Ta golaž je neverjeten! Lepo gost z mesom, paradižniki, papriko in omako, neverjetno polnega okusa in tako zelo dober, pa še božansko diši. Po začetni nekajminutni pripravi na štedilniku vse preostalo delo opravi pečica. Golaž lahko postrežeš s kruhovimi cmoki, polento ali le s kruhom. Pripraviš ga lahko za večkrat, odlično pa se tudi zamrzne. Nori okusi!
Življenje je prekratko, da bi jedli dolgočasen golaž. Ta ne vsebuje le mesa, kot ga največkrat tisti klasični golaži, ampak tudi nekaj paradižnikov in papriko. Inspiracijo sem dobila pri madžarskih golažih, ki ne vsebujejo le mesa. Saj veš, zelenjava paše povsod, pa še vse naredi še 100 boljše! Ta golaž je čudovito gost, lahko pa mu dodaš še več tekočine in narediš bolj redkega, ampak jaz imam raje bolj gostega.
Za dober golaž si je treba vzeti čas, vendar pa ni treba, da več ta čas priprave nameniš le njemu. Pomembno je, da začeten del pripraviš na štedilniku, preostalo delo pa naj opravi pečica.
Priprava vključuje torej štedilnik in pečico. Takole to gre:
- ŠTEDILNIK: ZELENJAVA – Najprej na štedilniku zmehčaš čebulo in papriko ter vse začiniš.
- PEČICA: MESO – Medtem, ko se zelenjava mehča na štedilniku, meso popečeš v pečici. Itak se bo golaž v pečici tenstal večino časa, pa dajmo pečico uporabiti že prej. Ker se zelenjava in meso pripravljata ob istem času, prihraniš tudi na času.
- ŠTEDILNIK: OMAKA – Potem, ko je zelenjava zmehčana, ko dodaš vse aromatike in začimbe, na štedilniku v posodo dodaš še vse sestavine za omako, zadevo zavreš in delo na štedilniku se zaključi.
- PEČICA: GOLAŽ – Popolno začinjen golaž pokriješ s pokrovom in postaviš v pečico, kjer se golaž lepo kuha še ves preostali čas. Kako priročno!
Klasične sestavine za pripravo golaža so meso, čebula in nekaj osnovnih začimb. Ker pa ni treba, da vedno jemo enako, so sestavine v tem golažu naslednje:
- MESO: Za goveji golaž potrebuješ goveje meso, najboljši del je zagotovo bočnik, lahko pa tudi pleče. Ker sedaj v trgovinah dobiš že za golaž označeno meso, se ne sekiraj preveč, če bo izbira mesa prava. Sicer pa vprašaj prodajalca ali mesarja.
- ČEBULA: Osnovno pravilo dobrega golaža je uporaba velike količine čebule. Navodila pravijo, da se uporabi vse do enake količine mesa in čebule. Jaz uporabim malenkost manj čebule, ker uporabim še drugo zelenjavo, ampak čebule je vseeno veliko. Moja enačica je, da uporabim približno 75 % čebule glede na meso. Torej ob 1000 g mesa uporabim 750 g čebule.
- DODATNA ZELENJAVA: Poleg čebule je v tem golažu z madžarskim vplivom še paprika ter paradižnik. Največkrat uporabim kar svežo rdečo papriko in pelate iz konzerve. Seveda ne pozabi še na česen. Uporabi svežega ali tistega v prahu.
- ZAČIMBE: V vsakem dobrem golažu vedno najdeš mleto rdečo papriko, majaron in kumino ter lovorjev list. Če si želiš olajšati življenje, uporabi kar mešanico za golaž od Kotányi Slovenija. A pozor, ta mešanica je dokaj pekoča, zato to vsekakor upoštevaj pred pripravo.
- MOKA IN VODA: Da bo golaž lepo gost, lahko uporabiš tudi nekaj moke. Gostoto golaža pa vsekakor reguliraj z vodo ali govejo jušno osnovo.
Golaž je čudovit s katero koli prilogo. Jaz golaže največkrat postrežem s:
- kruhovimi cmoki oziroma kruhovo štruco,
- odličen pa je tudi s polento,
- kuskusom,
- kvinojo ali
- le s kosom kruha.
Tako kot večina jedi na žlico je ta golaž čudovit tudi pogret. Ali pa odmrznjen. Zato le pripravi več porcij na enkrat. Se splača!
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.
Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Sledi kratki slikovni prikaz priprave, natančne količine in korake pa najdi na dnu strani.
Najprej začni mehčati čebulo ter medtem meso popeci v pečici. Dodaj še ostale aromatike ter začimbe, dodaj meso in pripravi omako.
Potem pa posodo pokrij, postavi v pečico in pusti, da ta opravi vse delo. Wow, samo poglej si to!
Noro dobro!

Čudovit goveji golaž iz pečice
Description
Ta golaž je neverjeten! Lepo gost z mesom, paradižniki, papriko in omako, neverjetno polnega okusa in tako zelo dober, pa še božansko diši. Po začetni nekajminutni pripravi na štedilniku vse preostalo delo opravi pečica. Golaž lahko postrežeš s kruhovimi cmoki, polento ali le s kruhom. Pripraviš ga lahko za večkrat, odlično pa se tudi zamrzne. Nori okusi!
Ingredients
- 2 žlički soli
- 1/2 žličke Kotányi popra
- 500 g govedine za golaž (bočnik ali stegno)
- 2 žlici olja
- 400 g čebule
- 1 srednje velika rdeča paprika
- 3 stroki česna
- 1 žlica moke
- 1 zvrhana žlica paradižnikovega koncentrata
- 1 dl rdečega vina
- 1 žliča Kotányi začimbne mešanice za golaž (ali glej v Notes)
- 1 Kotány lovorjev list
- 0,2 dl paradižnikovih pelatov oz. kaše
- 4 dl vode
Instructions
- Pečica: Pečico segrej na 180°C.
- Čebula in paprika: Čebulo sesekljaj, papriko pa nareži na kocke. V ognjevarni lonec zlij olje, nato pa na segretega stresi čebulo in počasi kuhaj približno 20 minut, da se čebula zmehča. Vmes večkrat premešaj. Če postane res suho, dodaj nekaj kapljic vode. Nato dodaj še papriko in tudi to praži še približno 5-10 minut.
- Meso: Meso nareži na koščke, nato pa začini z žlico soli in s poprom. Meso prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko in za 15 minut postavi v ogreto pečico.
- Aromatike: K prepraži zelenjavi dodaj česen, paradižnikov koncentrat in moko in premešaj ter praži minuto ali dve, da česen zadiši. Dodaj popečeno meso in zalij z vinom. Premešaj in kuhaj, da se vino pokuha. Dodaj še začimbno mešanico in žličko soli ter premešaj.
- Omaka: V lonec dodaj še paradižnikove pelate, vodo in lovorjev list in premešaj ter kuhaj, da tekočina zavre.
- Pečica #2: Pečico nastavi na 170°C.
- Peka v pečici: Lonec pokrij s pokrovom ali testo z alu folijo ter postavi v pečico za približno uro in pol. Če meso po tem času še ni mehko, lonec postavi v pečico še za pol ure, oziroma toliko časa, da se meso zmehča, omaka pa zgosti.
- Postrežba: Golaž postrezi s kruhovimi cmoki, polento, kuskusom ali pa le s kruhom. Uživaj!