Blog 050: Vse o sladkih in slanih palačinkah

3 comments

Palačinke. ♡ Vsi, ki smo palačinke poskusili vsaj enkrat v življenju, smo jim v našem srčku zagotovo zabukirali doživljenjski abonma. V tokratnem zapisu sem se razpisala o njih in jim tako izkazala veliko spoštovanje in seveda tudi doživljenjsko pripadnost. V nadaljevanju preberi, kako jih lahko sestaviš, nadevaš in pripraviš. Nekaj receptov z razlago najdeš v tem blog zapisu, vse pa pod oznako Palačinke.

Sladke, slane, čisto vseeno je. Oboje so čudovite. Preden objavim nekaj receptov za sladke in slane palačinke, pa še nekaj zanimivosti. Palačinke poznajo po vsem svetu, priprava pa se seveda razlikuje od kulture do kulture. Zaradi sestavin so najbližje kruhu in ostalim pekovskim jedem.

Poimenovanje

Najprej glede poimenovanja. V slovenskem jeziku poznamo dve poimenovanji: palačinka in omleta. Palačinke so tanke, ponavadi pripravljene z jajcem, moko in mlekom. Omlete so tanke, po izgledu podobne palačinkam, a narejene le iz jajc. A pozor. Poznamo tudi pohorsko omleto, ki je debelejša od palačinke, je že skoraj pecivo. Pripravljena je iz mleka, jajc in moke, a s to razliko, da je jajce ločeno na rumenjake in beljake, iz katerih je narejen sneg. Če poznaš ameriške palačinke, potem veš, kakšno je “testo” za pohorsko omleto.

Po poglejva, kako palačinke ločijo v tujini. V Franciji poznajo sladke in slane palačinke (crêpes). Sladke so pripravljene na enak način, kot jih pripravimo mi, slane pa pripravijo predvsem (ali izključno) iz ajdove moke. Sladke obložijo s sladkimi nadevi: marmeladami, čokoladnimi prelivi, limono in sladkorjem itd. Slane pa napolnijo s “slanimi” polnili – piščancem, lososom, šunko, jajcem, zelenjavo itd.

V ZDA ločijo palačinke in crêpes. Palačinke so debelejše, rahle in pripravljene iz ločenih jajčk (iz beljaka pripravijo sneg in ga umešajo v maso: recept spodaj). Crêpes pa so naša različica palačink – so tanke in pripravljene tako, kot jih tradicionalno pripravljamo v Sloveniji.

Sestavine

Jajca

Velja prepričanje, da palačink brez jajc ni mogoče pripravit. A temu ni tako. Palačinke lahko enostavno pripraviš brez jajc, dovolj je le, če imaš maslo, tekočino: mleko po izbiri in eno izmed oblik maščobe: maslo, kokosovo olje, rastlinsko olje itd. V primeru, da jajca v kuhi ne pridejo v poštev (vegansko prehranjevanje), lahko namesto jajc uporabiš tudi laneno seme ali chia semena. Ta (laneno seme zmelješ) namočiš v vodi, da dobiš gosto zmes, ki odlično opravi delo, ki ga sicer jajca. Ta trik velja pri vseh nadomeščanjih jajc v peki. Razmerje je tako: eno jajce = 1 žlica mletega lanenega semena + 3 žlice vode.

Kaj za rahlost palačink

Pa poglejva rahlost palačink. Za rahlost v palačinkah sicer poskrbijo jajca, lahko pa k rahlosti doprinesejo tudi pecilni prašek, soda bikarbona in/ali mehurčkasta tekočina. Radenska, seveda ali mineralna voda. Naše babice so palačinke vedno pripravljale z nekaj Radenske. Ker pa ne jaz ne Domen Radenske ne pijeva, sem ugotovila, da so najboljše palačinke tiste, pripravljene z mlekom in vodo. Palačinke, pripravljene le iz mleka, so pretežke. Pri pripravi ameriških palačink, ki so debelejše in bolj rahle, ločiš jajce na rumenjak in beljak. Beljak stepeš v sneg, ki ga potem NA RAHLO umešaš v že prej zmešan rumenjak, moko in tekočino. Vse, kar vsebuje sneg, ne smeš mešati z metlico ali mešalnikom. Sneg, ki bo palačinke oz. pecivo naredil rahlo, vsebuje zrak, ki bi ob močnem mešanju izginil in z rahlostjo ne bi bilo nič.

