Z nekaj triki bo le zelenjavna juha nekaj najbolj okusnega na svetu. In priznaj, juha, ki izgleda tako zelo lepo, res ne more biti nič drugega kot odlična. Juho okrasi še z nekaj surove in na tanko narezane zelenjave, vanjo stresi malo bulgurja/kuskusa in si enostavno le še pogrej želodček.
Še enkrat poglej fotko te juhe. Vidiš to bogato barvo jušne osnove? Jap, ta tekočina je zlata vredna!
Priprava bogatega okusa te juhce se začne že na začetku. S počasnim praženjem pora, česna, ingverja in feferona narediš lepo dišavno osnovo, 15-minutno brbotanje dišavne osnove, koromača in jušne osnove pa še doda k magiji. Ko v brbotajočo juho daš še ostalo zelenjavo in jo posoliš s sojino omako, pa res narediš še en korak do odličnosti. Če juho na koncu osvežiš še z limetinim sokom, pa je to vse, kar lahko narediš. Bravo! Božanska juhca ti je na voljo. Jej jo počasi in resnično uživaj. Ni za kaj. ?
Še opozorilo. Ker se feferon v juhi kar nekaj časa kuha, je juha zelo pekoča (dlje feferon kuhaš, bolj pekoča jed je). Če si ne želiš preveč pekoče juhe – Domen je sicer v njej zelo užival, meni je bila pa malenkost preveč pekoča – juho na koncu raje le okrasi z nekaj kolutami svežega feferona, seveda pa ga lahko tudi v celoti izpustiš.
SESTAVINE (za 2 osebi)
- (sezamovo) olje
- 1 manjši por
- 4 stroki česna
- 1 svež (rdeč) feferon (neobvezno)
- 1/2 cm velik kos svežega ingverja
- 1 glavica koromača
- 1/2 glavice kitajskega zelja
- 2 korenja
- 2 žlici sojine omake
- 1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
- 100 g bulgurja
- 1 velika pest sveže špinače
- 1 manjša pest svežega koriandra ali peteršilja
- sol
- 1 žlička limoninega ali limetinega soka
PRIPRAVA
Na dveh žlicah olja prepraži na kolute narezan por, na lističe narezan česen, na vžigalice narezan ingver in polovico na kolute narezanega feferona.
Ko se por zmehča, v kozico dodaj na manjše koščke narezan koromač in praži še 2 minuti. Dolij zelenjavno jušno osnovo in kuhaj 15 minut. Če uporabiš nekuhan bulgur, ga dodaj sedaj, sicer šele po 15-ih minutah.
Ko se zelenjava skuha in naredi dišeča zelenjavna osnova, v kozico daj na rezine narezano kitajsko zelje, tanke kolute enega korenja in dve žlici sojine omake. Če uporabiš že kuhan bulgur, ga sedaj dodaj. Kuhaj še približno 8 minut, da se korenje skuha.
Juho sedaj poskusi in dosoli, če je potrebno. V juho umešaj špinačo, juho premešaj, pokapaj z limetinim sokom in še enkrat poskusi. Potem odstavi z ognja in pokrij za 3 minute, da špinača uvene.
Z lupilcem krompirja na tanko nareži tanke rezinice korenja. Če lupilca nimaš, korenje lahko tudi naribaš. Juho serviraj v skodelico in jo za lep kontrast mehki zelenjavi v juhi, okrasi z listi koriandra ali peteršilja, tankimi rezinicami korenja in nekaj kolutami svežega feferona. Postrezi in dober tek!
Ojla, a je res v tej juhi 12 centimetrov ingverja??? Predstavljam si bolj 1-2 cm 😅
Zivjo! Joj, kaksna napaka. 😆 Je prej 1/2 cm, ja. Sem popravila. Ful hvala, Gaja!