Frtalja s šparglji, piščančjimi prsmi in zrnatim sirom

0 comments

Ta okusov in beljakovin polna frtalja, ki navduši tudi že z izgledom, je čudovito kosilo ali večerja. V celoti jo pripravi na štedilniku ali pa za zadnji del priprave uporabi pečico. Poleg odlično sodi kos kruha in velika skleda solate.

Frtalje so čudovita jed. Ne le, da jih res hitro in enostavno pripraviš, lahko jih pripraviš z mnogimi različnimi sestavinami in skoraj gotovo bo odlična čisto vsaka različica. Poleg osnovnih jajc in izbrane mlečne sestavine, lahko v to frtaljo daš skoraj katero koli zelenjavo in dodaš katere koli beljakovine.

V tokratni različici frtalje se nahajajo:

  • JAJCA – Za dvojni kar konkretni porciji potrebuješ 6 jajc. Zadostujejo jajca srednje velikosti.
  • ZELENJAVA – Tokrat sem uporabila šalotko in šparglje. Kajti v času sezone špargljev, ki je od aprila do junija, ni veliko jedi, v katere špargljev ne vtaknem. Ker so enostavno tako zelo dobri!
  • MLEČNE SESTAVINE – V frtaljo lahko vtakneš mleko, grški jogurt, skuto ali pa kar zrnati sir. Ta vsebuje veliko beljakovin in da čudovito teksturo in okus, zato ga kar z veseljem uporabi. Poleg zrnatega sira sem uporabila še parmezan, ki s svojim okusom in svojo slanostjo čudovito začini jed, saj je zrnati sir sam po sebi dokaj nevtralen.
  • MESNI DEL – Tokrat sem v frtaljo vtaknila še malo piščančjih prsi od Perutnine Ptuj. Odrezala sem malo več kot četrtino klobase in jo narezana na kockice. Okus in vonj je zelo nevtralen, zato frtalja nima tistega zoprnega okusa ali vonja po tistih tipičnih salamah.
  • ZAČIMBE IN MOKA – Le kakšna bi bila jed, če ne bi vsebovala soli, popra in začimb. Tokrat sem uporabila sušeni česen in drobnjak. Da pa se frtalja lepo drži skupaj, pa potrebuješ še žlico moke.

Namesto teh izbranih sestavin lahko izbereš:

  • drugo zelenjavo – špinačo, paprike, čebulo katere koli barve, bučke, grah, gobe …
  • druge beljakovine – dodaj koščke pečenega piščanca ali drugega mesa, tudi druge salame oziroma pršut, dodaj tunino, gambere ali pa tofu.
  • druge mlečne sestavine – namesto zrnatega sira uporabi mleko, grški jogurt ali skuto,
  • druge začimbe – dodaj začimbe, ki se najbolje ujemajo z izbrano zelenjavo, poskusi z origanom, čilijem ali kajenskim poprom, baziliko, muškatnim oreščkom …
  • druge dišavnice – ne boj se dodati svežih dišavnic, uporabi peteršilj, koper, drobnjak, baziliko, origano …

Ta frtalja se pripravi v slabe pol ure, zato se je loti tudi na dan, ko nimaš veliko časa. Vendarle pa jo lahko pripraviš tudi vnaprej in hraniš v neprodušno zaprti posodi v hladilniku nekaj dni. Preden jo misliš pojesti, jo le poglej v mikrovalovni pečici.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Preden pogledava, kako se ta fantastična frtalja pripravi, pa še nekaj zanimivih in odličnih jajčnih jedi, ki le čakajo, da jih pripraviš:

Še več jedi z jajci pa najdi pod oznako Jajca.

Priprava te frtalja je popolnoma enostavna in dokaj hitra. Najprej popečeš zelenjavo in prsi, zmešaš jajčno zmes, jo preliješ prek zelenjave, še malo popečeš na štedilniku, nato pa preostalo delo prepustiš pečici. Vmes pripraviš solato in narežeš kruh, nato pa uživaš v čudovitem obroku. Noro dobro!

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Natančne količine sestavin in korake priprave najdi na dnu strani.

