Jesenska rižota z gobami in grahom

, 16. Oct 2016 | 4 Comments

Jesenska rižota z gobami in grahom

Je danes pravi dan za rižoto? Vedno je pravi dan za rižoto! Sploh tako, ki vsebuje veliko odlične in zdrave zelenjave. Da, gobe, grah in špinača so čudovita kombinacija! Za tisto pravo piko na i, na koncu dodaj nekaj kapljic limoninega soka. Poleg postrezi s solato in verjemi, da bo dan veliko lepši!

Rada imam riž. ♡ Jem ga vsak letni čas. Poleti sicer obožujem predvsem praženega – pražen riž s paradižniki je najboljši pražen riž, kar sem jih naredila – jeseni pa obožujem polnejše rižote z jesensko zelenjavo. Ena najboljših jesenskih rižot je rižota z rumeno bučo in gobami. Današnji recept pa ni daleč po okusu, je prav tako poln jesenske zelenjave in je prav tako odlično kremast. Ni se ti treba odločati – naredi obe, obe sta odlični.

Če pri pripravi uporabiš vegansko maslo – sicer ga lahko tudi izpustiš – bo jed 100 % veganska. Uporabiš lahko katere koli gobe – šampinjone, šitake gobe, jurčke … Če želiš okus jedi še izboljšati, lahko v rižoto dodaš še žlico suhih jurčkov – te najprej namoči v decilitru vrele vode, jih potem ožemi, nareži in dodaj v rižoto skupaj s svežimi gobami.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 250 g gob
  • 1 pest sveže špinače
  • 180 g riža za rižote
  • 80 g graha
  • 4 vejice svežega ali 1/2 žličke suhega timijana
  • 0,5 dcl belega vina
  • 1 mlada čebulica
  • 1 strok česna
  • 1 košček (veganskega) masla
  • 4 kapljice limoninega soka
  • 1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)
  • sol
  • poper
  • olivno olje

Jesenska rižota z gobami in grahom

Gobova kremna juha

PRIPRAVA

V ponvi ali kozici segrej žlico olja in na segretem počasi prepraži narezano mlado čebulico. Ko se čebulica zmehča, a ne obarva, dodaj na lističe narezane gobe. Praži, da gobe izpustijo vodo in da se zmehčajo. Potem dodaj nariban strok česna, polovico osmukanih timijanovih lističev in premešaj, da česen zadiši.

Jesenska rižota z gobami in grahom

Potem v kozico stresi riž in premešaj ter kuhaj, da riževa zrcna postanejo prozorna. Potem dolij vino in kuhaj minuto, da alkohol povre. Potem v kozico začni vlivati po zajemalko jušne osnove. Ko riž popije tekočino, dodaj naslednjo zajemalko vode. Ko se riž že skoraj skuha, v rižoto umešaj še grah in kuhaj naprej.

Jesenska rižota z gobami in grahom

Ko se riž skuha, v rižoto umešaj še špinačo. Dobro premešaj, da špinača uvene, potem pa poskusi in dosoli ter dopopraj, če je potrebno. V rižoto umešaj še maslo in limonin sok ter premešaj.

Jesenska rižota z gobami in grahom

Rižoto serviraj, okrasi še z nekaj listki timijana in postrezi.

Jesenska rižota z gobami in grahom

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments

  1. Dare
    November 5, 2016

    super!

    Reply
  2. Romi
    November 8, 2017

    Na seznamu sestavin manjka riz 🙂

    Reply
    • Barbara
      November 8, 2017

      Dodano! Hvala za opozorilo, Romi. 🙂

      Reply
  3. Anja
    January 11, 2018

    Neverjetno dobra rižota. Res njam!

    Reply

Leave a Reply