Piščančji burger z ananasom

0 comments

Ta poletni burger z božanskim in zaradi odličnih dodatkov čisto nič dolgočasnim piščančjim polpetom, popečenim ananasom (moraš poskusit!), avokadom, sirom, klasično burger zelenjavo in nežno medeno omako te bo popolnoma presenetil in 100% navdušil. Božanska poslastica!

Imamo dolgočasne burgerje in imamo zanimive burgerje. Najbrž mi ni treba posebej razlagati, kateri izmed teh dveh je tale današnji. Je nadvse zanimiv in popolnoma neubranljiv. Kako le ne, če pa imava čudovite okuse, ki se res dobro dopolnjujejo in ta burger naredijo res poseben. Ljudi preseneti, ljudi nasiti in ljudi res lepo zadvolji. Naredi torej točno to, kar pravi burger mora narediti.

Ena izmed sestavin v burgerju je ananas, ki ta burger naredi sočen, svež in nadvse poleten. Verjamem, da ti morda zveni nenavadno, a te res prosim, da poskusiš. Ananas je lep dodatek in nikakor ne prevlada med okusi, le lepo jih dopolni. Seveda lahko pripraviš enak burger tudi brez ananasa, a je z njim še boljši. Obljubim!

V piščančjem burgerju z ananasom se nahaja:

  • BOŽANSKI PIŠČANČJI POLPET – V trgovini lahko najdeš mleto piščančje meso, enostavno pa ga lahko pripraviš tudi doma. Uporabi piščančja prsa ali pa še raje izkočiščena stegna, ki so mnogo bolj sočna od prsi. Meso vrzi v multipraktik in enostavno zmiksaj. Ja, tako enostavno je to! Če vmes morda ostanejo kakšni večji koščki je to le še dodatni plus, saj poskrbijo za sočnost. Poleg mletega mesa imava v polpetu čudovite dodatke, ki ta polpet naredijo neubranljiv. Imava še sveže dišavnice – tokrat sem uporabila svežo baziliko in peteršilj, nato pa še česen in mlado čebulo, začimbe – sušeno baziliko, sladko papriko in po želji malo kajenskega popra, še sol in poper, potem pa za tisti umami okus še sušene paradižnike, pa parmezan in da se vse drži skupaj še drobtine in jajce. Vidiš, že same sestavine obljubljajo čudovite okuse!
  • SIR – Na sveže popečen polpet položi še rezino ali dve sira, ki se bo zaradi toplote stopil in lepo objel polpet. Jaz zadnje čase obožujem mocarelo v rezinah, lahko pa uporabiš kakšen drug lepo topljiv sir.
  • AVOKADO – Avokado poskrbi za kremnost in čudovit okus, nanj pa se še lepo prime solata. Avokado lahko še malo posoliš in da ne porjavi pokapaš še malo limetinega ali limoninega soka.
  • KLASIČNA BURGER ZELENJAVA – Poleg solate imava v burgerju še paradižnik.
  • ANANAS – Ta burger je čudovit brez ananasa, ampak z njim je pa res božanski. Doda tisto poletno svežino in ravno prav sladkobe. Uporabiš lahko svež ananas, čisto ok pa je tudi tisti iz konzerve. Rezine popeci na ponvi, na kateri si prej polpet in dodaj v burger. Res enostavno in tako dobro. Upam, da res poskusiš, pa čeprav zveni malo ekstotično.
  • MEDENA OMAKA – Ta burger ne vsebuje ketchupa, ker bi ta ostale okuse čisto preveč povozil. Zato raje uporabi medeno omako. Pripravi jo z malo majoneze, gorčico, medom, soljo in malo kisa. Če želiš, dodaj še malo kajenskega popra. Potem jo namaži na spodnji del zgornjega dela bombetke in burger pokrij. Obožujem to omako, ker je lepo nežna in je res dobrega okusa. Ravno prav vsega ima.
  • BURGER BOMBETKE – Seveda jih lahko kupiš, jaz najraje kupim kar polnozrnate. Lahko pa jih pripraviš tudi doma. Uporabi kar tale recept za burger bombetke.

Tako sestavljen burger te bo enostavno navdušil, to ti obljubljam. Moraš ga poskusit.

Lahko pa takrat, ko se ti ne da pripravljati celotnega burgerja, pripraviš le piščančji polpet, ki ga postrezi s katero koli drugo prilogo, dodaj v kakšen sendvič, solato, tortilijo ali pa ga pojej samega le z nekaj najljubše solate.

Lahko ga spečeš tudi vnaprej in pred uporabo le pogreješ. Če uporabiš stegna, bo polpet ostal res lepo sočen.

Polpet lahko tudi zamrzneš, a preden ga spečeš. Pred uporabo ga le odmrzni na sobni temperaturi ali pa čez noč v hladilniku. Če želiš zamrzniti več polpetov, med njih položi malo papirja za peko, da se med zamrzovanjem oziroma med odtajevanjem ne bodo sprijeli.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Preden pogledava, kako se ta čudovit burger pripravi, pa si poglej še nekaj odličnih in nenavadnih receptov za burgerje:

Vsi so naravnost božanski!

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR, v nadaljevanju sledi kratek slikovni prikaz priprave, natančne količine in korake priprave pa najdi na dnu strani.

Za pripravo potrebuješ sestavine na prvi fotki. Najprej seveda pripravi meso za polpete. Lahko pa seveda kupiš tudi že zmleto meso.

V skledo nato daj zmleto meso in ostale sestavine in zmešaj kar s čistimi rokami, da se vse sestavine lepo povežejo. Z navedenimi sestavinami lahko pripraviš štiri polpete.

Polpete nato popeci na obeh straneh, nato pa obloži z rezinami sira, da se ta stopi in polpete lepo objame. Na isti ponvi nato na hitro popeci še rezine ananasa. Pripravi pa tudi medeno omako.

 

Ko imaš vse sestavine pripravljene, ti preostale le še to, da burger sestaviš.

Tako sočno, tako sveže. In kakšni okusi! BOŽANSKO!

In še prerez. Wow, kaj ne izgleda božansko?!

Ta recept za burger je pripravljen v sodelovanju s Perutnina Ptuj.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Piščančji burger z ananasom


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 25 minut
  • Yield: za 4 osebe 1x

Description

Ta poletni burger z božanskim in zaradi odličnih dodatkov čisto nič dolgočasnim piščančjim polpetom, popečenim ananasom (moraš poskusit!), avokadom, sirom, klasično burger zelenjavo in nežno medeno omako te bo popolnoma presenetil in 100% navdušil. Božanska poslastica!


Ingredients

Scale

Sestavine za piščančji polpet:

  • 500 g mletega piščančjega mesa ali Perutnina Ptuj piščančjih stegen brez kosti in kože
  • 2 mladi čebulici oz. 2 žlici narezane mlade čebulice
  • 2 stroka naribanega česna
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke popra
  • 1/2 žličke mlete sladke paprike
  • 1/4 žličke kajenskega popra (neobvezno)
  • 1 žlička sušene bazilike
  • 1 velik ščep svežega peteršilja
  • 1 velik ščep sveže bazilike
  • 90 g drobtin
  • 75 g parmezana
  • 1 jajce
  • 4 koščki sesekljanega sušenega paradižnika iz olja

Sestavine za medeno omako:

  • 4 žlice majoneze
  • 1 žlička tekočega medu
  • 1 žlička gorčice
  • 1 žlička jabolčnega kisa
  • 1 ščepec kajenskega popra (neobvezno)

Ostale sestavine:

  • 1 žlica (olivnega) olja za peko polpetov
  • 4 burger bombetke
  • 1 avokado
  • 1 ščepec soli in nekaj kapljic limetinega ali limoninega soka za na avokado
  • 8 listov solate
  • 2 sveža paradižnika
  • 8 rezin svežega ali vloženega ananasa
  • 8 rezin mocarele sira v rezinah

Instructions

  1. Piščančji polpet: Piščančja stegna brez kosti in kože zmiksaj ali pa uporabi mleto piščanje meso. Dodaj vse ostale sestavine za polpet in dobro premešaj – najboljše kar s čistimi rokami. Oblikuj štiri bombetke in jih na obeh straneh peci približno 4 minute na segreti žlici olja. Ko so polpeti pečeni nanje položi rezine sira in ponev pokrij, da se sir stopi in objame polpete.
  2. Ananas: Na isti ponvi popeci še ananas, približno minuto ali dve na stran.
  3. Medena omaka: Vmes pripravi medeno omako. Skupaj zmešaj vse sestavine za omako in dobro premešaj. Poskusi in po potrebi dodaj kar manjka.
  4. Ostale sestavine: Solato operi in otresi, svež paradižnik pa nareži na kolobarje. Avokado pretlači, posoli in pokapaj z limetinim sokom in premešaj.
  5. Nato burger sestavi: Na dno namaži avokado, dodaj solato, polpet s sirom, popečen ananas in svež paradižnik. Na notranji del zgornje bombetke namaži medeno omako in jo nato položi na paradižnik. Burger takoj postrezi in uživaj!

Notes

Uporabiš lahko tudi mleto purje meso ali pa mešanico purjega in perutninskega.

Uporabi svež ali vložen ananas.

Nemesto solate lahko uporabiš tudi špinačo ali rukolo.

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 10 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.