Najprej pripravi vse sestavine. Zelenjavo in piščančje prsi popeci, jajčno zmes pa zmešaj z jajci, zrnatim sirom, parmezanom, moko in začimbami.

Šparglje, piščančje prsi in šalotko prepraži na olju, nato pa prelij z jajčno zmesjo. Peci najprej približno 5 minut na štedilniku, nato pa naj delo dokonča pečica.

Ko jajca zakrknejo, frtaljo vzemi iz pečice, razrezi in postrezi s solato in kruhom.

Tako dobra in polna okusa! Pa še dobra zate. Odlična za kosilo ali večerjo.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Frtalja s šparglji, piščančjimi prsmi in zrnatim sirom


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta okusov in beljakovin polna frtalja, ki navduši tudi že z izgledom, je čudovito kosilo ali večerja. V celoti jo pripravi na štedilniku ali pa za zadnji del priprave uporabi pečico. Poleg odlično sodi kos kruha in velika skleda solate.


Ingredients

Scale
  • 2 žlici olja
  • 1 šalotka
  • 1 šopek špargljev
  • 50 g piščančjih prsi Slim & Fit
  • 6 jajc
  • 200 g zrnatega sira (oz. cottage cheesa)
  • 2 žlici parmezana
  • 1 žlica moke
  • 1/2 žličke sušenega česna
  • 1/2 žličke sušenega drobnjaka
  • 1/2 žličke soli
  • malo popra po okusu


Instructions

  1. Segrej pečico: Pečico segrej na 180°C.
  2. Pripravi zelenjavo in piščančje prsi: Šparglje primi na obeh koncih in prelomi, da dobiš leseni (tega zavrzi) in mehak del, ki ga nareži na kolute. Nareži tudi šalotko in piščančje prsi.
  3. Pripravi jajčno zmes: V skledico razbij jajca, dodaj 4 žlice zrnatega sira, drobnjak, česen, polovico soli in popra ter še moko in vse skupaj dobro premešaj, da dobiš gladko jajčno zmes. Če kakšna grudica zrnatega sira ostane, jo kar pusti.
  4. Frtaljo začni: V ponvi, ki jo lahko kasneje postaviš tudi v pečico, segrej olje, nato pa na segretem zmehčaj šalotko, narezane šparglje in piščančje prsi. Potresi s preostalo soljo in poprom. Ko se zelenjava zmehča in prsi že malo obarvajo, del popražene zelenjave prenesi v skodelico in prihrani za kasneje, nato pa v ponev zlij celotno jajčno zmes. Ponev po potrebi nagni, da se jajčna zmes enakomerno razporedi. Na vrh razporedi prihranjeno zelenjavo. Kuhaj približno 5 minut, da spodaj jajca zakrknejo in se naredi lepa skorjica.
  5. Frtaljo dokončaj: Na vrh jajčne zmesi razporedi še žlico zrnatega sira. Frtaljo za dobrih 10 minut postavi v predogreto pečico, da zakrkne še zgornji del frtalje. Lahko pa jo dokončaš tudi na štedilniku – spodaj pod Notes poglej natančna navodila kako!
  6. Postrezi: Ko se frtalja popeče še zgoraj, jo previdno vzemi iz pečice in nato še s ponve. Frtaljo nareži in takoj postrezi. Odlična je s kosom kruha in skledo solate!

Notes

Priprava v celoti na štedilniku: Lahko pa frtaljo v celoti pripraviš na štedilniku. Ko se spodaj naredi lepa skorjica, frtaljo previdno prenesi na krožnik, ki naj bo idealno večji od ponve, da bo pečen del frtalje na spodnjem delu krožnika. Nato pa krožnik pokrij s ponvijo in oboje skupaj hitro obrni, da se ti frtalja nežno prekucne v ponev – pečen del frtalje mora biti zgoraj. Nato ponev postavi nazaj na štedilnik in kuhaj še približno 5 minut, da se zapeče še nepečen del frtalje.

Recept je pripravljen v sodelovanju s Perutnina Ptuj.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.