Ta čudovita juha bo prijala predvsem v hladnejših dneh! Poleg juhe postrezi s kosom kruha, najboljše kar s popečenim – kruh bo še slajši in se bo z juho čudovito ujemal.
SESTAVINE (za 2 osebi)
Sestavine za juho:
- 1 žlica olivnega olja
- 1/2 (rjave) čebule
- 2 stroka česna
- 1 korenje
- 1 majhen gomolj sladkega krompirja
- 1 zelena bučka
- 2 vejici svežega ali 1/2 žličke sušenega timijana
- 10 iglic svežega ali 1/4 žličke sušenega rožmarina
- 1 ščepec sušenih čilijevih kosmičev
- sol
- poper
- 1 dcl paradižnikove kaše
- 5 dcl zelenjavne jušne osnove
- 1 pest listnatega ohrovta in/ali špinače in/ali blitve
- 1 pločevinka kuhanega (belega) fižola
- 1 žlička limoninega soka
Ostale sestavine:
- 4 kosi (koruznega) kruha
- 1 žlica olivnega olja
PRIPRAVA
Čebulo in česen sesekljaj, bučko in korenček na rezine, sladek krompir pa na kocke, ohrovt pa na manjše rezance.
V večji kozici segrej olivno olje in na njem prepraži čebulo in zeleno, da se čebula zmehča, a ne obarva. Dodaj še čilijeve kosmiče in česen in praži še toliko časa, da česen zadiši.
Potem v kozico dodaj še korenček, bučko in sladek krompir ter timijan in rožmarin ter premešaj. Zalij s paradižnikovo kašo in jušno osnovo in posoli ter popopraj, pokrij s pokrovko in kuhaj 15 minut, da se zelenjava skuha. V juho stresi še fižol, ohrovt in limonin sok ter vse popopraj, premešaj in kuhaj še 5 minut.
V vmesnem času kruh nareži na kose, pokapaj z olivnim oljem in na obeh straneh popraži na gril ponvi.
Juho lahko tudi zgostiš – zajemalko juhe prenesi v blender in spasiraj v gosto kremo ter po umešaj nazaj v juho. Juho serviraj in postrezi s kosom popečenega kruha.