
Ta sočen, dišeč in takooo zelooo dober natrgan piščanec v paradižnikovi omaki te bo popolnoma obnorel. Priprava je nadvse enostavna in hitra. Postrežeš ga lahko v tortiliji, burgerju, sendviču ali pa na rižu, s testeninami ali njoki. Božansko!
Tako pripravljenega piščanca pripravljam že celo desetletje in nujno si zasluži, da ga objavim tudi tukajle. Ker veš, da je dober, če ga jaz, ki ves čas poskušam nekaj novega, pripravljam redno. Tako mi je odličen, da se vsakič sprašujem, zakaj ga ne pripravim večkrat. Sedaj ga boš pa lahko tudi ti.
Je že res, da so včasih recepti z več sestavinami vredni vsega truda. Je pa tudi res, da so velikokrat najbolj preprosti recepti res najboljši. In ta piščanec je že tak. Razen ene začimbe grem stavit, da imaš vse že doma.
V tej jedi najdeš:
- PIŠČANČJE ZREZKE – Da bo jed pripravljena hitreje, uporabi kar piščančje zrezke, ki se bodo, ker so tanki, res hitro pripravili. Brez skrbi, da bi se izsušili. Ker jih najprej le popečeš, nato pa skuhaš v paradižnikovi omaki, ostanejo popolnoma sočni. Če piščančjih zrezkov nimaš, lahko uporabiš kar piščančje prsi. Zaradi njihove debeline, pa se bo jed pripravljala kakšno minuto dlje. Seveda pa lahko uporabiš tudi zgornja izkočiščena bedra ali stegna. Meso posoliš in popopraš ter potreseš še s čudovito začimbo, ki se imenuje kumin. Pazi, ne kumina, ampak kumin. Se že imenujeta zelo podobno, vendar pa sta po okusu zeloooo različna. Kumin je sedaj na voljo že v vseh večjih trgovinah, zato ga le poišči med začimbami, ker je resnično čudovit. Če potem ne veš, kaj z njim, si poglej moj seznam receptov pod oznako Kumin.
- PARADIŽNIKOVO OMAKO – S to omako piščančje zrezke obliješ, v njej pa se potem piščanec prav lepo skuha. Za omako potrebuješ čebulo, ki je lahko rjava, bela, rdeča ali pa uporabi kar šalotko. Nato potrebuješ paradižnikovo kašo in česen. Med dišavnicami jaz največkrat izberem kar rožmarin, lahko pa tudi timijan ali origano. Če ti je pekoča hrana všeč, dodaj še čili ali kajenski poper. Za pravo ravnotežje okusov in svežino v omako dodaj še malo limetinega ali limoninega soka.
- TORTILIJE – Jaz uporabim manjše in mehke tortilije. Tistih, ki hrustajo, ne maram preveč. Lahko uporabiš tudi večje, vendar v tem primeru vse lepo zavij v tortilijo in jed pojej kot zavitek.
- AVOKADO – Kaj je boljšega za osnovo v takosih kot avokado?! Nič. Avokado naj bo mehak in nujno pravilno začinjen s soljo in limetinim ali limoninim sokom. Prepričana sem, da avokado ni bil dobro začinjen in pokisan, če ti trenutno ni všeč. In kar dodelavaj, če ti ne uspe v prvo ali drugo. Ko najdeš pravo razmerje med slanim in kislim, je avokado božanski.
- ŠALOTKA – Za malo hrustljavosti vsekakor uporabi malo sesekljane šalotke. Uporabiš lahko tudi rdečo čebulo ali pa mlado čebulo. Lahko pa jo v celoti izpustiš.
- FETA – Ta doda malo dodatne kremnosti in čudovit dodaten okus. Uporabiš lahko tudi natrgano mocarelo, parmezan ali pa kar nariban edam. Tudi sir lahko v celoti izpustiš.
Ta jed je resnično čudovita. Začinjena je ravno prav, izgleda res lepo in še resnično dobra je.
Natrganega piščanca pa lahko postrežeš na več različnih načinov in čisto vsi so fantastični. Postrezi ga:
- V TAKOSIH – Tako, kot je predstavljeno v tem receptu. Lahko pa v takose daš tudi zeleno solato ali coleslaw (naribano zelje in po želji tudi korenje v jogurtovem prelivu).
- V SENDVIČU – Pa naj bo to v burgerju, v hot dog štručki, v kajzarci ali pa kar med dvema kosoma kruha. Poleg daj vse tisto, kar ti je všeč.
- NA RIŽU – Lahko pripraviš tudi riževo skledo, ki so vedno bolj popularne. V skledo daj kuhan riž, dodaj natrganega piščanca v paradižnikovi omaki, malo gvakamoleja oziroma avokada. Pa kakšno dodatno zelenjavo – recimo paradižnik, solato, rukolo, kumaro, špinačo …
- KOT OMAKO – Ob pripravi dodaj pol deci več paradižnikove kaše – seveda potem na koncu poskusi in dodaj še več začimb, če jih ni dovolj – in natrganega piščanca v paradižnikovi omaki postrezi s testeninami, njoki, kuskusom, pire krompirjem … Možnosti je ogromno.
Kakor koli že postrežeš tega piščanca, sem prepričana, da ti bo všeč. Le pazi, da ga ne poješ že kar tako, ven iz kozice!
Natrganega piščanca v paradižnikovi omaki lahko pripraviš tudi vnaprej. V celoti ga pripravi kot napisano, nato pa ga ohladi, pokrij in shrani v hladilniku. Pred postrežbo ga počasi segrej, po želji dodaj še malo paradižnikove kaše, če se med počivanjem malo posuši, nato pa ga uporabi tako, kot ti srce, oziroma želodček poželi. Če ga misliš pripraviti tako, kot sem ga predstavila danes, pa vse ostalo (torej tortilije, avokado, feto in šalotko) pripravi tik pred postrežbo. Natrganega piščanca v paradižnikovi omaki pa lahko tudi brez težav zamrzneš.
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.

