Fetin preliv oz. pomaka

0 comments

Ta preliv je poln okusa in dobrih sestavin, je pa nadvse osvežilen, se ga enostavno pripravi in je odličen za čez kar koli. Pripravljen je s feto, kremnim sirom in/ali grškim jogurtom ter limoninim sokom in z svežo meto (ali peteršiljem ali baziliko), česnom v prahu ter osnovnima soljo in poprom. Moraš poskusit!

Obožujem čudovite prelive, ki osvežijo in obogatijo jed. Ta je prav poseben, saj ima čudovit, malo močnejši okus (zaradi fete) in je čudovit dodatek h kater koli jedi.

V prelivu se nahajajo naslednje sestavine:

  • FETA – Uporabi feto, ki ti je najbolj všeč. Za pripravo preliva je ne potrebujemo veliko, saj je močnega okusa.
  • KREMNI SIR – Ta prelivu doda bogat okus in ga naredi še posebej kremnega. Uporabi klasičnega brez dodatkov ali pa uporabi kar kremni namaz s katerim koli okusom.
  • GRŠKI JOGURT – Ta ni obvezen, preliv pa prijetno osveži in ga naredi lažjega. Seveda uporabi navadnega, brez dodatkov.
  • LIMONIN SOK – Uporabiš lahko tudi limetin sok ali jabolčni ali vinski kis. Nujno namreč potrebujemo nekaj kislega, da preliv osveži.
  • DIŠAVNICE – V preliv dodaj katero koli dišavnico. Uporabi tako, ki ti je všeč in ti je na razpolago. Nameso mete lahko dodaš tudi peteršilj ali baziliko. Če svežih dišavnic nimaš, seveda dodaj sušene.
  • ZAČIMBE – Soli potebuješ zelo malo, saj je feta že sama zelo slana. Posoli torej po okusu. Dodaj še poper po okusu ter česen v prahu, ki preliv čudovito odišavi. Lahko sicer dodaš tudi nariban svež česen, a previdno, saj je surov svež česen dokaj močan.
  • OLIVNO OLJE – Tega dodaj malo ali pa sploh nič, predvsem, če v preliv dodaš grški jogurt. Sicer pa olje preliv naredi bolj kremast in bogat.

Sestavin za ta preliv torej ni veliko in so taka, ki jih je enostavno dobiti.

Preliv lahko uporabiš na različne načine:

  • V SOLATAH – Preliv naredi malo bolj redek  – dodaj le vodo, a poskrbi, da je še vedno dovolj začinjen – in ga preliv prek svoje najljubše solate.
  • V ZVITKIH – Na preliv oz. pomako pomisli kot na različne namaze in jih uporabi kot npr. humus ali gorčico ali kateri koli namaz.
  • KOT POMAKO – V ta preliv lahko pomakaš tudi pomfri iz navadnega ali sladkega krompirja. Ali pa vanj pomakaj čips ali tortilja čips.
  • NA SESTAVLJENIH KROŽNIKIH – Na krožnik daj malo ogljikovih hidratov, malo proteinov in veliko zelenjave in vse prelij s prelivom in uživaj v hranljivo bogatem obroku.
  • KAKOR KOLI ŽELIŠ – Domišljiji pusti prosto pot in preliv uporabi v kateri koli jedi. V pomoč naj ti povem, da na preliv misli kot na recimo majonezo, ki jo najbrž uporabiš na veliko različnih načinov.

Ta preliv se v hladilniku v neprodušno zaprti posodi ohrani tudi do 5 dni, zato ga lahko uporabiš tudi v več različnih jedeh.

Preden pogledava, kako enostavno se ta preliv pripravi, pa še nekaj idej za druge prav tako odlične prelive:

Vsi ti prelivi so unikatni in tako zelo dobri.

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Natančne količine in korake priprave najdi na dnu strani.

Priprava je nadvse enostavna. Vse sestavine daj v mešalnik, zmiksaj ter poskusi in po potrebi dodelaj – morda več soli, česna, popra in/ali limoninega soka.

Ta preliv je čudovito kremas, res odličnega polnejšega okusa in tako zelo je dober. Nujno poskusi!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Fetin preliv oz. pomaka


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara

Description

Ta preliv je poln okusa in dobrih sestavin, je pa nadvse osvežilen, se ga enostavno pripravi in je odličen za čez kar koli. Pripravljen je s feto, kremnim sirom in/ali grškim jogurtom ter limoninim sokom in z svežo meto (ali peteršiljem ali baziliko), česnom v prahu ter osnovnima soljo in poprom. Moraš poskusit!


Ingredients

Scale
  • 220 g fete
  • 50 g kremnega sira
  • 3 žlice limoninega soka
  • nekaj lističev sveže mete
  • 1/4 žličke Kotányi česna v prahu
  • 2 žlici vode (približno, dodaj po potrebi)
  • 1 žlica olivnega olja


Instructions

  1. Zmiksaj: V mešalniku skupaj v kremno tekočino zmiksaj vse sestavine.
  2. Poskusi in po potrebi dodelaj: Preliv poskusi in po potrebi dodaj tisto, kar po tvojem okusu primanjkuje (moda več vode za bolj tekoči preliv, a potem nujno poskusi, da so okusi še vedno ok; morda potrebuje več soli, popra, česna ali pa morda potrebuje še malo limoninega soka)
  3. Uživaj: Uporabi kakor koli želiš in uživaj.

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.