
Če ti brstični ohrovt (še) ni všeč, poskusi ta recept in obljubim, da ti bo (postal) všeč. Pripraviš ga v 30-ih minutah, potrebuješ pa brstični ohrovt, mešanico za paniranje (ki jo lahko pripraviš tudi sam/a) in nekaj olja. Vse pa pripraviš v pečici. Enostavno, hitro in božansko dobro!
Brstični ohrovt ni med najbolj priljubljenimi zelenjavami in nisem čisto nič presenečena. Če ga pripraviš na neposrečen način, je lahko res zanič. Enako je tudi s cvetačo. Če ju le skuhaš, sta dolgočasna, grenka in nejedljiva. Če ju pustiš dolgo časa stati na kuhinjskem pultu, lahko razvijeta tudi neprijeten vonj. A brez skrbi, današnji recept je ravno pravi, da brstični ohrovt zasije v vsej svoji luči.
Za pripravo pohanega brstičnega ohrovta potrebuješ:
- BRSTIČNI OHROVT – Brstični ohrovt je v sezoni jeseni in pozimi in predlagam, da se ga v tem času čim več naješ. Je dober za zdravje, saj vsebuje kalij, magnezij in vitamine ter veliko antioksidantov. Če ga ne nameravaš pripraviti tako, ko ga kupiš, predlagam, da olupiš zunanje liste, v posodo daš list papirnate brisače in jo neprodušno zapreš. Na nekaj dni zamenjaj papirnato brisačo in obriši morebitno vlago na straneh posode. Tako te v hladilniku počaka tudi dober teden. Seveda pred uporabo brstični ohrovt tudi dobro umij in pazljivo preglej, saj se včasih v notranjost ohrovta skrije kakšna živalica. V tem receptu raje uporabi manjše brstične ohrovte, večje pa nareži na polovico.
- MEŠANICO ZA PANIRANJE – Kotányi Slovenija ima nekaj odličnih mešanic za paniranje in lahko uporabiš katero koli. Je že res, da se mešanice imenujejo Hrustljavi piščanec, vendar pa lahko mešanico uporabiš za paniranje mesa, ribe, sira in katere koli zelenjave. Poleti objavila recept, kjer sem z eno izmed mešanic spanirala bučke. To potem poletni nisem pripravila le enkrat, dvakrat ali trikrat. Pravzaprav tolikokrat, da sem nehala šteti! Odlični so tudi spanirani jajčevci. Mešanice za paniranje lahko seveda uporabiš čez vse leto, le uporabi sezonsko zelenjavo. Jeseni in pozimi je za to odličen brstični ohrovt. Za tokratno paniranje brstičnega ohrovta sem izbrala mešanico za paniranje Sir in zelišča, ki se z brstičnim ohrovtom čudovito ujema. Ne le, da je odličnega okusa, še neverjetno diši. V mešanici za paniranje Sir in zelišča se nahajajo drobtine, sir, sol ter od zelišč drobnjak, čebula, peteršilj, rožmarin in kajenski poper. Seveda lahko pripraviš tudi domačo mešanico za paniranje. Uporabi drobtine, sir ter zelišča, ki so ti najbolj všeč. Ker se v mešanici nahaja tudi prašek iz jajčnega beljaka, pri paniranju z mešanico jajca ni treba uporabiti. Tako potrebuješ le vodo in mešanico. Vendarle pa, če uporabiš svojo mešanico doma, pa ohrovtke le povaljaj v razžvrkljanem beljaku, lahko pa uporabiš celotno jajce.
- OLJE – Ko v drobtine povaljane brstične ohrovte položim na pekač, obložen s papirjem za peko, brstične ohrovte malenkost pokapam z oljem, da pridejo na koncu bolj sočni in lepo obarvani.
Pohan brstični ohrovt lahko postrežeš kot prilogo h kateri koli glavni jedi, lahko pa je tudi odlična predjed. Predlagam, da poleg postrežeš z medeno pomako, ki se z vsemi ostalimi okusi fantastično ujema.
To jed ne moreš pripraviti vnaprej, saj je dobra le sveže pripravljena. Nate lahko sicer počaka približno pol ure, več pa raje ne.
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.

