Cvetačno-sirova juha s krutoni

0 comments

http://www.sitfit.si/recepti/cvetacno-sirova-juha-s-krutoni/

Cvetači v tej juhi družbo dela sir in čudovito se ujemata! Za barvo in zdravje poskrbi kurkuma, ki jo dodaš k maslu, saj se njena moč aktivira le ob stiku z maščobami. Juho po želji okrasi s kruhovimi krutoni in cvetačnimi cvetki in juho ponosno postrezi.

Ta kremasta in sirova juha je odlična juha, ki pocrklja tvoj želodček in tvojo dušo. Neverjetno diši, največjo uslugo pa si boš naredil/a, če jo boš okrasila s dišečimi kruhovimi krutoni. Te naredi iz svežega kruha ali pa porabi kruh, ki je postal že malo trd. Krutone lahko pripraviš tudi vnaprej in jih do uporabe hraniš v neprodušno zaprti posodici. Tako shranjeni te bodo počakali kar nekaj časa.

Za pripravo juhe lahko brez problema uporabiš tudi zamrznjeno cvetačo (ker jaz sem jo).

Ker ti bo ta juha zagotovo všeč, predlagam, da poskusiš tudi brokolijevo juho s sirom in si to zimo privoščiš malo sirnega razvajanja. Ker sir v juhah lahko prav lepo zasije.

Pozor: Uporabi brezglutenski kruh in ta recept bo tudi brezglutenski. Če ta recept pripraviš brez krutonov, je recept primeren tudi za LCHF dieto.

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za juho:

  • 1 kos masla
  • 1 por
  • 1/2 žličke kurkume
  • 1/2 žličke mletega česna
  • 1 konica noža muškatnega oreščka
  • 500 g cvetače
  • 1 l zelenjavne jušne osnove + 4 žlice vode
  • 150 g (belega cheddar) sira
  • sol
  • poper

Sestavine za kruhove krutone:

  • 2 vejici timijana
  • košček masla
  • olivno olje
  • sol
  • poper

Cvetačni “riž” z zelenjavo

http://www.sitfit.si/recepti/cvetacno-sirova-juha-s-krutoni/

PRIPRAVA

Najprej pripravi krutone. Žemljico, ali katerikoli drug kruh, nareži na kockice. Vzemi ognjevarni pekač, nanj stresi krutone, jih pokapaj z olivnim oljem, malo popopraj in čisto malo posoli in potresi s timijanovimi lističi. Dodaj še malo na kockice narezanega masla.

http://www.sitfit.si/recepti/cvetacno-sirova-juha-s-krutoni/

Krutone peci približno 10 minut v pečici, ogreti na 180°C. Vmes krutone enkrat previdno premešaj. Ko se kruhove kockice lepo obarvajo, pekač previdno vzemi iz pečice, krutone pa prenesi v posodico.

http://www.sitfit.si/recepti/cvetacno-sirova-juha-s-krutoni/

Če uporabiš svežo cvetačo, jo nareži na cvetke. Te pa za 5 minut potopi v soljeno toplo vodo, da vem izplava vsa umazanija in morebitne živalice. Potem cvetačne cvetke poberi iz vode in splakni pod tekočo mrzlo vodo.

Por nareži na tanke kolute, sir pa naribaj.

http://www.sitfit.si/recepti/cvetacno-sirova-juha-s-krutoni/

V večji kozici segrej košček masla in žličko olivnega olja. Na stopljenem zmehčaj por in pazi, da se ne obarva. Potem dodaj kurkumo in česen v prahu in premešaj ter praži minuto.

http://www.sitfit.si/recepti/cvetacno-sirova-juha-s-krutoni/

Na prepražen in obarvan por stresi cvetačne cvetke in dobro premešaj. Dolij zelenjavno jušno osnovo in kuhaj približno 15 minut, da se cvetača zmehča.

Nekaj cvetačnih cvetk prihrani za okras, ostale pa zmiksaj v kremno omako in zlij nazaj v lonec. Dodaj nekaj žlic vode, če se ti omaka zdi pregosta in kuhaj še kakšno minuto, da se juha spet popolnoma segreje. Pozor, ko bo zavrela, bo začela špricati. Ko se juha dobro segreje, kozico umakni z ognja in vanjo dobro umešaj nariban sir.

http://www.sitfit.si/recepti/cvetacno-sirova-juha-s-krutoni/

Kar potrpežljivo mešaj, da se sir dobro stopi.

http://www.sitfit.si/recepti/cvetacno-sirova-juha-s-krutoni/

Juho serviraj, okrasi s prihranjenimi cvetačnimi cvetki, krutoni in sirom ter timijanovimi lističi in takoj postrezi.

http://www.sitfit.si/recepti/cvetacno-sirova-juha-s-krutoni/

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.