
Danes je popoln dan za čudovito kremno rižoto z veliko odlične, zdrave in sezonske zelenjave. Gobe, grah in listnati ohrovt ali špinača so čudovita kombinacija in v tej jesensko obarvani rižoti res zasijejo. V receptu ti zaupam še skrivnost, ki to rižoto naredi najboljšo gobovo rižoto. Poleg nje postrezi s solato in verjemi, da bo dan veliko lepši!
Tako kot večina ljudi imam res rada jedi z rižem. In to v vsakem letnem času. Kadar koli ga pripravim, ga pokombiniram z zelenjavo, ki je ta čas v sezoni. Seveda ga jem kot prilogo ali pa v rižoti. Rižote so itak najbolj zabaven način priprave riža, omogočajo pa nešteto različnih kombinacij. Če se še ne počutiš čisto kompetentno za pripravo rižote, predlagam, da si pogledaš recept Kremna paradižnikova rižota, kjer ti po korakih razložim, kako pripraviti katero koli rižoto. Sploh ni tako zelo komplicirano, kot si morda predstavljaš. Seveda pa so enostavna navodila tudi v nadaljevanju.
Tokratna rižota je jesensko obarvana, saj so v ospredju gobe, ki so jeseni v sezoni. Uporabiš lahko katere koli gobe – jaz največkrat uporabim kar rjave šampinjone (saj so najbolj enostavno dostopne, pa še poceni), lahko pa uporabiš tudi jurčke, pa šotorovke ali pa celo šitake gobe ali lisičke. Vendarle pa lahko to rižoto enostavno pripraviš v katerem drugem letnem času, izven sezone gob. Jeseni lahko gobe zamrzneš in jih nato kasneje uporabiš za pripravo ali pa kupiš že pripravljene zamrznjene. Uporabiš lahko tudi zamrznjen grah. Res je to celoletna rižota.
Priprava te rižote ni komplicirana, vzame pa približno pol ure tvojega časa. Medtem, ko se kuha, lahko pripraviš solato, ki jo postrezi poleg. Vnaprej rižote ne priporočam pripraviti, ker je rižota najboljša sveže pripravljena.
Pa še tolažba za vse, ki mislite, da tej rižoti manjka meso. Ker vsebuje gobe, parmezan in malo masla, vsebuje čisto dovolj beljakovin, ki jih tvoje telo potrebuje. Lahko pa še za več beljakovin v solato, ki jo pripraviš poleg, dodaš kuhan fižol. Tako jaz največkrat povečam vsebnost beljakovin v obroku, če v glavni jedi ni veliko beljakovin. Vendarle pa to tu zaradi gob ni potrebno.
V tej rižoti torej najdeš:
- RIŽ – Rižote brez riža enostavno ni. Uporabi arborio riž, čisto ok pa se rižota skuha tudi z rjavim rižem.
- ZELENJAVO – V tejle rižoti se čisto nič ne skrivajo gobe, grah, ohrovt (ali špinača), čebula in česen. Poleg svežih gob v tejle rižoti najdeš tudi sušene. Te – potrebuješ le žlico – namočiš v vroči vodi, nato pa dodaš v rižoto. Res mali dodatek, pa tako veliko doprinese k okusu!
- VINO – Belo vino da čudovito aromo in nežen priokus. Če te skrbi, naj te pomirim, da se med kuho alkohol pokuha. Lahko pa seveda vino tudi izpustiš.
- SIR IN MASLO – Oboje rižoto naredi še posebej kremno in resnično razkošno.
- DIŠAVNICE – Le kaj bi bila jed brez dišavnic?! V tejle imava timijan – malo svežega in suhega ter peteršilj. Ta jed na koncu osveži in polepša.
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.

Preden si pogledava, kako se ta poslastica pripravi, pa še nekaj idej za pripravo jedi z rižem:
- Kremna paradižnikova rižota s pečeno zelenjavo
- Zelenjavni riž s paprikami in pečeno koruzo
- Enostaven in slasten v pečici pečen riž s pestom, zelenjavo in sirom
- Curry z rdečo lečo na belem rižu
- Solata z rižem, čičeriko, kumaro in paradižniki
Še več receptov za jedi z rižem najdi pod oznako Riž.
Priprava gobove rižote z grahom nikakor ni zapletena. Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Natančnejši seznam sestavin in korake priprave najdi na dni strani.