Preden pa pogledava, kako se ta poslastica pripravi, pa si poglej še nekaj odličnih jedi s piščancem:
- Piščančji zrezki v pesto omaki s paradižniki in mocarelo
- Poletna solata s piščancem, rukolo, češnjevci in sadjem
- Kislo-pekoča juha s piščancem
- Pohani piščančji fileji iz pečice z gorčično-medeno omako
- Piščanec v svilnati omaki s šparglji in špinačo na cvetačnem rižu
- Praženi riževi rezanci s piščancem in brokolijem (oz. Pad see ew)
Še več receptov s piščancem pa najdi pod oznako Piščanec.
Priprava te jedi je super enostavna in dokaj hitra. V dobre pol ure bo ta jed na tvojem krožniku.
Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Natančne količine sestavin in korake priprave najdi na dnu strani.

Najprej piščančje zrezke popeci.

Pripravi paradižnikovo omako.

Nato paradižnikovo omako prelij prek zrezkov in kuhaj, da se meso skuha in prav božansko zmehča.

Nato zrezke nacufaj na koščke.

Natrganega piščanca v paradižnikovi omaki postrezi kakor koli želiš. Lahko seveda tako, kot ti predstavljam v nadaljevanju.

Wow. Enostavno wow.


Takosi z natrganim piščancem, avokadom in feto
- Total Time: 35 minut
- Yield: 2-4 osebe 1x
Description
Ta sočen, dišeč in takooo zelooo dober natrgan piščanec v paradižnikovi omaki te bo popolnoma obnorel. Priprava je nadvse enostavna in hitra. Postrežeš ga lahko v tortiliji, burgerju, sendviču ali pa na rižu, s testeninami ali njoki. Božansko!
Ingredients
Sestavine za natrganega piščanca:
- 1 žlica (olivnega) olja
- 1/2 čebule
- 2 stroka česna
- 6 piščančjih filejev zrezek Natur Premium Perutnine Ptuj
- 3 dcl paradižnikove kaše
- 1 žlička suhega ali svežega sesekljanega rožmarina
- 1 žlička kumina
- 1/2 žličke kajenskega popra (neobvezno)
- 2 žlički soli
- 1 žlička popra
- 1 žlička limetinega ali limoninega soka
Ostale sestavine:
- 6 mehkih manjših tortilij
- 1/2 šalotke (ali rdeče čebule)
- 1 avokado
- limeta ali limona
- 1 ščepec soli
- 20 g fete
- peteršilj za okras
Instructions
- Priprava piščanca: Piščančje zrezke na obeh straneh dobro posoli in popopraj ter potresi z mletim kuminom.
- Paradižnikova omaka: V skodelici zmešaj paradižnikovo kašo, kajenski poper, rožmarin, nariban česen in limetin sok.
- Peka piščanca: V kozici segrej olje in na njem zmehčaj sesekljano čebulo. Ko se čebula zmehča (naj le postekleni, ne pusti, da se obarva) na njej na obeh straneh prepraži piščančje zrezke, približno 3 minute na vsaki strani. Ko se meso prepraži, dodaj paradižnikovo omako in premešaj, da omaka objame vse meso. Pokrij s pokrovko in kuhaj približno 20 minut. Po 20-ih minutah kuhanja piščančje zrezke z vilicama natrgaj na trakce, nato pa dobro premešaj in kuhaj še nekaj minut, da se omaka dobro oprime vseh koščkov mesa.
- Ostale sestavine: Avokado prereži na polovico in izdolbi. Posoli in pokapaj s četrtino ožete limete in avokado pretlači v gosto pasto. Poskusi in po potrebi dosoli in/ali dodaj še malo limetinega soka. Šalotko drobno sesekljaj. Tortilje po želji segrej na obeh straneh na suhi ponvi.
- Sestavljanje takosov: Tortilije namaži z avokadom, nanj položi natrganega piščanca ter potresi s šalotko in nadrobljeno feto. Okrasi s peteršiljem in pokapaj z nekaj limetinega soka ter takoj postrezi.
Notes
Recept je pripravljen v sodelovanju s Perutnina Ptuj.
- Prep Time: 5 minut
- Cook Time: 30 minut
