če jo nameravaš pojesti v parih urah, lahko zelje zmešaš s prelivom in ga pred postrežbo še enkrat premešaš, če pa ga nameravaš pojesti šele čez kakšne dva, tri dni, pa solato in preliv hrani ločeno in pred postrežbo oboje le zmešaj skupaj. Ker je preliv na osnovi jogurta, ta solata ni ravno najboljša za na pot, saj ne sme biti predolgo na toplem.
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.
Priprava je smešno enostavna, zelenjavo le narežeš ali naribaš, zmešaš še preliv in vse združiš. RES enostavno!
Najprej pripravi preliv, nato pa še zelenjavo.


Zelenjavo prelij s prelivom in nežno, a dobro premešaj. Wow!

Fantastična solata!

Coleslaw oz. osvežilna zeljna solata z jogurtovim prelivom
- Total Time: 10 minut
- Yield: za 2-4 osebe 1x
Description
Poletje je tu in zate imam recept za popolno, osvežilno, slastno in obstojno zeljno solato. Je čudovita spremljevalka pečene ali ocvrte zelenjave ali mesa. Odlično pa sodi tudi v ali poleg sendviča in podobnih hitrih obrokov. Vse sestavine čudovito objame jogurtov preliv, ki je tako dober, da moraš pazit, da vsega ne poješ, še preden ga dodaš v solato!
Ingredients
Sestavine za jogurtov ranch preliv:
- 120 g grškega jogurta
- 50 g majoneze
- 1/4 žličke sušenega sli svežega drobnjaka
- 1/4 žličke sušenega sli svežega peteršilja
- 1/4 žličke sušenega sli svežega kopra
- 1/4 žličke česna v prahu
- 1/4 žličke čebule v prahu
- 1/4 žličke soli
- 1 ščepec popra
- 1 žlica limoninega soka
Ostale sestavine:
- 1 manjša pest belega zelja
- 1 manjša pest rdečega zelja
- 1 korenje
- 1 jabolko
Instructions
- Preliv: Skupaj zmešaj vse sestavine za jogurtov preliv.
- Zelenjava: Belo in rdeče zelje operi in nareži na tanko. Jabolko in korenje prav tako nareži na tanko ali po želji kar naribaj.
- Solata: Na pripravljeno zelenjavo prelij večino preliva in nežno, a dobro premešaj.
Notes
Preliv naj bo malo bolj kisel, da bo potem z zelenjavo ravno pravšnji.
Če solate ne nameravaš postreči v nekaj urah, preliv in zelenjavo hrani ločeno v hladilniku, nato pa ju pred postrežbo le zmešaj.
Pripraviš lahko tudi enostavnejši, a vseeno odličen preliv:
200 g grškega jogurta
2 žlici jabolčnega kisa
1/2 žličke soli
1/4 žličke mletega česna
1 žlička olivnega olja
1/4 žličke gorčice
1 majhen šopek svežega peteršilja
- Prep Time: 10 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen maja 2018, v juliju 2025 pa sem močno izboljšala recept in osvežila fotografije.
Stara fotka recepta:

