Če me želiš navdušiti in razveseliti, mi pripravi Gvakamolca. Čudovit je! Gvakamole omaka resnično dela čudeže – VSE je 100x boljše z njo. Ta hot dog pa je tako odličen tudi zaradi hrustljavega pršuta, karamelizirane čebule in nežnega sira. Hmm, kaj je že to hot dog z gorčico?! 😉
Nikoli nisem bila velika fenica hot dogov. Jedla sem jih že, a vedno enake. Takole je bilo. Velika hot dog štručka. Majhna hrenovka. Veeeliko gorčice. Vedno. Popolnoma. Enako. Spomnim se, da so bile hot dog štručke gromozanske. Take, da so se hrenovke v njej kar izgubile. Na koncu si bil po eni štručki v hrana komi! Pojedel si pol kile kruha in deci gorčice! Živjo napihnjen trebuh!
Pa prevrtiva leeeetaaaa naprej. Danes jem občutno boljše hot doge. In to doma! Pa ne le zaradi različnih fenomenalnih nadevov – evo, tukajle je dokaz 1: Hot dog po newyorško in dokaz 2: Hot dog s kislim zeljem. Mmmm, kajne? 😉 Torej, tudi zato, ker danes ne kupujem več veeeelikih hot dog štručk, ampak kupujem manjše hot dog štručke. Take luštkane. Take, v katere hot dog hrenovke ravno prav pašejo. In v katerih je vseeno še dovolj prostora za moje super duper odlične nadeve. Vedno so na razpolago v E’Leclercu v Ljubljani, občasno pa so na voljo tudi v Lidlu.
Sedaj pa dovolj govoričenja, pripravi si pravi hot dog kar doma. Poigraj se z nadevi in uživaj!
SESTAVINE (za 2 štručki)
Sestavine za gvakamole omako:
- 1/2 avokada
- 1 manjši paradižnik
- 1 majhen košček (rdeče) čebule
- 1 ščepec čilija v prahu (neobvezno)
- sol
- poper
- limetin ali limonin sok
Sestavine za karamelizirano čebulo:
- 1/2 (rdeče) čebule
- 1 žlica olivnega olja
- 1 majhen košček masla
- 1 ščepec soli
- 1/2 žličke rjavega sladkorja
Ostale sestavine:
- 2 štručki za hot dog
- 2 hrenovki
- 1 majhen paketek pršuta
- malo sira
PRIPRAVA
Čebulo nareži na ozke trakove in jo na maslu in žlici olja počasi začni pražiti. Čebulo posoli, potem pa ji, ko začne spreminjati barvo, dodaj sladkor in nadaljuj s praženjem. Ko se trakovi začnejo karamelizirati, jih prenesi na kuhinjsko brisačo, da se odvečna maščoba odcedi, čebula pa ohladi.
Na pekač, obložen s papirjem za peko, razporedi rezine pršuta. Peci jih približno 15 minut v pečici, ogreti na 200°C. Rezine pršuta vmes enkrat obrni, potem pa pekač previdno vzemi iz pečice. Rezine pršuta pusti, da se ohladijo. Ohlajene – rezinice bi morale biti sedaj hrustljave – nadrobi na majhne koščke.
Avokavodo meso prenesi v skodelico, mu dodaj na drobno sesekljano čebulo, posoli in popopraj in pokapaj z žlico limetinega soka. Z vilico vse dobro pretlači. V skodelico umešaj še na majhne kockice narezan paradižnik, dodaj čili in dobro premešaj. Poskusi in dodaj, če kaj manjka – če je pregosto, dodaj še malo limetinega soka, če je premalo slano, pa še malo soli.
Hrenovki skuhaj v vreli vodi, sir pa naribaj.
Hot dog štručki prereži na pol. Vsako štručko namaži z žlico gvakamole omake, potem vanju položi hrenovki, nanje položi razporedi karamelizirano čebulo in koščke pršuta, sestavljanje pa zaključi še s sirom.