Blog 054: Vse in še več o špinači

0 comments

Špinača! ♡ Tako vsestranska. Tako dobra. Tako zdrava. Tako presenetljivo okusna. Tako dostopna. Tako zelena! Če špinače (še) ne maraš, potem te prosim, da vsaj prebereš ta blog zapis do konca. Moja največja želja je, da s tem blog zapisom špinačo predstavim v njeni pravi luči in da jo približam in morda celo priljubim čim večjemu številu ljudi. Sva pripravljena? V nadaljevanju sledi nekaj receptov, vse pa najdeš pod oznako špinača.

Pa začniva. Špinača je zelena listnata zelenjava, ki naj bi izvirala iz Azije. Danes jo poznamo po vsem svetu, uporabljamo v mnoooogih jedeh in ljubimo (skoraj) vsi.

Popaj in špinača

Večina špinačo najbrž pozna po tem, da jo je ljubil Popaj. Saj se spomniš Popaja in njegove fascinacije s špinačo? Popaj, mornar in pravi pravcati heroj, ki je vsem priskočil na pomoč, je namreč vedno, ko je pojedel konzervo špinače, postal neverjetno močan in spreten. Špinača je v risanki (ki je bil prej strip) predstavljala pravo surovo moč. Kako je pa do tega prišlo?

Leta 1870 je nemški kemik Erich von Wolf raziskoval vsebnost železa v rastlinah in po pomoti zapisal, da špinača vsebuje 35 miligramov železa v 100 gramih špinače. Šele leta 1935 so ob ponovnem preverjanju ugotovili, da vsebuje “le” 3.5 miligrama železa na 100 g špinače. A napaka je naredila svoje in zavedanje pri ljudeh, da je špinača super živilo, je ostalo. Brez skrbi, špinača je kljub tej napaki še vedno zelo zdrava. In še vedno je super sestavina.

Vir: BrainPickings

Špinača je zdrava

Špinača je eno redkih živil, bogatih z vitaminom K, ki je pomemben za zdravje kosti. Preprečuje pretirano razgradnjo kostnih celic. Poleg tega vsebuje vitamine in minerale, bogata pa je tudi s karotenoidi, ki imajo antioksidativni učinek. Raziskave so pokazale, da špinača zavira nadaljni razvoj in rast rakavih celic želodca ter upočasnuje nastanek raka kože. Špinača je bogata z antioksidanti: vitamin C, vitamin E, beta-karoten ter minerala mangan in cink. Špinačni listi vsebujejo tudi železo, vendar ga naše telo absorbira v zelo majhnih količinah.

Špinača je nizkokalorična, kljub temu pa priporočljiva za uživanje v času diete in izven nje. Vendar pa berem, da ni priporočljiva za majhne otroke in dojenčke, v večjih količinah pa naj bi se je izogibali ljudje s težavami z ledvicami.

Velja pa tako za špinačo, kot za vso ostalo zelenjavo – jej lokalno pridelano špinačo in jo pojej čim prej po nakupu.

Vir: Nutris.org, Siol.net, Naša žena

Različne sorte in vrste špinače

Poznali naj bi ogromno enih različnih sort špinače. V Sloveniji naj bi poznali 15 sort. Več o sortah ne mislim pisati, bom pa napisala še to, da je špinači nam najbolj poznana in zelo podobna tudi blitva, ki jo lahko uporabljamo na podobne načine.

Da pa ne bom govorila le o sortah, še nekaj o treh pakiranjih zamrznjene špinače, ki jo prodajajo v naših trgovinah.

Poleti in jeseni je špinače največ, saj je špinača sezonska zelenjava. Pozimi pa sveže špinače seveda nimamo na razpolago – v trgovinah jo takrat sicer ponujajo, a zagotovo ni pridelana lokalno. Takrat raje posezimo po zamrznjeni špinači, ki je prav tako čudovita, enako zdrava in vedno na razpolago. Svežo špinačo namreč na hitro blanširajo, sesekljajo in zamrznjejo.

V trgovinah je danes na voljo zamrznjena špinača, pripravljena na vsaj 3 načine (vsaj te poznam jaz):

Špinača, zamrznjena v kocko, je pripravljena za pripravo kremne špinače in jo moraš porabiti vso na enkrat (razen, če znaš zamrznjeno kocko varno sesekljati, a tega ne priporočam).

Špinača, ki so jo sesekljali in združili v manjše kocke, pa je primerna za različno uporabo. Jaz kupim veliko vrečko take špinače, jo hranim v zamrzovalniku in porabljam sproti. Ker lahko iz vrečke vzamem točno toliko kockih, kolikor jih potrebujem za eno jed in odpadka praktično ni. Le štiri take kockice vsako juho fenomenalno obogatijo – tako estetsko, kot hranilno. Jaz jo uporabljam za juhe, curryje, čilije in tudi kremno špinačo. Resnično priporočam!

Pasirano špinačo pa lahko brez težav pripraviš tudi doma. Tu špinačo enostavno nadomesti tudi blitva. Velik kup špinače ali blitve (med kuhanjem špinača močno uvene) dobro splahni in za nekaj minut potopi v vrelo vodo. Ko se zmehča, jo prenesi v misker, dodaj eno ali dve žlički vode, v kateri se je kuhala, in zmiksaj. Dobljena spasirana špinača bo enaka kupljeni.

Gojenje špinače doma (tudi na balkonu)

Sama živim v stanovanju, a mi to ne preprečuje, da špinače ne bi gojila doma. Že zadnja tri leta jo gojim na svojem mini balkonu. Poleg špinače gojim še solato, paradižnik, rukolo, korenček, redkvice, paprike, feferone in dišavnice.

Špinača je ena izmed najbolj uspešnih rastlinic, ki jih lahko vzgojiš na balkonu. Kajti potrebuje malo globine in raste brez posebnega problema ali zahtev. Do sedaj mi je že vsako leto prav lepo uspevala, tudi lani, ko je bila celotna sezona bolj uboga.

Posadim jo v korito ali večjo posodo, jo redno zalivam – ko je prst na otip suha in voila! sveža špinača za slastne solate mi je na dosegu roke. V eni sezoni jo posadim večkrat, saj raste zelo hitro. Super zadeva za domači vrt, tudi na balkonu.

Več o načinu pridelave špinače si lahko prebereš v članu v Naši ženi.

Nakup in shranjevanje

Seveda pa vsi špinače ne morete gojiti doma. Zato je dobro vedeti, kako lahko špinačo kupimo in še bolj zanimivo in koristno, kako špinačo shranjujemo. Če kupuješ svežo, mlado špinačo, najprej preveri, ali so listi uveli oziroma poškodovani, potem pa še, kje je bila pridelana.

Ko jo prineseš iz trgovine, jo porabi čim prej – v nekaj dneh od nakupa. Če je ne nameravaš porabiti v istem ali naslednjem dnevu (potem jo pa že kar moraš, kajti hitro izgublja na hranilnosti), jo iz vrečke ali katerekoli druge embalaže prenesi v neprodušno posodo, na dno in vrh pa položi kuhinjsko brisačo, da bo ta vpijala vlago. Taka bo zdržala še nekaj dni.

Odlični recepti s špinačo

Sama uporabljam svežo in zamrznjeno špinačo. Če je imam poleti več, jo sama spasiram in zamrznem, sicer pa kupim tudi zamrznjeno. Zadnje čase najraje kupim zamrznjeno špinačo v majhnih kockicah, saj jo tako lahko uporabljam v manjših količinah. Dodam jo v juhe, omake, rižote, testenine … Sveža in mlada špinača pa je pri meni v uporabi prav tkao pogosto. Tudi to uporabim v juhah, solatah, smutijih, omakah in celo sladicah. Ja, sladicah. V palačinkah, pravzaprav! ♡

V nadaljevanju si oglej nekaj receptov, v katerih je ena izmed sestavin špinača, vse pa lahko najdeš pod oznako špinača. Uživaj in dober tek!


Recept: Krompirjevo-cvetačni pire s kremno špinačo in pečeno koruzo >>


Recept: Špageti s česnom, paradižnikom in špinačo >>


Recept: Kremna zelenjavna juha z lečo >>


Recept: Špinačne palačinke z borovnicami >>


Recept: Maroški kuskus z zelenjavo, rozinami in arašidi >>


Recept: Zelen super smuti >>


Recept: Špinača z jagodami, šparglji in jagodnim prelivom >>


Recept: Tortelini v vinski omaki z gobami in špinačo >>

Sem povedala vse ali sem kaj izpustila? Povej v komentarjih. Prav tako te prosim, da v komentarjih napišeš svoj(e) najljubši(e) recept(e) s špinačo – več glav, boljše se je! Če pripraviš katerega izmed teh receptov, pa mi vsekakor povej, kako so ti bili všeč. Če objaviš kakšno fotko, jo označi s #SitFitSi, da bom tvojo mojstrovino videla tudi jaz.

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Tags

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.