Pražen riž lahko pripraviš kar doma! Potrebuješ le nekaj zelenjave in predhodno kuhan in ohlajen riž. Ta jed je izredno enostavna za pripravo in je res polnega okusa. Če se ne držiš ločevalne diete, lahko v riž pred koncem umešaš še razžvrkljano jajce. Poleg si pripravi solato.
SESTAVINE (za 2 osebi)
- 180 g riža treh žit (beli in rjavi riž in ješprenjček) ali navadnega riža
- 1 zelena bučka
- 1 korenje
- 1 mlada čebula
- 1/2 (rdeče) paprike
- 1 por
- 100 g graha
- sezamovo olje (lahko tudi navadno sončnično ali olivno)
- sol
- poper
- 2 žlici sojine omake
PRIPRAVA
Riž skuhaj, dobro splakni pod mrzlo vodo in odcedi ter prenesi na krožnik. Krožnik postavi v hladilnik, da se riž še dodatno osuši.
Por sesekljaj, korenje nareži na kolute, bučko na polmesece, papriko pa na kockice. Beli del mlade čebule sesekljaj. Grah lahko prej na hitro (le 3 minute) skuhaš v vreli vodi. Zeleni del mlade čebule nareži na kolute.
V veliki kozici, oziroma voku, segrej 3 žlice sezamovega olja. Začni pražiti zelenjavo – najprej papriko in korenje, …
… potem pa še bučko. Ko se zelenjava zmehča, dodaj še por in beli del mlade čebule in praži še dve minuti.
Ko se vsa zelenjava popeče in zmehča, v vok daj še riž in sojino omako ter dobro premešaj. Popopraj in premešaj ter poskusi in dosoli, če je potrebno. Praži še dve minuti, da se vsi okusi prepojijo. Popražen riž z zelenjavo razdeli na porcije, okrasi z zelenim delom mlade čebule in takoj postrezi.