Klobasa z božansko curry omako in pomfrijem

0 comments

Ta izvorno nemška poslastica, ki ji Nemci rečejo currywurst, je polna toplih barv in je prav tako dobra, kot izgleda. Pozabi na dolgočasno gorčico in poskusi raje čudovito curry omako, ki je vsekakor nadvse vznemirljiva in dobrodošla sprememba in je daleč od dolgočasne priloge. Nemci na Oktoberfestu poleg curry klobase radi postrežejo s pomfrijem, lahko pa seveda poleg poješ tudi le kos kruha. In tako kot jaz, še s skledo solate.

Te jedi začuda še nikoli nisem jedla v deželi njenega izvora, torej v Nemčiji. Sem pa jo večkrat jedla na Dunaju in moram priznati, da mi je nadvse všeč. Seveda jo jem res redko, ampak ko jo, v njej nadvse uživam. V njej uživajo tudi Nemci, saj ankete kažejo, da je bila dolgo časa, dokler je ni prehitel kebab, najljubša nemška ulična hrana. Res nisem presenečena, kajti oboje je čudovito.

Vedno rada rečem, da res ni nobene potrebe, da bi bila naša hrana dolgočasna. Ker če nekaj počnemo povprečno trikrat na dan vsak dan, potem je pa res že prav, da je vznemirljivo, raznoliko in vedno dobro. Zato ti predlagam, da poskusiš tole jed, saj te bo zagotovo prepričala. Pa še izredno hitro se pripravi.

Ta jed naj ne bi bila na tvojem krožniku prepogosto, seveda pa lahko v njej čisto brez slabe vesti uživaš takrat, ko si jo pripraviš. In v njej težko ne uživaš, ker je fantastična.

V tejle nenavadni jedi se nahaja:

  • KLOBASA – Rada se izognem svinjini, zato vedno, če se le da, namesto svinjskega izdelka raje izberem govejega. Goveje klobase, ki sem jih tokrat izbrala, so od Arvaja in so čudovite. Zelo spominjajo na kranjske klobase. Pripraviš jih tako, da jih daš v kozico, jih preliješ s hladno vodo, segrevaš do vretja, nato pa kuhaš še 10 minut. Nato klobase po želji še na hitro popečeš na nekaj olja.
  • CURRY OMAKA – Curry omako lahko seveda kupiš, lahko pa jo zelo enostavno pripraviš kar doma. Poleg čebule, česna in še nekaj dodatkov, v omaki najdeš odlično in res dišečo začimbo curry ter ali ketchup ali pa paradižnikovo kašo. Hitrejša priprava je seveda s ketchupom.
  • POMFRI – Za prilogo si pripravi pomfri ali pa kruh. Pomfri lahko pripraviš tudi doma in to v pečici. Doma lahko zelo enostavno spečeš tudi kruh.

Ko sem to jed pripravila za fotkanje in snemanje, sem poleg pripravila še skledo solate. Saj veš, za svežino in lažjo prebavo.

Priprava te jedi res ne traja dolgo, pa še zelo enostavno je. Curry omako lahko pripraviš vnaprej, vse ostalo pa raje pripravi sveže.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.

YouTube player

 

Če curry-ja v prahu še ne poznaš dobro, te vabim, da ga kupiš, pripraviš ta recept, nato pa pripraviš še kakšen drug odličen recept s curry-jem v prahu:

Za pripravo te jedi potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Natančne količine sestavin in korake priprave najdi na dnu strani.

Najprej daj kuhati klobaso in jo nato še popeci.

Pripravi tudi curry omako.

Res je čudovita!

Na koncu pa vse le še položi na krožnik in uživaj. Tako dobro!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Klobasa z božansko curry omako in pomfrijem


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 20 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta izvorno nemška poslastica, ki ji Nemci rečejo currywurst, je polna toplih barv in je prav tako dobra, kot izgleda. Pozabi na dolgočasno gorčico in poskusi raje čudovito curry omako, ki je vsekakor nadvse vznemirljiva in dobrodošla sprememba in je daleč od dolgočasne priloge. Nemci na Oktoberfestu poleg curry klobase radi postrežejo s pomfrijem, lahko pa seveda poleg poješ tudi le kos kruha. In tako kot jaz, še s skledo solate.


Ingredients

Scale

Sestavine za curry omako:

  • 1/2 žlice (olivnega) olja
  • 1/2 čebule ali 1 manjša šalotka
  • 1/2 žlice rjavega sladkorja
  • 1 majhen strok česna
  • 1/2 žlice paradižnikovega koncentrata
  • 125 ml ketchupa
  • 1/2 žličke balzamičnega kisa
  • 1/2 žličke sojine omake
  • 1 žlička Kotányi curry-ja v prahu (plus še malo za okras)
  • 1/2 žličke Kotányi kajenskega popra (neobvezno)
  • približno 2-4 žlice vode
  • 1/4 žličke soli
  • konica noža popra

Ostale sestavine:

  • 1 par klobas (izberi klobaso po želji)
  • pomfri ali kruh
  • pivo
  • solata (zelena solata, zeljna solata ali vložena rdeča pesa)


Instructions

  1. Klobasa: Klobaso skuhaj po navodilih na embalaži in jo po želji še popeci na nekaj olja. Pred postrežbo jo nareži na ugriz velike koščke.
  2. Priloga: Če nameravaš poleg postreči s pomfrijem, ga lahko pripraviš po tem receptu. Lahko pa poleg postrežeš tudi s krompirjevo solato ali pa le s kosom kruha.
  3. Curry omaka: Na olju zmehčaj sesekljano čebulo, nato pa dodaj še rjavi sladkor in še malo pokuhaj, da se čebula malenkost skaramelizira. Nato dodaj česen, paradižnikov koncentrat in curry ter po želji še kajenski poper in še malo pokuhaj. Dodaj še ketchup, sojino omako in balzamični kis ter kuhaj še nekaj minut. Še posoli in popopraj. Zmes nato prenesi v posodo in jo zmiksaj, da dobiš kremno omako. Ker bo zmes gosta, dodaj vodo po potrebi.
  4. Postrezi: Na krožnik položi izbrano prilogo in klobaso. Klobaso pokapaj z omako, nato pa potresi še z nekaj curry-ja v prahu. Takoj postrezi.
  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 15 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.