Beljakovinski jajčni mafini s skuto in špinačo

2 comments

Ti jajčni mafini so prava mala poslastica! Pripravljeni so v pol ure in ker se pogrejejo res lepo, so idealni za pripravo vnaprej. Pripravi jih danes in imej za zajtrk v naslednjih nekaj dneh. So dobri, nasitni in res priročni, saj ti bo navsezgodaj zjutraj treba skrbeti za eno stvar manj.

Zajtrki, polni beljakovin, so prava mala zmaga. Ker vsebujejo veliko beljakovin, so zdravi zate, pa še prav dobro nasitijo. Poleg jajc vsebujejo še skuto in feto, zato niso preveč “jajčnega” okusa, kar se meni zdi zeloooo pomembno, ker mi sama jajca niso preveč všeč. Da vsebujejo špinačo, je pa še dodaten plus. Špinača poskrbi za barvo in boljši okus, pa še zdrava je. Pa še to – ti mafini ne vsebujejo moke ali kakšnih drugih oh-jev, zato predlagam, da za polnovreden zajtrk dodaš kak kos polnozrnatega kruha ali pa poleg, ali raje potem, popij še kakšen dober smuti.

Mafine pripravi vnaprej, nato pa shrani v neprodušno zaprti posodi v hladilniku in nato zjutraj le na hitro – 30 sekund bo dovolj – pogrej v mikrovalovni pečici. Jaz jih med pogrevanjem vedno pokrijem, da jih med segrevanjem ne raznese. Ker kdo si pa želi zjutraj čistiti še mikrovalno pečico?!

Mafini so sestavljeni z naslednjimi sestavinami. Pozor, poleg sem naštela še nadomestke za posamezne sestavine.

  • JAJCA – Mafini vsebujejo dokaj veliko število jajc. Z osmimi jajci lahko pripraviš 10 manjših mafinov, kar je 5 porcij, če na enkrat poješ dva ali 10 porcij, če na enkrat poješ enega. (Odlična matematika, ponosna sem nase.) Seveda za “navadne” mafine porabiš manj jajc, vendarle pa so to le jajčni mafini.
  • SKUTA IN FETA – Skuta je čudovita sestavina, ki se prav lepo speče, saj doda volumen in dober okus. Namesto fete lahko uporabiš mocarelo, kozji sir …
  • ŠPINAČA – Uporabila sem svežo špinačo, ki sem jo res dobro sesekljala, lahko pa bi uporabila tudi dobro ožeto odmrznjeno špinačo. Dodala sem še sušene paradižnike in malo mlade čebule. Namesto ali poleg špinače lahko uporabiš tudi sesekljano papriko katere koli barve, bučko, gobe …
  • ZAČIMBE – V mafine sem dala sušen česen, baziliko, sol in poper. Lahko dodaš tudi sveže dišavnice.

Ti mafini so popolnoma zelenjavni, lahko pa v mafine dodaš še različne mesnine, tunino in podobno.

Mafine lahko poješ za zajtrk, malico ali celo za večerjo z nekaj kruha in solato.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Preden pogledava, kako se ta poslastica pripravi, si poglej še nekaj receptov z jajci:

Te mafine lahko pripraviš v pol ure, potrebuješ pa sestavine na spodnji fotki. Pozor, v nadaljevanju sledi kratek slikovni prikaz priprave, natančne količine sestavin in korake priprave pa najdi na dnu strani.

Najprej razbij veeeeliko jajc, nato pa dodaj še začimbe in skuto ter dobro premešaj.

Nato sesekljaj špinačo, jo umešaj v jajčno zmes, dodaj še sušene paradižnike in večino fete ter premešaj.

Zmes razdeli v mafin pekač, okrasi s preostalo feto in speci.

 

Pusti jih nekaj časa počivati, da se malo ohladijo in do konca “strdijo”, nato pa uživaj.

Postrezi jih s kosom kruha in sadjem ali pa jih shrani v hladilniku.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Beljakovinski jajčni mafini s skuto in špinačo


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: 10 majhnih mafinov 1x

Description

Ti jajčni mafini so prava mala poslastica! Pripravljeni so v pol ure in ker se pogrejejo res lepo, so idealni za pripravo vnaprej. Pripravi jih danes in imej za zajtrk v naslednjih nekaj dneh. So dobri, nasitni in res priročni, saj ti bo navsezgodaj zjutraj treba skrbeti za eno stvar manj.


Ingredients

Scale
  • 8 velikih jajc
  • 150 g skute
  • 1/2 žličke sušene bazilike
  • 1/2 žličke sušenega česna
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke popra
  • 60 g fete
  • 200 g sveže špinače
  • 4 sušenih in v olje vloženih paradižnikov
  • 1 žlica sesekljanega zelenega dela mlade čebule
  • nekaj olja za namastitev pekača

Instructions

  1. Pečica: Pečico segrej na 175°C.
  2. Jajčna zmes: Jajca ubij, dodaj skuto in začimbe ter dobro razžvrkljaj.
  3. Špinača: Špinačo dobro sesekljaj, dodaj v jajčno zmes, dodaj narezane paradižnike, mlado čebulo in večino fete ter premešaj.
  4. Pekač in peka: Pekač naolji (ali razporedi papirnate modelčke), nato pa jajčno zmes enakomerno razdeli na približno 10 porcij. Na vrh razdeli preostalo feto in pekač previdno postavi v ogreto pečico ter peci približno 20 minut. Peci toliko časa, da jajca zakrknjejo, okoli pa se začne delati rjav obroček. Mafine pusti počivati v pekaču še 10 minut, da do konca zakrknejo.
  5. Postrežba: Mafine postrezi s kruhom in/ali sadjem.
  6. Shramba: Mafine ohladi in postavi v posodo, jo dobro zapri in hrani v hladilniku do 5 dni. Pred postrežbo mafine pogrej v mikrovalovni pečici približno za 30 sekund.

Notes

Uporabi svežo ali dobro ožeto odmrznjeno špinačo.

Poleg sušenih začimb dodaj še sveže dišavnice.

Namesto fete uporabi mocarelo, kozji sir …

Poleg ali namesto špinače dodaj paprike, bučke, sušene paradižnike, mlado čebulo …

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 20

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

2 Comments

  1. Evo, probala, ravno smo rabili prigrizke za na dvodnevni izlet, da ne kupujemo samo svinarij na pumpah 🙂 No muffini so bili zelo dobro in zelo mokri (malce preveč). To je edino, kar me je motilo. Iščem kaj bi lahko dodala, da se ne bo voda nabirala pod njimi. Mogoče par žlic drobtin, malo navadnega sira? Moke seveda ne bi…

    • Super, da so ti bili všeč. Kar se tiče mokrote mafinov – morda je bila skuta preveč vodena? Naslednjič jo morda poskusi kar malo ožeti. Sicer pa mafini ne bi smeli biti mokri. Sočni že, mokri pa ne. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.