Moka

Dobre so palačinke iz (polnozrnate) pšenične moke, (polnozrnate) pirine moke, ajdove moke, čičerikine moke, kokosove moke, ržene moke, moke iz mletih orehov, mandljev, ovsene moke … seznam je dooolg. Pri pripravi je treba upoštevati le razmerja med sestavinami, saj nekatere moke ne vsebujejo glutena, ki bi sestavine držale skupaj in moramo to nalogo zaupati drugi sestavini. Lep primer je ajdova moka, ki ne vsebuje glutena, zato je treba nalogo zaupati jajcu ali drugemu “skupdržalcu”.

Mleko oz. druge tekočine

Palačinke brez tekočine so omlete – pripravljene le z jajci. Palačinke, ki jih pripraviš iz jajc in moke, pa za “skupdržalca” potrebujemo tekočino. Za pripravo lahko uporabiš katero koli mleko: kravje, kokosovo, sojino, riževo … Izbira je prepuščena tvojemu okusu. Če uporabiš kravje, je najboljše, če del tekočine zavzema voda oz. mehurčkasta tekočina: Radenska ali mineralna voda. Navadna voda palačinke naredi manj težke: kar pomeni, da jih na enkrat lahko poješ več, juhu. Mehurčkasta tekočina pa palačinke naredi še rahlejše in seveda tudi manj težke.

Sladke in slane palačinke

Sladke palačinke veljajo za eno najboljših sladic na svetu! Tanke palačinke polnimo z marmelado, čokoladnimi namazi, sadjem, smetano, skutinimi namazi itd. V Sloveniji so vedno bolj znane tudi ameriške palačinke in tudi te imajo večinoma vlogo sladic. Za zajrtk, večerjo, po kosilu, za malico. Vseeno kje. Vseeno kdaj.

Prehod iz polja sladic pa nam omogočajo slane palačinke. Te lahko po vzoru Francozov napolnimo z “slanimi” nadevi. Ti so lahko mesni (katero koli meso: mleto, natrgan piščanec, pršut, slanina, šunka …), ribji (losos, tunina, morski sadeži …) ali zelenjavni (solata, paradižnik, paprika, čičerika, špinača, gobe …) in seveda izdelki, pripravljeni iz mleka (skuta, feta sir, mascarpone, mocarela, parmezan, kisla smetana itd.), ne smemo pa pozabiti niti na jajca (ocvrta, mešana, poširana).

Maščobe za pečenje

Prvo in najpomembnejše pravilo pri peki palačink je, da je površina, na kateri pečeš palačinke, res zelo zelo zelo vroča. Včasih je veljalo prepričanje – tudi pri meni doma – da je prva spečena palačinka vedno usojena na neuspeh: da se bo trgala in nikoli dobro spekla. Sicer me to, da sem prvo palačinko vedno pojedla jaz, ni nič motilo, sem pa kasneje izvedela, da je ključ v toploti. Če bo ponev, v kateri palačinko pečeš, res zelo zelo zelo vroča, kar razbeljena, bo tudi prva palačinka čudovito uspela. Ni treba čakati na drugo spečeno palačinko, ker bo že pri prvi ponev dovolj vroča.

Vseeno pa lahko za boljše pečenje poskrbiš tudi z uporabo maščobe. Uporabi rastlinsko, repično, sončnično olje ali pa kar kokosovo olje. Jaz kokosovo olje uporabljam že zadnjih nekaj let in vedno uspe.

Pripomočki za pripravo

Za pripravo palačink ne rabiš posebnih orodij in pripomočkov. Potrebuješ posodo ali skledo, v kateri se sestavine zmešajo, za lažjo izmero sestavin prav pride tehtnica, za mešanje pa metlica ali pa kar navadna žlica. Za peko potrebuješ ponev, ki je lahko z neprijemno podlago ali pa tudi ne. Trik v neprijemljanju palačink je itak zelo zelo zelo zelo vroča ponev. Za izmero količine mase je priročna zajemalka ali pa kar majhna šalčka. Včasih pride prav tudi mešalnik. Večino palačink lahko spečeš na štedilniku, nekatere pa tudi v pečici.

Je sedaj že čas za recepe? Se mi zdi, da je.

Recepti

Ta recept vključuje recept za palačinke, ki jih vsi poznamo. Najboljše palačinke morajo biti tanke, mehke, lahke kot peresce in tako močne, da se ob mazanju ne trgajo. Dobre morajo biti tudi hladne in ohlajene nikakor ne smejo postati trde. V tem receptu najdeš nenavadno idejo za namaz: kislo smetano s kokosom. Vem, da zveni nenavadno, a okusi so odlični. Ti povem, marmelada ali nutella lahko počakata do naslednjič!

