Brusketa z gvakamole omako in popraženimi gamberi

, 29. Dec 2015 | No Comments

Brusketa z gvakamole omako in popraženimi gamberi

Juhuhu, novo leto je tu! No, skoraj! 😀 Da bo praznovanje novega leta (ali katerega koli praznovanja čez vse leto) še bolj slovesno, si pripravi tole jed in navduši sebe in vse ostale. Priprava je RES hitra, okusi pa so fenomenalni.

Za navdušit res ne potrebuješ ogromno sestavin in dolgotrajne priprave. No ja, tudi s takimi jedmi lahko navdušiš. Navdušiš pa lahko tudi z enostavnimi jedmi. Tale brusketa je že ena izmed takih jedi. Pripraviš jo lahko v 15-ih minutah in poješ toplo ali hladno.

Pa veselo praznovanje ti želim! 🙂

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 4 kosi (ajdovega) kruha
  • 1 strok česna
  • olivno olje
  • sol
  • poper
  • 2 ščepca čilijevih kosmičev
  • 1/2 avokada
  • limeta
  • 1 skodelica (zamrznjenih) gamberovih repkov
  • 2 češnjeva paradižnika
  • 2 vejici peteršilja

Brusketa z gvakamole omako in popraženimi gamberi

Brusketa z gvakamole omako in popraženimi gamberi

Brusketa z gvakamole omako in popraženimi gamberi

PRIPRAVA

Najprej pripravi gvakamole omako. Avokado zareži na pol, primi obe polovički in ju zavrti v nasprotno stran, da se razpolovita. Z žlico izdolbi vso avokadovo meso, ga prenesi v skodelico, posoli in popopraj in pokapaj s sokom polovice limete.  Dodaj še na majhne koščke narezan paradižnik in avokado z vilico pretlači v kremast namaz. Namaz še poskusi, ter dodaj, kar manjka – morda še malo popra ali soli in/ali limetinega soka.

Gambere splakni pod tekočo hladno vodo in popivnaj s kuhinjsko brisačo. Če uporabiš zamrznjene gambere jih najprej za 5 minut namoči v topli vodi, da se odmrznjejo in jih potem splakni in potem popivnaj s kuhinjsko brisačo.

V večji ponvi segrej 2 žlici olivnega olja in na segretega stresi gambere. Malo jih posoli in popopraj in popraži, da se voda, ki jo spustijo ukuha. Ko se začnejo pražiti, dodaj vino in pusti, da se v njem gamberi najprej malo pokuhajo, potem pa popražijo. Na koncu dodaj še maslo in pusti, da se stopi in ukuha v gambere. Gambere še premešaj in pusti 30 sekund, da se še malo popražijo.

Brusketa z gvakamole omako in popraženimi gamberi

Kruh pokapaj z malo olivnega olja in prepraži na vroči ponvi najprej na eni in potem še na drugi strani. Strok česna prereži na pol in z njim podrgni po popečenem kosu kruha.

Brusketa z gvakamole omako in popraženimi gamberi

Popečene kose kruha namaži z gvakamole omako in nanjo razporedi popečene gambere. Pripravljene sendviče potresi z naribano limetino lupinico in popopraj ter okrasi s sesekljanim peteršiljem. Če želiš malo pekoče note, sendviče potresi še s ščepcem čilijevih kosmičev.

Brusketa z gvakamole omako in popraženimi gamberi

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply