Odlično, zdravo in hranilno kosilo za štiri osebe lahko pripraviš le iz destih evrov! Mega piščančji sendvič vsebuje vse – veliko zelenjave, nekaj mesa, malo kruha in veliko okusa. Poleg postrezi s zeleno solato in božanskim osvežujočim jagodnim smutijem.
Ta poletni, barvit in enostaven recept je pripravljen za 1. Lidlov blogerski natečaj. Ekipa v Lidlu nas je izzvala, da pripravimo okusno kosilo ali večerjo za štiri ljudi z izključno Lidlovimi sestavinami v skupni vrednosti 10 evrov.
Priprava te jedi je enostavna in hitra. Sendvič lahko pripraviš tudi vnaprej, saj je dober tako s toplim, kot s hladnim mesom. Tudi smuti lahko pripraviš vnaprej – pred pitjem ga le pretresi.
Namesto piščančjega mesa lahko uporabiš tudi puranovo meso. Za pripravo sendviča potrebuješ le nekaj lističev solate, zato predlagam, da preostalo solato opereš, natrgaš in pripraviš v solati. Zeleni solati lahko dodaš tudi preostali paradižnik in redkvice. Zelenjavo začini z limoninim sokom, oljem in soljo.
SESTAVINE (za 4 osebe)
Sestavine za gvakamole omako:
- 1 avokado (1,19 €)
- 1 majhen košček rdeče čebule (iz shrambe)
- 1 paradižnik (celotni paket 0,59 € – v akciji)
- sol (iz shrambe)
- poper (iz shrambe)
- nekaj žlic limoninega soka (limona iz shrambe)
Sestavine za jagodni smuti:
- 1 paket jagod (1,69 €)
- 4 dcl jabolčnega soka (1 l soka 0,63 €)
- 1 žlička medu ali agavinega sirupa (iz shrambe)
Ostale sestavine:
- 1 bageta (0,39 €)
- 400 g piščančjega mesa (3,19 €)
- 3 paradižniki (celotni paket 0,59 € – v akciji)
- 1 pest redkvic (cela vrečka 0,82 €)
- nekaj listov zelene solate (1 glavica 0,79 €)
- olivno olje (iz shrambe)
PRIPRAVA
Najprej pripravi gvakamole omako. Avokado – poskrbi, da bo pravilno dozorjen – zareži na polovico, potem pa obe polovički zavrti v nasprotno smer, da se ti avokado razpolovi. Meso avokada prenesi v skodelico in ga z vilico pretlači. Dodaj na drobno sesekljano čebulo, posoli in popopraj ter pokapaj z žlico limetinega soka in premešaj. V avokado umešaj še na majhne kockice narezan paradižnik in še enkrat nežno premešaj. Poskusi in dodaj, če kaj manjka – če je pregosto, dodaj še malo limoninega soka, če je premalo slano, pa še malo soli.
Piščančje meso nareži na rezinice in dobro posoli in popopraj.
Pripravi solatne lističe, paradižnik nareži na rezine, redkvice pa prav tako.
Piščančje rezinice na nizkem ognju popeci na segretem olju. Peci počasi, da se skuha čez in čez, a da ne postane gumijast – meso mora biti mehko in sočno.
Jagode splakni pod tekočo vodo, jim odstrani zelene peclje in jih prenesi v mikser.
Dodaj sok in zmiksaj v smuti. Če so jagode premalo sladke, dodaj še med ali agavin sirup in še enkrat zmiksaj.
Bageto previdno prereži na polovico. Na spodnji del najprej namaži gvakamole omako, nanjo razporedi solatne lističe, na solato razporedi paradižnikove rezine, nanje pa pečene piščančje rezinice. Sestavljanje sendviča zaključi z redkvicami.
Sendvič pokrij z zgornjo polovico, ga nareži na štiri enako velike kose in postrezi. Postrezi z zeleno solato (solato operi, jo posoli, pokapaj z limoninim sokom in prelij z oljem) in smutijem.