Razkošni kruhki z gamberi in avokadom

0 comments

Tile kruhki so fantastični za kakršno koli praznovanje, saj resnično navdušijo. Popečen kruh, odišavljen s česnom, svilnata avokadova omaka in dišeči gamberi so res prava kombinacija. Priprava je hitra in enostavna, zato jih pripravi le zase, za tisto tvojo posebno osebo ali pa za družbo.

Za navdušit res ne potrebuješ ogromno sestavin in dolgotrajne priprave. Navdušiš lahko tudi z enostavnimi jedmi in tile kruhki so že ena izmed njih. Pripraviš jih lahko v 10-ih minutah, zato so res priročni za zabave ali pa za lene večere. Pa še poglej jih no, kako razkošni izgledajo! Odlična novica je tudi, da jih lahko poješ tople ali sobne temperature, zato jih lahko pripraviš tudi vnaprej.

Če je v jedi malo sestavin, je ključno, da so te dobre. Zato za pripravo uporabi res dober kruh in res dober avokado. Kruh naj bo odličnega okusa in močnejše strukture, da bo lahko zdržal vse, kar postaviš nanj. Ena izmed boljših izbir je pirin kruh z drožmi. Ta od Ane Roš in Tuša je na voljo svež ali pa z možnostjo dopeke, da je res svež, skorja pa hrustljava. Samo poglej si no te luknje!

Avokado naj bo dovolj zrel, pomembno pa je tudi, da ga dovolj in pravilno začiniš. Avokado s premalo soli in kisline (limetinega ali limoninega soka) je lahko resnično zanič. Zato ga poskušaj in dodelaj, da bo popoln.

Gamberi, ki jih izbereš naj bodo tisti malo večji, da bo res dovolj “mesa” za uživanje. Jaz večinoma uporabljam kar že kuhane in zamrznjene, ti pa uporabi, kar imaš na razpolago. Še ena zanimivost – surovi gamberi so sive barve, kuhani pa rozne. Če kupiš že kuhane, pa tudi, če so bili zamrznjeni, bodo pripravljeni dosti hitreje. In ne pozabi, če gambere kuhaš predolgo, iz njih izteče vsa sočnost in na koncu bodo gumijasti, pa še skrčili se bodo. Zato surove kuhaj toliko časa, da postanejo roza barve, že kuhane pa le, da jih pogreješ.

Preden pa pogledava, kako jih pripraviš, pa še nekaj odličnih receptov z gamberi:

Še več jedi z ribami in/ali morskimi sadeži najdi pod oznako Ribje jedi.

Za pripravo kruhkov z gamberi in avokadom potrebuješ spodnje sestavine.

Z avokadom pripravi svilnat namaz, gambere pa popeci. Popeci tudi kruh in še toplega takoj namaži s strokom česna.

Kruh namaži z avokadovim namazom, nanj razporedi gambere in vse skupaj okrasi z malo sesekljanega peteršilja, naribano limetino lupinico in čilijevimi kosmiči.

Božansko!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Razkošni kruhki z gamberi in avokadom


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 5 minut
  • Total Time: 10 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Tile kruhki so fantastični za kakršno koli praznovanje, saj resnično navdušijo. Popečen kruh, odišavljen s česnom, svilnata avokadova omaka in dišeči gamberi so res prava kombinacija. Priprava je hitra in enostavna, zato jih pripravi le zase, za tisto tvojo posebno osebo ali pa za družbo.


Scale

Ingredients

2 kosa kruha
1 strok česna
sol
poper
1/2 avokada
limeta ali limona
1 skodelica (zamrznjenih) gamberovih repkov
nekaj žlic belega vina
(olivno) olje
1 majhen košček masla
peteršilj
čilijevi kosmiči


Instructions

  1. Avokadov namaz: Avokado zareži na pol, primi obe polovički in ju zavrti v nasprotno stran, da se razpolovita. Z žlico izdolbi vso avokadovo meso, ga prenesi v skodelico, posoli in popopraj in pokapaj s sokom polovice limete. Vse dobro zmiksaj s paličnim mešalnikom ali pa pretlači kar z vilico. Nujno namaz poskusi in dodaj, kar manjka – morda še malo popra ali soli in/ali limetinega soka.
  2. Gamberi: Gambere splakni pod tekočo hladno vodo in popivnaj s kuhinjsko brisačo. Če uporabiš zamrznjene gambere, jih najprej za 5 minut namoči v hladni vodi, da se odmrznjejo in jih nato splakni in popivnaj s kuhinjsko brisačo. V večji ponvi segrej 2 žlici olivnega olja in na segretega stresi gambere. Malo jih posoli in popopraj in popraži, da se voda, ki jo spustijo ukuha. Ko se začnejo pražiti, dodaj vino in pusti, da se v njem gamberi najprej malo pokuhajo in da večina vina izpari. Na koncu dodaj še maslo in pusti, da se stopi in ukuha v gambere. Gambere še premešaj in pusti nekaj sekund, da se še malo popražijo.
  3. Kruh: Kruh popeci na vroči suhi ponvi najprej na eni in potem še na drugi strani, nato pa še vročega podrgni z razpolovljenim strokom česna, da zadiši.
  4. Kruhke sestavi: Popečene kose kruha namaži z avokadovim namazom in nanj razporedi popečene gambere. Pripravljene kruhke potresi z naribano limetino lupinico in popopraj ter okrasi s sesekljanim peteršiljem. Če želiš malo pekoče note, sendviče potresi še s ščepcem čilijevih kosmičev.

Notes

Če je v jedi malo sestavin, je ključno, da so te dobre. Zato za pripravo uporabi res dober kruh in res dober avokado.

Avokado s premalo soli in kisline (limetinega ali limoninega soka) je lahko resnično zanič. Zato ga poskušaj in dodelaj, da bo popoln.

Za še malo svežine na kruhke rada razdrobim še malo fete.

Kruhke lahko poješ tople ali sobne temperature, zato jih lahko pripraviš tudi vnaprej.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen decembra 2015, v decembru 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.