Ta jed je popolna poletna jed. Je čudovita kombinacija božanskih pečenih paradižnikov, hrustljavega koromača in božanskih dišavnic, ki prav poredno objemajo špagete. Ta jed te bo presenetila, saj ni le slastna, tudi priprava je popolnoma enostavna, kajti omaka se v celoti pripravi v pečici, ti pa vanjo nato le še vmešaš kuhane špagete. Noro!
Poletni vrt je nekaj najboljšega. Če ga pridno obdelujemo in imamo dovolj sreče z vremenom in odsotnostjo škodljivcev, na njem lahko najdemo marsikaj in pripravimo marsikatero čudovito jed. Današnja vsebuje paradižnike, koromač in šalotko ter dišavnice origano in koper.
V tej čudoviti jedi najdeš:
- PARADIŽNIKE: Pozno-poletni paradižniki so čuuudoooviiitiii. So lepo sladki, polni čudovitega soka, pa še noro dišijo. Če jih nimaš doma, jih poskusi dobiti na tržnici ali pa v trgovini kupi tiste najbolj rdeče, dišeče in sočne. Uporabi grozdaste paradižnike, volovsko srce, pelate ali pa češnjeve paradižnike.
- KOROMAČ, ŠALOTKA, ČESEN: Koromač doda veliko vitaminov in lepo hrustljavost, lahko pa ga nadomestiš z bučkami, paprikami, jajčevci … ali pa uporabi le paradižnike. Namesto šalotke lahko uporabiš navadno belo ali rdečo čebulo ali por. Uporabi svež česen ali pa kar posušenega. Naj dodam, da je česen sicer po peki čudovito sladek, zato ga kar uporabi, če ga imaš na voljo.
- ZAČIMBE IN DIŠAVNICE: Vsaka jed je boljša, če poleg soli in popra vsebuje še nekaj začimb in dišavnic. Ker sem imela na voljo svež origano, sem za globji okus dodala še nekaj sušenega origana. Za okras pa sem na koncu dodala še svežega in nekaj kopra. Uporabiš lahko tudi baziliko ali peteršilj.
- OLJE: Čisto malo olivnega olja poskrbi za čudovito kremno teksturo.
- ŠPAGETI: Uporabi navadne pšenične špagete ali pa izberi (polnozrnate) pirine špageti. Uporabiš lahko tudi rezance ali pa kar fusile ali polžke, v katere se bodo prav lepo ujeli koščki omake.
Ta jed je fantastična točno taka, kot je. Seveda pa jo lahko še obogatiš. Dodaš lahko:
- SIR: Preden pekač postaviš v pečico, lahko dodaš še feto, mehki kozji sir ali veliko žlico skute. Tako bo omaka še bolj kremasta in bolj polna beljakovin. Lahko pa sir dodaš tudi ob postrežbi. Dodaj feto, mehki kozji sir ali parmezan.
- RIBE: Pred peko lahko v pekač dodaš še nekaj gamberov ali pa koščkov tunine, lososa ali druge izkočiščene bele ribe.
- MESO: Ker se omaka peče dokaj malo časa, priporočam, da dodaš že kuhano meso. Dodaj pečenega piščanca, purana ali druge ostanke pečenega mesa.
Priprava je otroško enostavna. Omaka se v celoti pripravi v pečici. Sestavine le položiš na pekač, jih pokapaš z oljem in začimbami ter spečeš. V pečici se nato naredi prava magija, saj se paradižniki čudovito zmehčajo in naravno posladkajo, med peko pa se navežejo tudi vseh ostalih odličnih okusov. Ko so paradižniki pečeni in jih nežno premešaš, spustijo svoj božanski sok. Oh joj, prava magija. Špagete nato le še skuhaš v soljeni vreli vodi, jih flikneš v omako, nežno premešaš in enostavno le brundaš od užitka. Taaaaako dobro!
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.