Preden pogledava, kako se ta poslastica pripravi, da ti predlagam, da poskusiš še nekaj odličnih receptov z brstičnim ohrovtom:
- Hrustljava solata z brstičnim ohrovtom in pršutom s prelivom iz agrumov
- Brstični ohrovt v svilnati beli omaki s pršutom
- Pica z brstičnim ohrovtom in piščančjimi čevapčiči
Za pripravo pohanega brstičnega ohrovta potrebuješ sestavine na spodnji fotki.

Brstični ohrovt stresi v skledo ter prilij vodo. Na krožnik stresi mešanico za paniranje. Brstični ohrovt povaljaj v drobtinah. Prenesi jih na malenkost naoljen pekač, dodaj morebitne ostanke mešanice, pokapaj z oljem in speci. In to je to! Tako enostavno!

In to je to! Tako enostavno! Brstični ohrovt osveži s svežim peteršiljem in rezinami narezane limone, s katero pokapaj ohrovt pred postrežbo.

In takooo dobro!

Ohrovt po želji postrezi s solato in medeno pomako. Noro dobro!

Pohan brstični ohrovt
- Total Time: 30 minut
- Yield: 4 osebe 1x
Description
Če ti brstični ohrovt (še) ni všeč, poskusi ta recept in obljubim, da ti bo (postal) všeč. Pripraviš ga v 30-ih minutah, potrebuješ pa brstični ohrovt, mešanico za paniranje (ki jo lahko pripraviš tudi sam/a) in nekaj olja. Vse pa pripraviš v pečici. Enostavno, hitro in božansko dobro!
Ingredients
- 300 g brstičnega ohrovta (uporabi manjše kroglice ali prereži večje)
- 1 zavitek Kotányi mešanice za paniranje Hrustljavi piščanec Sir in zelišča (nadomestek najdi spodaj pod Notes)
- 0,5 l hladne vode
- 2 žlici (olivnega) olja
- svež peteršilj in limona za postrežbo (neobvezno)
Instructions
- Pečica: Pečico segrej na 200°C.
- Brstični ohrovt: Brstičnim ohrovtkom odstrani zunanje lističe. Dobro jih umij in pazljivo preglej, saj se včasih v notranjost ohrovtov skrije kakšna živalica.
- Paniranje: Brstični ohrovt stresi v skledo ter prilij hladno vodo. Na krožnik stresi mešanico za paniranje. Brstični ohrovt povaljaj v drobtinah.
- Peka: V drobtine povaljane brstične ohrovtke prenesi na malenkost naoljen pekač, potresi z morebitnimi ostanki mešanice, pokapaj z oljem in speci v predhodno ogreti pečici – tam nekje 20-25 minut, začni ga pregledovati pri dvajsetih minutah.
- Postrežba: Brstični ohrovt je pečen, ko jih obdajajo zlato obarvane drobtine in se ohrovti malenkost zmehčajo – pozor, naj brstični ohrovt nikar ne bo zdrizast, naj obdrži nekaj strukture. Po želji ga pokapaj z nekaj limoninega soka in osveži še s svežim peteršiljem. Takoj postrezi.
Notes
Če mešanice za paniranje nimaš:
Namesto že vnaprej pripravljene mešanice uporabi 4 žlice drobtin, 2 žlici naribanega parmezana, skupaj 2 žlički začimbnic (drobnjak, čebula, peteršilj, rožmarin in kajenski poper oziroma začimbnice po želji). Brstični ohrovt povaljaj v razžvrkljanem beljaku, nato pa v doma pripravljeni mešanici. Nato pa pripravi tako, kot piše zgoraj v receptu.
- Prep Time: 5 minut
- Cook Time: 20-25 minut
