Ta sendvič je domiselna ideja za porabo vsakega ostalega oz. neporabljenega pečenega in/ali kuhanega mesa. Neporabljeno pečeno meso je naslednji dan velikokrat žalostna različica svežega pečenega mesa, zato sem se domislila čudovitega načina porabe vsakršnega neporabljenega mesa. Poleg sodi resnično osvežujoča zeljna solata, zdrava različica znane solate coleslaw.
Račke in goske, ki se te dni na veliko pečejo, so super meso, ki ga tudi sama rada jem. A le enkrat na leto. Račko sem spekla prejšnji vikend, z Domnom sva si privoščila pravo pojedino – pečeno račko, mlince, rdeče dušeno zelje, popečena jabolka in jabolčno omako. Njam!
Za pečeno meso nisem strokovnjakinja, račko in/ali gosko sem spekla točno 3x. V življenju. Pravzaprav se v moji pečici ne peče veliko mesa – katerega koli. Sem le na pol vegetarijanka. Zato lastnih receptov za račko in/ali dušeno rdeče zelje ne bom objavila. Za pripravo račke uporabim tale recept, za pripravo zelja pa tale recept. Trikrat sem ju naredila po teh receptih in trikrat je bilo odlično. Priporočam.
Predlani sem račko spekla iz samega firbca. Uspela mi je. Lani sem gosko spekla za družbo in spet mi je uspela. Letos pa sem jo spekla zaradi dveh razlogov:
- razlog: Da bom meso, ki mi bo ostalo, uporabila za pripravo tega recepta, da ti pokažem, kaj se da naredit iz ostankov katerega koli mesa, naj bo to račka, goska, svinjska pečenka, piščanec, puran …
- razlog: Ob pečenju račke nastane čudovita omaka (maščoba+sokovi mesa+začimbe+voda), ki jo “lahko” (v narekovajih zato, ker neuporaba te omake sploh ne pride v poštev!) uporabimo kasneje. Le polovica žličke cel kup pečenega krompirja dvigne na višjo raven. Lani sem krompir tako bogatila še pol leta.
Tale sendvič je pravzaprav prav enostavno naredit. Pusto in prav žalostno meso obogatiš s čebulo in svežimi dišavnicami, ga vtakneš med dva kosa popečenega kruha, dodaš še malo topljenega sira, sendvič pa na koncu barvno in okusno obogatiš še s pečeno papriko. Kaj tu ni za oboževat?!
Pravzaprav je bila prvotni razlog za oblikovanje tega sendviča tale zeljna solata. Iskala sem primerno mesno zadevo, ki bi jo za fotkanje dodala k tej solati in razmere – čas martinovega – so me pripeljale do tega sendviča. Torej ta solata. Čudovita je! Vsebuje veliko zdravega. Rdečega in belega zelja je povsod ogromno te dni. Uporabiš lahko tudi še korenje in pa jabolko – jap, jabolko! – ter zdrav preliv, dobiš hrustljavo in rahlo kiselkasto solato, ki se čudovito ujema s sladkastim sendvičem in v enem obroku tako poješ veliko zdravega. Bolj zdrava različica te solate pa zato, ker v preliv tradicionalno daš majonezo, jaz pa uporabim grški jogurt. Recept za zeljno solato najdeš tukaj.
Za pripravo sendviča lahko uporabiš kateri koli sir, naj bo le tak, ki se topi. Še opomba o mesni mešanici – dodaj tiste dišavnice, ki jih uporabiš pri pečenju mesa. Jaz sem v nadev za račko dala timijan in peteršilj, pa sem ju potem uporabila tudi pri oživljanju mesa. Priporočam, da enako storiš tudi ti.
Tale recept si vsekakor shrani in ga uporabi vedno, ko ti ostane kakšna pečenka. Eksperimentiraj z različnimi tipi mesom in sirov in če najdeš kakšno res čudovito kombinacijo, mi jo vsekakor sporoči v komentarjih.
Pa poglejva še, kako lahko pripraviš ta odličen sendvič. Potrebuješ ostanke pečenega mesa in še nekaj sestavin, ki jih imaš zagotovo ves čas doma.