Najprej zmehčaš čebulo, dodaš gobe, ki jih popražiš, nato dodaš še sušene gobe, česen in začimbe, nato pa še vino, ki ga pokuhaš. Potem pa začneš riž zalivati – malo po malo, da riž vsakič popije tekočino. Ko je riž skuhan in rižota sočna, dodaj ohrovt in grah in premešaj. Rižoto odstavi s štedilnika, dodaj še maslo, parmezan in limonino lupinico (ali sok!), premešaj in pokrij za nekaj minut.
 
  
  
 
Ne morem poudariti dovolj – rižota mora biti lepo sočna, torej ne presuha in ne pretekoča. Samo poglej si no to sočnost, kremnost … pa kako diši!

Taaaako dobro!

 
		Gobova rižota z grahom
- Total Time: 40 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Danes je popoln dan za čudovito kremno rižoto z veliko odlične, zdrave in sezonske zelenjave. Gobe, grah in listnati ohrovt ali špinača so čudovita kombinacija in v tej jesensko obarvani rižoti res zasijejo. V receptu ti zaupam še skrivnost, ki to rižoto naredi najboljšo gobovo rižoto. Poleg nje postrezi s solato in verjemi, da bo dan veliko lepši!
Ingredients
- 1 žlica olja
- 2 koščka masla (razdeljeno)
- 1 manjša čebula (ali šalotka ali por)
- 250 g gob (uporabila sem rjave šampione, ti pa uporabi katere koli želiš)
- 2 stroka česna
- 4 vejice svežega timijana ali 1/2 žličke suhega timijana
- 150 g riža (za rižote, uporabiš pa lahko tudi rjavi riž)
- 0,5 dcl belega vina (neobvezno)
- 1 žlica katerih koli suhih gob (neobvezno, a priporočena)
- 1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)
- 100 g graha (svežega ali zamrznjenega)
- 1 pest listnatega ohrovta (ali špinače – uporabiš lahko tudi zamrznjeno)
- 2 žlici naribanega parmezana
- 1 žlička naribane limonine lupinice ali 1/2 žličke limoninega soka
- sol, poper po okusu
- svež peteršilj za ob postrežbi
Instructions
- Začetek rižote: V ponvi ali kozici segrej olje in stopi košček masla in na segretem počasi prepraži narezano čebulo. Ko se zmehča, a ne obarva, dodaj sveže gobe. Praži, da gobe izpustijo vodo in da se zmehčajo. Če jih pustiš, da se še malo obarvajo, bo rižota še boljša! Potem dodaj nariban strok česna, timijan in kuhaj še minuto, da česen zadiši. Potem v kozico stresi riž in premešaj ter kuhaj, da riževa zrcna postanejo prozorna. Potem dolij vino in kuhaj minuto, da alkohol povre. Potem v kozico začni vlivati po zajemalko jušne osnove. Ko riž popije tekočino, dodaj naslednjo zajemalko vode.
- Dokončanje rižote: Ko se riž skuha poskrbi, da je rižota sočna (nikar naj ne bo presuha, preveč tekoča pa tudi ne), dodaj še grah in ohrovt (ali špinačo), dobro premešaj in kuhaj še minuto. Nato rižoto odstavi s štedilnika ter dodaj še parmezan, maslo in naribano limonino lupinico ter premešaj. Poskusi in dosoli ter dopopraj, če je potrebno. Rižoto še za nekaj minut pokrij.
- Serviranje: Rižoto nato serviraj, okrasi še z nekaj listki timijana in svežega peteršilja, parmezanom ter poprom in postrezi.
Notes
Uporabiš lahko katere koli gobe – šampinjone, šitake gobe, jurčke …
Za pripravo uporabi riž za rižote, lahko pa tudi rjavi riž.
Uporabi sveže gobe in grah, brez težav pa lahko tudi zamrznjene gobe in grah.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 30 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen oktobra 2016, v oktobru 2025 pa sem izpopolnila recept in osvežila fotografije.
Stara fotka recepta:


super!
Na seznamu sestavin manjka riz ?
Dodano! Hvala za opozorilo, Romi. 🙂
Neverjetno dobra rižota. Res njam!