Zagotovo se strinjava, da so špageti ena najboljših testenin. Obožujem jih s katero koli omako. Seveda so dobri s klasično bolonjsko omako, neverjetno dobri pa so tudi z različnimi zelenjavnimi omakami. Želiš dokaz? Tukaj je nekaj fantastičnih poletnih jedi s špageti:
- Brezmesne kroglice z jajčevci v paradižnikovi omaki s špageti
- Špageti v bučkini omaki z zlatimi drobtinami
- Špageti v kremni omaki z jajčevci
- Božanski masleni špageti z drobtinastimi šparglji
- Solata s špageti, brokolijem, papriko in arašidovim prelivom
Čisto vse od teh moraš pripravit, nato pa poglej še ostale predloge s testeninami.
Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Natančne količine sestavin in korake priprave najdi na dnu strani.
Najprej pripravi paradižnike, nato pa dodaj še ostale sestavine in pekač postavi v pečico.
Premešaj ter na koncu dodaj še kuhane špagete.
Taaaaako dobro!

Špageti s pečenimi paradižniki in koromačem
- Total Time: 30 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Ta jed je popolna poletna jed. Je čudovita kombinacija božanskih pečenih paradižnikov, hrustljavega koromača in božanskih dišavnic, ki prav poredno objemajo špagete. Ta jed te bo presenetila, saj ni le slastna, tudi priprava je popolnoma enostavna, kajti omaka se v celoti pripravi v pečici, ti pa vanjo nato le še vmešaš kuhane špagete. Noro!
Ingredients
- približno 6 sladkih zrelih paradižnikov
- 1 manjši koromač (ali bučka, paprika, jajčevec …)
- 1 šalotka (ali navadna čebula, por …)
- 1/2 glavice česna (ali 1 žlica česnovih lističev ali 1/2 žličke sušenega česna)
- 3 žlice (olivnega) olja
- 1/2 žličke soli
- 1/4 žlička Kotányi popra
- 1 žlička Kotányi sušenega origana
- vejica svežega origana
- 180 g (polnozrnatih) špagetov
Instructions
- Pečica: Pečico segrej na 240°C.
- Pripravi sestavine: Paradižnike nareži na kolute, koromač in šalotko pa na tanke rezine. Česnovo glavico prereži na polovico.
- Speci: V ognjevarni pekač razporedi paradižnike, nanj šalotko in koromač ter poleg položi še česen. Na vrh razporedi sušen origan, sol in poper ter še malo svežega origana. Vse dobro pokapaj z oljem, nato pa pekač postavi v pečico, ogreto na 240°C za približno 20 minut.
- Skuhaj špagete: Medtem, ko se paradižniki pečejo, v soljenem kropu skuhaj špagete.
- Jed sestavi: Pekač s pečenimi paradižniki previdno vzemi iz pečice. Česen vzemi iz olupka – ker je po peki mehak, bi moral kar pasti ven. Nato premešaj. Med mešanjem paradižnike seveda razdrobi, da naredijo najboljšo svežo paradižnikovo omako na svetu! Dodaj kuhane in odcejene špagete.
- Postrezi: Špagete razdeli na krožnika, jih po želji še malo popopraj, pokapaj z malo olja, okrasi s svežim origanom in takoj postrezi. Taaaaako dobro!
Notes
Najboljše je, če uporabiš res sladke in zrele paradižnike (lahko uporabiš tudi malo prezrele).
Koromač nareži na tanke rezinice, da se bo zmehčal skupaj s paradižniki.
Uporabi svež ali sušen origano, lahko pa tudi baziliko.
Lahko uporabiš (polnozrnate) pšenične ali pirine špagete, izberi po želji.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 20 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen marca 2015, v avgustu 2025 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:
Živjo!
Jaz sem pečeno zelenjavo zblendala v mešalniku in dobila res božansko omako. 😍
O wow, kakšna dobra ideja! 😀 Pa hvala, ker si prišla povedat. 💛