Piščančji zrezki v pesto omaki s paradižniki in mocarelo

0 comments

To je božanska poletna poslastica, polna sezonskih sestavin, sočnega piščanca in božanskih okusov. Jed z italijanskim pridihom, saj vsebuje barve italijanske zastave: imava paradižnike, baziliko in mocarelo, je čudovito pisana in predvsem nadvse okusna. Postrezi s hrustljavim kruhom, testeninami, rižem, kuskusom, polento …

Poletni pridelki so najboljši! Obožujem vonj, okus in barve vsega, kar poleti raste na vrtovih – paradižniki, paprike, bučke, jajčevci in še in še. Vse je sveže, sočno in takoo dobro. Dajmo, izkoristimo te dobrote narave in si pripravimo božansko hrano. Ker je v življenju hrana včasih prav tisto, zaradi česar je vredno živeti.

Ta jed je v celoti pripravljena v manj kot pol ure in to brez posebnih pripomočkov ali zapletenih postopkov. Uporabiš le eno ponev, potrebuješ pa še pokrov. Ker se pripravi resnično hitro, vnaprejšnja priprava ni potrebna, pa še sveže pripravljena je najboljša. Vendarle pa je jed dobra tudi pogreta.

V tej božanski pisani jedi najdeš:

  • PIŠČANČJE ZREZKE: Piščančji zrezki iz piščančjih prsi – tile zrezki od Perutnine Ptuj so vedno odlični – so v tej jedi najboljši, seveda, če jih pravilno pripraviš. Lahko pa uporabiš tudi izkošiščene zgornje bedre. Seveda lahko uporabiš tudi puranje zrezke. Pred peko zrezke začiniš le s soljo in poprom. Več ni potrebno, saj bodo kasneje plavali v okusov bogati pesto omaki.
  • PARADIŽNIKI: Nadvse sočni, pravno prav sladki in tako zelo dobri. Češnjevi paradižniki so res nekaj najboljšega na svetu. Uporabi okrogle ali podolgovate češnjevce, za popestritev pa lahko uporabiš paradižničke različnih barv.
  • MOCARELA: O ja, ta jed je razkošna prav zaradi kremasto stopljene mocarele, ki je enostavno božanska. Uporabi male mocarelice, ki jih po potrebi nareži na polovičke ali celo četrtinke, če jih pa nimaš, pa nareži kar blok mocarele. Tu mocarele v lističih ne priporočam, če pa imaš le te, skupaj položi več lističev in te potem nareži na manjše kvadratke in jih razporedi po mesu.
  • PESTO OMAKA: V eni majhni žlički pesta, pripravljenega z baziliko, česnom, parmezanom, oreščki in oljem, je toooliko okusa! To je pravzaprav italijanska različica zelenjavne jušne kocke, ki jo zelo dobro poznamo v slovenskih kuhinjah. Pesto pripravi doma ali pa ga kupi. Za pesto omako potrebuješ še balzamični kis, malo medu, če želiš, pa česen in nekaj gustina, da dobiš čudovito svilnato omako. Namesto gustina lahko uporabiš moko ali pa oboje izpusti, pa vseeno dobiš malo bolj redko omako, ki je pa po okusu vseeno čudovita.

Ta jed, osnovana na italijanski jedi caprese, kjer resnično zasijejo paradižniki, mocarela in bazilika, je čudovita s katero koli prilogo. Jaz imam najraje kar kuskus, ki se pripravi v petih minutah – preliješ ga le z vrelo vodo in to je to, nadvse pa je jed odlična še s kruhom, rižem, testeninami.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.

Preden pogledava, kako se ta božanska poslastica pripravi, pa si poglej in shrani še nekaj receptov za odlične poletne poslastice:

Še več poletnih receptov pa najdi pod oznako Poletje.

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Natančne količine sestavin in korake priprave pa najdi na dnu strani.

Najprej zrezke začini s soljo in poprom ter skupaj zmešaj pesto omako.

Zrezke speci na obeh straneh, približno 5 minut na stran. Nato dodaj pesto omako ter češnjevce in kuhljaj toliko časa, da se omaka zgosti, paradižnički pa zmehčajo. Ponev umakni s štedilnika, jo pokrij in pusti, da toplota sir lepo stopi.

Jed okrasi s svežo baziliko.

Postrezi s prilogo po želji, dodaj še skledo solate in neznansko uživaj v tej poletni poslastici.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Piščančji zrezki v pesto omaki s paradižniki in mocarelo


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2-4 osebe 1x

Description

To je božanska poletna poslastica, polna sezonskih sestavin, sočnega piščanca in božanskih okusov. Jed z italijanskim pridihom, saj vsebuje barve italijanske zastave: imava paradižnike, baziliko in mocarelo, je čudovito pisana in predvsem nadvse okusna. Postrezi s hrustljavim kruhom, testeninami, rižem, kuskusom, polento …


Ingredients

Scale
  • 4 piščančji zrezki Natur Premium Perutnine Ptuj
  • 2 žlici olja
  • 1 žlička soli
  • 1/2 žličke popra
  • 1 žlica zelenega pesta
  • 1 žlička medu (neobvezno)
  • 4 stroki česna
  • 1 žlička gustina (ali moke)
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • 80 ml vode
  • 200 g češnjevih paradižnikov
  • 100 g mocarela kroglic
  • sveža bazilika ob serviranju


Instructions

  1. Meso: Piščančje zrezke posoli in popopraj na obeh straneh. Na ponvi segrej olje in na segretem piščančje zrezke popeci, približno 4 minute na stran.
  2. Pesto omaka: Med peko piščanca pripravi pesto omako. Skupaj zmešaj pesto, med, balzamični kis, gustin, nariban ali sesekljan česen in vodo.
  3. Omaka: K mesu prilij pesto omako in malo pokuhaj, da se začne omaka gostiti. Dodaj češnjeve paradižnike in kuhaj še 5 minut.
  4. Sir: Zrezke v pesto omaki s paradižniki odstavi s štedilnika, dodaj narezane mocarelice in ponev pokrij, da toplota sir stopi.
  5. Postrežba: Zrezke v pesto omaki postrezi s prilogo po želji – kuskus je odlična izbira, pa riž, testenine ali le kruh prav tako. Okrasi s svežo baziliko in takoj postrezi.

Notes

Recept je pripravljen v sodelovanju s Perutnino Ptuj.

  • Prep Time: 10
  • Cook Time: 20

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.