To so piščančji pohančki polni okusa, panirani v nekaj minutah in pečeni v pečici. Obdaja jih ravno prav začinjena panira, ki poskrbi, da je notranjost popolnoma sočna in tako zelo dobra. Priprava v celoti traja manj kot pol ure, štedilnik in kuhinja pa nimata ne kapljice olja, ne vonja po pohanju! Pohančke po želji postrezi z gorčično-medeno omako, ki je s pohančki popolna kombinacija.
Ti sočni in okusov polni pohančki so čudoviti na kateri koli dan, prav fletni pa tudi ob različnih praznovanjih. Če uporabiš piščančje mini fileje, so ravno prav veliki, da jih lahko ješ z rokami, po želji pa naredi še manjše, a jih potem peci malo manj časa. Jaz rada uporabim kar te mini fileje od Perutnine Ptuj.
Čudovita lastnost pohančkov, pripravljenih na tak način je, da je skorjica skoraj tako hrustljava, kot bi bila ocvrta v olju. In to brez litrov odpadnega olja, brez pošpricanega štedilnika in brez vonja po pohanju, ki ure in ure ždi v kuhinji.
Te pohančke narediš v parih korakih.
- PANKO DROBTINE – Te so večje od nam poznanih navadnih drobtin, kar je priročno, saj tako zasedejo več površine in poskrbijo za več hrustljavosti. Te najprej popečeš do zlate barve. Lahko v pečici ali pa kar na ponvici.
- MEŠANICA ZA PANIRO – Skupaj zmešaš morda sestavine, ki niso ravno značilne za slovensko paniranje, ampak prosim te lepo, poskusi. Ker je čudovita! Skupaj zmešaš jajce, gorčico in majonezo ter posoliš in popopraš, nato pa dodaš še malo moke. V to kremno zmes nato flikneš meso, ki naj pokrije vse dele mesa, nato pa fileje preneseš na popečene drobtine, vse lepo potapkaš, da se drobtine oprimejo mesa.
- PEKA – Pripraviš pekač, ki mu lahko, če le imaš, na vrh dodaš rešetko, da bo meso dvignjeno od pekača, kar bo pomagalo pri kroženju zraka. Rešetko malo pošpricaš z oljem, da se meso ne bo prijelo. Nato nanjo položiš meso, tega malenost pošpricaš z oljem in postaviš v pečico za približno 15 minut. In to je to!
- POMAKA – Če želiš resnično doživeti celotno gurmansko izkušnjo, za poleg pripravi medeno pomako oziroma omako. Skupaj zmešaš majonezo, gorčico, med, kis in če želiš, še malo kajenskega popra. Čudovito kremna in takooo zelooo dobra. In da veš, ta pomaka odlično sodi tudi v burgerje ali na pomfri.
Ker panira med peko meso prav lepo ščiti, je meso znotraj čudovito mehko in sočno. In prav zato je enako dobro tudi kak dan kasneje. Če pohančke pripraviš vnaprej, jih speci, ohladi, postavi v neprodušno zaprto posodo v hladilnik, nato pa naslednji dan pogrej v mikrovalovki. Hrustljavi morda ne bodo več tako zelo, okusni in sočni na znotraj pa bodo še vedno. Zamrzovanja pa ne priporočam.
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.
Preden pogledava, kako se pripravijo, pa si poglej še nekaj receptov za odlične jedi s piščancem:
- Piščančji krožnik s kuskusom in tzatzikijem
- Piščančji fajitas oz. piščanec s paprikami
- Mešana solata s piščancem in gorčičnim prelivom
- Piščančji burger z ananasom
- Piščančja rižota z ratatouille zelenjavo
- Praženi riževi rezanci s piščancem in brokolijem
Še več receptov s piščancem pa najdi pod oznako Piščanec.
Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor, natančne količine in korake priprave najdi na dnu strani.
Najprej popeci drobtine, nato pa pripravi omako za paniro ter meso obloži s popečenimi drobtinami.
Pohano meso položi na, če se le da, na dvignjeno rešetko, ga pošpricaj z nekaj olja in popeci. Kako nore barve je!
Močno priporočam, da pripraviš še medeno pomako, nato pa le še uživaj.
Meso je znotraj neverjetno sočno, na zunaj pa prav prijetno hrustljavo. In polno okusa.
Moraš probat!

Pohani piščančji fileji iz pečice z medeno omako
- Total Time: 25 minut
- Yield: za 4 osebe 1x
Description
To so piščančji pohančki polni okusa, panirani v nekaj minutah in pečeni v pečici. Obdaja jih ravno prav začinjena panira, ki poskrbi, da je notranjost popolnoma sočna in tako zelo dobra. Priprava v celoti traja manj kot pol ure, štedilnik in kuhinja pa nimata ne kapljice olja, ne vonja po pohanju! Pohančke po želji postrezi z gorčično-medeno omako, ki je s pohančki popolna kombinacija.
Ingredients
Sestavine za piščanca:
- 60 g panko drobtin
- 1 jajce
- 1 žlica majoneze
- 1,5 žlice gorčice
- 2 žlici moke
- 1/2 žličke soli
- 1/4 žličke popra
- 400 g piščančjih mini filejev Natur Premium Perutnine Ptuj
- olje v spreju
- peteršilj za okras
Sestavine za medeno omako:
- 4 žlice majoneze
- 1 žlička tekočega medu
- 1 žlička gorčice
- 1 žlička jabolčnega kisa
- 1 ščepec kajenskega popra (neobvezno)
Instructions
- Pečica: Pečico segrej na 200°C.
- Drobtine: Panko drobtine stresi na pekač, pošpricaj z nekaj olja v spreju in peci v pečici, ogreti na 200°C približno 7 minut, oziroma do zlate barve. Popečene prenesi na krožnik.
- Paniranje: V skledi skupaj zmešaj jajce, gorčico, majonezo, sol, poper in moko. Dodaj piščančje mini fileje in dobro premešaj. File prenesi na krožnik s popečenimi drobtinami in ga povaljaj v njih. Na koncu s prsti drobtine nežno pritisni na file. Ponovi z vsemi fileji.
- Peka: Če se le da, na pekač postavi rešetko, da je dvignjena s pekača, da bo zrak lažje krožil. Pekač z rešetko nežno pošpricaj z oljem, nato pa nanj položi vse fileje. Fileje nežno pošpricaj z oljem, posoli in peci v pečici, ogreti na 200°C, približno 15 minut. Če se želiš prepričati, da je meso pečeno, v najdebelejši del fileja vstavi termometer, ki naj kaže od 71-75°C.
- Pomaka: Vse sestavine za medeno omako zmešaj v kremno pomako.
- Postrežba: Pečene fileje prenesi na krožnik, po želji okrasi s sesekljanim peteršiljem ter postrezi z medeno omako.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 15 minut