Recept: Palačinke s kokosom >>

V tem receptu lahko odkriješ, kako lahko različni oreščki in ovseni kosmiči nadomestijo moko. Oreščke in ovsene kosmiče le zmiksaš v moki podoben prah, pa imaš. Da se vse skupaj lepo drži skupaj, pa le dodaj malo (polnozrnate) pšenične moke. Ne bo treba veliko, boš videl/a. Namažeš jih lahko s čimer koli, z Domnom sva jih jedla že z marmelado, arašidovim maslom, lešnikovim namazom, javorjevim sirupom … Tudi same so fenomenalne.

Recept: Ovseno-orehovo-mandljeve palačinke s čokolado in jagodami >>

Slane palačinke! ♡ Odkrila sva jih na najinem potovanju v Parizu in od takrat sva začarana. Pripravljene so iz ajdove moke in so fenomenalne. Ker ajdova moka ne vsebuje glutena, ji dodam jajce in čisto malo pšenične moke. Pripravljene so en-dva-tri. V tem receptu so napolnjene z gobami in špinačo, ki skupaj tvorita super kombinacijo.

Recept: Ajdove palačinke z gobami in špinačo >>

Ameriške palačinke so super enostavne za pripravit in tako meeeehke in puuuuhaste. Edina razlika od priprave nam znanih palačink je ta, da pri pripravi ločiš jajce na rumenjak in beljak. Iz beljaka pripraviš sneg, ki ga v prej na pol zmešano maslo previdno in nežno umešaš. Najboljše da z lopatico ali kuhalnico.

Recept: Ameriške palačinke z javorjevim sirupom >>

Poglej te barve! Tu ameriške palačinke naredijo korak v zdravo smer. V maso umešaš špinačo in grški jogurt in okusi so neverjetni. Saj ti lahko nakladam, kako dobre so, ampak poskusit jih moraš sam/a. Če ti povem, da ne vsebujejo niti grama rafiniranega sladkorja, je to plus ali minus?

Recept: Špinačne palačinke z borovnicami >>

Nemci na področju hrane niso znani le po klobasicah, ampak tudi po palačinkah iz pečice. Res, se ne hecam. Debelejše palačinke, ki so že skoraj pecivo, lahko obložiš s čimerkoli. Masa, ki jo pripraviš v mešalniku, vsebuje jogurt in nič rafiniranega sladkorja. Z njo res ni posebnega dela, fina je.

Recept: Palačinka iz pečice z jagodami in borovnicami >>

Še ene ajdove palačinke! Tokrat takšne, ki so dobre tudi na sobni temperaturi. Napolnjene so z avokadovim namazom in dimljenim lososom! Ta recept je bil prvi iz skupka ajdovih palačink in je bil pripravljen kmalu po najini vrnitvi iz Pariza. Francozi so res kulinarično mojstri!

Recept: Ajdove palačinke z dimljenim lososom, kumaro in avokadom >>

Saj imam rada ameriške palačinke, ampak bučne palačinke so pa … božanske! ♡ Tako puhaste so, tako mehke, tako dišeče. Pripravljene so iz olivnega olja in bučnega pireja. Ja ja, brez skrbi, imam tudi recept za pripravo bučnega pireja. Bučne palačinke so meni najboljše le z nekaj masla in javorjevega preliva. Odlično se tudi zamrznejo in odmrznejo: enkratno delo, dvakratni užitek!

Recept: Bučne palačinke >>

Za konec pa še prekmurska palačinka, ki je takšna mlajša sestrica gibanici. Vsebuje vse okuse gibanice: jabolka, skuto, mak, orehe, pripraviš pa jo lahko v manj kot pol ure. Če ni to fenomenalno!?

Recept: Prekmurska palačinka >>

Ti recepti pa niso vsi recepti palačink, ki jih lahko najdeš v #SitFitSi zbirki! Vse najdeš pod oznako Palačinke, zato brž začni s klikanjem.

Za konec pa še tole: če narediš kakšnega od teh receptov in fotko svoje mojstrovine objaviš na družabnih omrežjih, pa jo le označi s #SitFitsi, me zanima! Sedaj pa povej … kako zelo se ti cedijo sline po ogledu teh fotk?

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Tags

3 Comments

  1. Super ideje. Imam pa eno vprašanje: veš morda, kje se lahko dobi kvalitetno ponev za palačinke, ki je primerna tudi za indukcijo?

    • Živjo! Sem povprašala po Twitterju (sama nimam indukcije, pa žal ne vem), pa pravijo, da je Tefalova v redu. Dobili so jo v Leclercu (Rudnik, Lj). Dobra pa naj bi bila tudi Delimanova (v vseh boljše založenih trgovinah).

  2. Super,

    hvala za odgovor. 🙂 Zdaj pa veselo na delo. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.