Danes je popoln dan za čudovito kremasto rižoto z veliko odlične in zdrave zelenjave. Gobe, grah in špinača so čudovita kombinacija in v tej jesensko obarvani rižoti res zasijejo. V receptu ti zaupam še skrivnost, ki to rižoto naredi najboljšo gobovo rižoto. Poleg nje postrezi s solato in verjemi, da bo dan veliko lepši!
Tako kot večina ljudi imam res rada jedi z rižem. In to v vsakem letnem času. Kadar koli ga pripravim, ga pokombiniram z zelenjavo, ki je ta čas v sezoni. Seveda ga jem kot prilogo ali pa v rižoti. Rižote so itak najbolj zabaven način priprave riža, omogočajo pa nešteto različnih kombinacij. Če se še ne počutiš čisto kompetentno za pripravo rižote, predlagam, da si pogledaš recept Kremna paradižnikova rižota (čeprav seveda pripravo rižote opišem v nadaljevanju), kjer ti po korakih razložim, kako pripraviti katero koli rižoto. Sploh ni tako zelo komplicirano, kot si morda predstavljaš.
Tokratna rižota je jesensko obarvana, saj so v ospredju gobe, ki so jeseni v sezoni. Uporabiš lahko katere koli gobe – jaz največkrat uporabim kar rjave šampinjone (saj so najbolj enostavno dostopne, pa še poceni), lahko pa uporabiš tudi jurčke, pa šotorovke ali pa celo šitake gobe ali lisičke. Vendarle pa lahko to rižoto enostavno pripraviš v katerem drugem letnem času, izven sezone gob. Jeseni lahko gobe zamrzneš in jih nato kasneje uporabiš za pripravo ali pa kupiš že pripravljene zamrznjene. Uporabiš lahko tudi zamrznjen grah in v manjše kroglice zamrznjeno pasirano špinačo. Res je to celoletna rižota.
Priprava te rižote ni komplicirana, vzame pa približno pol ure tvojega časa. Medtem, ko se kuha, lahko pripraviš solato, ki jo postrezi poleg. Vnaprej rižote ne priporočam pripraviti, ker je vendarle rižota najboljša sveže pripravljena.
Pa še tolažba za vse, ki mislite, da tej rižoti manjka meso. Ker vsebuje gobe, parmezan in malo masla, vsebuje čisto dobolj beljakovin, ki jih tvoje telo potrebuje. Lahko pa še za več beljakovin v solato, ki jo pripraviš poleg, dodaš kuhan fižol. Tako jaz največkrat povečam vsebnost beljakovin v obroku, če v glavni jedi ni veliko beljakovin. Vendarle pa to tu zaradi gob ni potrebno.
Preden si pogledava, kako se ta poslastica pripravi, pa še nekaj idej za pripravo jedi z rižem:
- Kremna paradižnikova rižota s pečeno zelenjavo
- Zelenjavni riž s paprikami in pečeno koruzo
- Enostaven in slasten v pečici pečen riž s pestom, zelenjavo in sirom
- Curry z rdečo lečo na belem rižu
- Solata z rižem, čičeriko, kumaro in paradižniki
Še več receptov za jedi z rižem najdi pod oznako Riž.
Priprava gobove rižote z grahom nikakor ni zapletena. Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Natančnejši seznam sestavin in korake priprave najdi na dni strani.
Najprej zmehčaš čebulo, dodaš gobe, ki jih popečeš, nato dodaš še riž in grah ter začneš s prilivanjem jušne osnove.
Ko je riž skuhan in rižota sočna, jo odstavi s štedilnika. Dodaj špinačo, maslo, parmezan in limonino lupinico (ali sok!), premešaj in pokrij za nekaj minut.
Ne morem poudariti dovolj – rižota mora biti lepo sočna, torej ne presuha in ne pretekoča. Samo poglej si no to sočnost, kremnost … pa kako diši!
Taaaako dobro!
PrintGobova rižota z grahom
- Total Time: 40 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Danes je popoln dan za čudovito kremasto rižoto z veliko odlične in zdrave zelenjave. Gobe, grah in špinača so čudovita kombinacija in v tej jesensko obarvani rižoti res zasijejo. V receptu ti zaupam še skrivnost, ki to rižoto naredi najboljšo gobovo rižoto. Poleg nje postrezi s solato in verjemi, da bo dan veliko lepši!
Ingredients
1 žlica olja
1 manjša čebula (ali šalotka ali por)
2 stroka česna
250 g gob (uporabila sem rjave šampione, ti pa uporabi katere koli želiš)
150 g riža (za rižote, uporabiš pa lahko tudi rjavi riž)
4 vejice svežega ali 1/2 žličke suhega timijana
0,5 dcl belega vina (neobvezno)
100 g graha (svežega ali zamrznjenega)
1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)
1 pest špinače (uporabiš lahko tudi zamrznjeno)
2 koščka masla
2 žlici naribanega parmezana
1 žlička naribane limonine lupinice ali 1/2 žličke limoninega soka
sol, poper po okusu
Instructions
- Začetek rižote: V ponvi ali kozici segrej olje in stopi košček masla in na segretem počasi prepraži narezano čebulo. Ko se zmehča, a ne obarva, dodaj na lističe narezane gobe. Praži, da gobe izpustijo vodo in da se zmehčajo. Če jih pustiš, da se še malo obarvajo, bo rižota še boljša! Potem dodaj nariban strok česna, timijan in kuhaj še minuto, da česen zadiši. Potem v kozico stresi riž in premešaj ter kuhaj, da riževa zrcna postanejo prozorna. Potem dolij vino in kuhaj minuto, da alkohol povre. Dodaj še grah. Potem v kozico začni vlivati po zajemalko jušne osnove. Ko riž popije tekočino, dodaj naslednjo zajemalko vode.
- Dokončanje rižote: Ko se riž skuha poskrbi, da je rižota sočna (nikar naj ne bo presuha, preveč tekoča pa tudi ne). Kozico ali ponev odstavi s štedilnika ter dodaj še špinačo, parmezan, maslo in naribano limonino lupinico ter premešaj, da špinača uvene. Poskusi in dosoli ter dopopraj, če je potrebno. Rižoto še za nekaj minut pokrij.
- Serviranje: Rižoto nato serviraj, okrasi še z nekaj listki timijana, parmezanom ter poprom in postrezi.
Notes
Uporabiš lahko katere koli gobe – šampinjone, šitake gobe, jurčke …
Če želiš okus jedi še izboljšati, lahko v rižoto dodaš še žlico suhih jurčkov – te najprej namoči v decilitru vrele vode, jih potem ožemi, nareži in dodaj v rižoto skupaj s svežimi gobami.
Za pripravo uporabi riž za rižote, lahko pa tudi rjavi riž.
Uporabi sveže gobe, grah in špinačo, brez težav pa lahko tudi odmrznjene gobe, grah in špinačo.
Če svežega timijana nimaš, uporabi sušenega.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 30 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen oktobra 2016, v septembru 2022 pa sem fotografije osvežila in dodelala recept.
Stara fotka recepta:
super!
Na seznamu sestavin manjka riz ?
Dodano! Hvala za opozorilo, Romi. 🙂
Neverjetno dobra rižota. Res njam!