Čudovite mehke arašidove granola ploščice so odličen prigrizek! Pripraviš jih brez grama sladkorja (a to se da? o se da, se da) in brez pečenja ali kuhanja (juhej!). Narejeno veliko ploščo nareži na individualne, vsako posebej zavij v folijo in shrani v zamrzovalniku. Tako bodo ves čas na voljo. No, vsaj dokler jih ne poješ.
“Uhhh, granola ploščice. To je eno samo žaganje!” Ja, tudi jaz se neokusnih, nesočnih in žaganju podobnim granola ploščicam na veeeeeliko izogibam. Ni mi všeč, da so take suhe. Ni mi všeč, da se drobijo. Ni mi všeč, da so preveč sladke. Ni mi všeč, da kljub vsemu temu sladkorju nimajo nobenega pravega okusa. Če bolj pomislim … granola ploščic sploh ne maram! No, preden nehaš brat (prosim! ne nehat brat) …
Današnji recept so granola ploščice. 😀 In to ne navadne granola ploščice. To so mehke arašidove granola ploščice! Takoj, ko sem pri Lindsay videla recept za njene mehke granola ploščice, sem si rekla: “Pa daj, poskusi jih narediti doma. Mogoče pa lahko narediš boljše od kupljenih.” Pa sem jih. Očitno. In še dobro, da sem jih!
Te mehke arašidove granola ploščice vsebujejo arašide (ma nemoj ;), arašidovo maslo, med, ovsene kosmiče in koruzne kosmiče. In niti grama sladkorja. Pripraviš jih res hitro. Jih za pol ure zamrzneš, potem narežeš na individualne ploščice, vsako zaviješ z alufolijo in flikneš v zamrzovalnik. Potem pa jih vzameš s seboj na enega izmed Domnovih predavanj in ko prideš tja, eno ali dve poješ (saj se do tja ravno fino ponovno zmehčajo). Za moč in koncentracijo. Ne bom rekla, da se to ni zgodilo. Ker se je. 😀
Sedaj pa res ne vem, kaj še čakaš. Pripravi jih! Res so fine! Da tvoje malice in prigrizki nikoli več ne bodo enake (beri: dolgočasne). Ker … njam! 🙂
SESTAVINE (za 12 ploščic)
- 75 g ovsenih kosmičev
- 200 g koruznih kosmičev
- 80 g pečenih in soljenih arašidov
- 250 g arašidovega masla
- 120 ml medu
- 1 žlička vanilijeve esence
PRIPRAVA
Koruzne kosmiče kar s čisto roko zdrobi. Ni jih treba popolnoma zdrobiti v prah, nekaj teksture lahko obdržijo. K zdrobljenim koruznim kosmičem daj ovsene kosmiče in arašide.
V miskerju dobro zmešaj arašidovo maslo, med in vanilijevo esenco. Kremasto masleno zmes umešaj k suhim sestavinam (koruzni kosmiči + ovseni kosmiči + arašidi).
Dobro premešaj. Če se dobljena zmes ne drži skupaj, dodaj še nekaj arašidovega masla in medu.
Da bodo ploščice čudovite teksture, polovico zmesi zmiskaj v mešalniku, da dobiš skoraj kremasto teksturo. To dobro umešaj k preostali zmesi, da dobiš mešanico kremaste in teksture polne zmesi.
Pekač ali katero koli drugo ploščato posodo – moj pekač je dimenzij 26×26 cm – obloži s papirjem za peko. Da ti bo lažje, papir najprej zmečkaj, ga ponovno razgrni, robove pa spni s ščipalkami.
V obložen pekač prenesi dišečo zmes in jo z metlico ali kuhalnico enakometno potisni ob dno.
Pekač za 30 minut prenesi v zamrzovalnik. Po tridesetih (lahko je tudi več, le da se strdi) minutah pekač vzemi iz zamrzovalnika, ploščo s pomočjo peki papirja prenesi na kuhinjski pult ali mizo …
… in jo nareži na posamezne porcije.
Vsako posamezno ploščico zavij v alufolijo in jih postavi v zamrzovalnik.
Tako ti bodo na voljo ves čas. Ne skrbi, da se odmrznejo potrebujejo le nekaj minut. Uživaj!