Nato pečenko ponovno segrej in odišavi. Dodaj sveže dišavnice, ki si jih prej uporabil/a pri pečenju mesa.
Ko imaš pripravljeno zopet mehko in toplo meso, sendvič sestavi. Na ponev daj dva kosa kruha, na enega pa položi meso, sir in papriko. Ponev pokrij in pusti, da se sir stopi.
Nato sendvič vzemi s ponve, na vrh položi drugi kos kruha, sendvič nareži na polovico in postrezi. Najboljše kar z veliko skledo solate, priporočam odlično zeljno solato.
PrintPisan pečenkin sendvič s sirom in pečeno papriko
- Total Time: 10 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Ta sendvič je domiselna ideja za porabo vsakega ostalega oz. neporabljenega pečenega in/ali kuhanega mesa. Poleg sodi resnično osvežujoča zeljna solata, zdrava različica znane solate coleslaw.
Ingredients
1 skodelica (pečenega račjega) mesa
1/4 rdeče čebule ali 1 šalotka
1 žlica maščobe od pečenja mesa
2 vejici svežega timijana in peteršilja (uporabi tiste dišavnice, ki si jih tudi pri pečenju mesa)
sol
poper
rdeče vino (neobvezno)
4 kosi (temnega) kruha
1 kos topljenega sira
4 fileji pečene paprike
Instructions
- Meso segrej in odišavi: V ponvi segrej pečenkino omako=maščobo od pečenja in nanjo daj sesekljano narezano čebulo. Počasi jo praži, da se čebula zmehča. Na zmehčano čebulo natrgaj meso, ga malo posoli in popopraj ter dodaj sveže dišavnice. Dobro premešaj in praži še toliko časa, da se meso segreje. Če želiš bolj žmohtno mesno mešanico, dodaj še malo rdečega (če imaš temno meso) ali belega (piščančje ali puranje meso) vina in premešaj in praži še toliko časa, da se vse vino ukuha. Mesna mešanica ne sme biti preveč tekoča, saj bosta žmohtnost sendviču dala sir in pečena paprika.
- Sendvič sestavi: Na spodnji del kruha najprej razdeli mesno mešanico, nanjo položi rezinice sira, na vrh pa razporedi še papriko.
- Sendvič popeci: Sendvič lahko popečeš na ponvi ali v toasterju. Na ponev daj nekaj kapljic omake, nanj pa sestavljen sendvič in poleg še kos kruha, ki bo vrh sendviča. Nato ponev pokrij in počakaj, da se sir stopi. Nato sendvič vzemi s ponve in ga pokrij z drugim kosom popečenega kruha.
- Sendivč postrezi: Sendvič nareži na pol, postrezi pa ga skupaj z zeljno solato. Uživaj!
Notes
Sendvič lahko popečeš na ponvi ali v toasterju. Na ponev daj nekaj kapljic omake, nanj pa sestavljen sendvič in poleg še kos kruha, ki bo vrh sendviča. Nato ponev pokrij in počakaj, da se sir stopi. Nato sendvič vzemi s ponve in ga pokrij z drugim kosom popečenega kruha.
Uporabi kruh, ki ti je všeč. Priporočam polnozrnatega s semeni.
V tem sendviču uporabi sir, ki se lepo topi. Odličen je trapist ali edam.
Za sendvič uporabi katero koli pečeno ali kuhano meso, ki ti je ostalo.
Če želiš bolj žmohtno mesno mešanico, dodaj še malo rdečega (če imaš temno meso) ali belega (piščančje ali puranje meso) vina in premešaj in praži še toliko časa, da se vse vino ukuha.
Uporabi dišavnice, ki si jih pri pečenju mesa.
Poleg pripravi zeljno solato. Uporabiš lahko belo ali rdeče zelje, dodaš pa lahko še špinačo, rukolo, korenje in še jabolko ali hruško. Preliv pripravi iz jogurta, kisa, soli, česna in olivnega olja. Podrobnejši recept za pripravo zeljne solate najdeš tukaj.
- Prep Time: 5 minut
- Cook Time: 5 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen decembra 2015, v novembru 2019 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta: