Boljšega zelenjavnega sendviča še nisem jedla! Odlična kombinacija namaza, pečene zelenjave, falafla in avokadovega preliva dela ta sendvič nepozaben in ves trud in čas, ki ga vložiš v pripravo, je 100x poplačan. Ne verjemi mi, pripravi ga in se prepričaj.
Je že res, da priprava tega sendviča vzame malo več časa, a se obrestuje. ♡ Ne bo ti žal! Okusi so naravnost božanski, tekstura je čudovita, želodček pa je po takem obroku prijetno poln. Falafle lahko pripraviš vnaprej, prav tako avokadov namaz, zelenjava se itak peče sama, zato res ni panike. Potrebuješ le nekaj koordinacije in lačen želodček. Ker sendvič je res krasen. Navdih za pripravo sem sicer našla pri nadarjeni Linsday s Pinch of Yum. Super recepte pripravlja!
Iz te količine lahko pripraviš približno 12 falaflov, a za pripravo enega sendviča potrebuješ le približno 3 falafle. Zato polovico falaflov zamrzni in pripravi naslednjič. Odmrznjene potem le popeci in serviraj.
Če v trgovini naan kruhkov ne najdeš, lahko uporabiš tudi kateri koli drug kruh.
SESTAVINE (za 2 osebi)
Sestavine za falafle (za 4 osebe):
- 400 g kuhane čičerike
- 1 manjša pest svežega peteršilja
- 1 žlička limonine lupinice
- 2 žlici limoninega soka
- 1/2 žličke kajenskega popra
- 1/2 mletega kumina
- 1/2 žličke soli
- sveže mlet poper
- 2 žlici olivnega olja
- 4 žlice drobtin
Sestavine za pečeno zelenjavo:
- 4 srednje veliki korenji
- 1/2 zelene bučke
- 1/2 rdeče paprike
- 1 žlička mletega kumina
- sol
- poper
Sestavine za avokadov preliv:
- 1/2 avokada
- 2 vejici svežega peteršilja
- 1 žlica indijskih oreškov
- 1/2 (zelenega) feferona
- 1/2 stoka česna
- sol
- poper
- 2 žlici limetinega ali limoninega soka
- 2 žlici olivnega olje
- voda po potrebi
Ostale sestavine:
- 6 kosov v olje vloženih sušenih paradižnikov
- 2 naan kruhka
PRIPRAVA
Čičeriko odcedi in stresi v mešalnik. Dodaj naribano limonino lupinico, peteršilj, kajenski poper, kumin, sol in poper ter limonin sok in olje.
Zmiksaj, da dobiš gosto maso. Kakšna čičerika lahko ostane tudi cela. V maso umešaj še drobtine, potem pa maso poskusi in dodelaj, če je potrebno.
Z žlico zajemi del mase, jo oblikuj v kroglico, …
… potem pa oblikuj še v polpetko. Polpetke postavi v hladilnik vsaj za nekaj minut.
Korenje nareži na ozke tanke trakove, bučko naribaj, papriko pa nareži na kolesca. Zelenjavo razporedi po pekaču, jo pokapaj z oljem, malo popopraj in posoli in potresi s kuminom ter peci približno 30 minut v pečici, ogreti na 200°C.
Zelenjavo vmes enkrat premešaj, pečeno pa vzemi iz pečice in prihrani za kasneje.
Paradižnike prenesi v mešalnik in zmiksaj v namaz.
Vse sestavine za avokadov preliv daj v mešalnik …
… in zmiksaj v preliv. Poskusi in dodelaj, če je potrebno.
Na veliki ponvi segrej 2 žlici olja in na segretem na hitro popeci polpetke na obeh straneh.
Naan kruhek nareži čez polovico. Na spodnji del namaži paradižnikov namaz, nanj razporedi pečeno zelenjavo, …
… na zelenjavo natrgaj falafle …
… in vse pokapaj z avokadovim prelivom.
Sestavljanje sendviča zaključi z drugo polovičko naan kruhka in postrezi.