
Kakšna poslastica! Rezanci se kopajo v čudovito sveži (brez nepotrebne smetane, ki jo v hladnejših dnevih vsi tako radi uporabljajo!) paradižnikovi omaki, ki je polna sočnih koščkov piščanca, presenetljivo odličnih artičok, oliv in kaper. Ta jed je lahka, a vseeno hranljiva in tako enostavna za pripravit.
Ta jed je odlična čez vse leto, torej tudi v hladnejših dnevih, ko svežega paradižnika ni v sezoni – enostavno uporabi kar sesekljane pelate ali paradižnikovo kašo. Poleg paradižnika v omako dodaš še nekaj sestavin, ki jih imaš lahko v hladilniku ali shrambi čez vse leto: artičoke, olive, kapre, sušene paradižnike. Uporabi vse našteto ali pa izberi le tebi ljube sestavine.
To jed rada pripravim predvsem v hladnejših mesecih, saj je res sveža. Pripravljena je s svežimi sestavinami in brez smetane, saj je res ne potrebuje. Nekateri smetano v hladnejših mesecih resnično obožujejo in po mojem mnenju čisto preveč uporabljajo. Sicer pa, vsakemu svoje, kajne?
V tej jedi najdeš:
- PARADIŽNIKE – Poleti uporabi sveže paradižnike, izven sezone paradižnika pa kar sesekljane pelate (ali čisto navadno paradižnikovo kašo). Jaz imam najraje sesekljane pelate, ki so polni koščkov paradižnika, kar mi je nadvse všeč.
- VLOŽNINE – Če še ne poznaš artičok, vloženih v olje, je čas, da jih spoznaš. So resnično čudovite in imajo res dober okus. Poleg artičok v to omako odlično sodijo tudi olive – jaz imam najraje črne – kapre in v olje vloženi sušeni paradižnički. Če ti katera od naštetih vložnin ni všeč, jo izpusti, vseeno pa predlagam, da jim daš priložnost vsaj enkrat in jih poskusiš. Jaz recimo oliv ne maram preveč, vendar pa so v tej jedi prav odlične.
- PIŠČANČJE MESO – Rada uporabim zgornja bedra brez kosti in kože, ki jih narežem na ugriz velike koščke. Ostanejo lepo sočni in nadvse dobri. Uporabiš lahko tudi piščančja prsa ali pa katero koli drugo meso. Seveda lahko meso tudi izpustiš, pa se na okusu omake čisto nič ne pozna. Pravzaprav poleti največkrat to omako naredim prav čisto brez mesa.
- AROMATIKE – Omaka je čudovita tudi zaradi česna, ki jo lepo odišavi in začini. Odličen okus da tudi belo vino. Če te skrbi vsebnost alkohola, naj ti povem, da med kuho ta izpari, ostane pa čudovit okus. Omako pa lepo odišavi tudi sušena bazilika.
- TESTENINE – Uporabi testenine, ki so ti všeč. Jaz največkrat uporabi špagete, odlični pa so tudi rezanci. Seveda pa je omaka super tudi s fusili ali peresniki.
Ta jed se pripravi res hitro, znotraj pol ure. Priprava je nadvse enostavna, lahko pa jo pripraviš tudi vnaprej, a le za kakšen dan, ne dlje. Seveda je sveža najboljša.
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.

Preden pogledava, kako se ta čudovita poslastica pripravi, pa še nekaj idej za čudovite jedi s piščancem, ki prijajo predvsem v hladnejših mesecih:
- Piščančji golaž z gobami in bučo
- Pražen riž z zelenjavo in piščancem iz pečice
- Kislo-pekoča juha s piščancem
- Praženi riževi rezanci s piščancem in brokolijem
- Piščanec v bogati česnovi omaki s pirejem in brokolijem
Še več jedi s piščancem pa najdi pod oznako piščanec.
Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Natančne količine in korake priprave najdi na dnu strani.

Popeci meso, dodaj vložnine in pripravi omako. Nato vanjo nežno vmešaj še rezance.

Noro dobro!

In tako sočno!

Rezanci v paradižnikovi omaki s piščancem in artičokami
- Total Time: 30 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Kakšna poslastica! Rezanci se kopajo v čudovito sveži (brez nepotrebne smetane, ki jo v hladnejših dnevih vsi tako radi uporabljajo!) paradižnikovi omaki, ki je polna sočnih koščkov piščanca, presenetljivo odličnih artičok, oliv in kaper. Ta jed je lahka, a vseeno hranljiva in tako enostavna za pripravit.
Ingredients
- 1 žlica (olivnega) olja
- 200 g piščančjih stegen brez kosti in kože Natur Premium Perutnine Ptuj
- 1 žlička soli
- 1/2 žličke popra
- 2 stroka česna
- 4 koščki sušenih in v olje vloženih sušenih paradižnikov
- 1 žlička sušene bazilike
- 50 ml belega vina
- 400 g sesekljanih paradižnikovih pelatov
- 50 g (črnih) oliv
- 1 žlička kaper
- 1 kozarček kuhanih in v olje vloženih artičok
- 160 g rezancev
- sveža bazilika ali peteršilj ob postrežbi
- sveže nariban parmezan ob postrežbi
Instructions
- Meso: Meso nareži na ugriz velike koščke.
- Zelenjava: Česen olupi in naribaj. Sušene paradižnike nareži na rezinice. Olive nareži na kolute.
- Omaka: Na segreti žlici olja popeci meso ter ga začini s soljo in poprom. Dodaj česen, sušene paradižnike in baziliko ter kuhaj še minuto, da česen zadiši. Dolij vino, premešaj in počakaj, da se le-ta pokuha. Nato dodaj paradižnikove pelate, artičoke, kapre in olive ter premešaj. Kuhaj približno 10 minut.
- Rezanci: Medtem, ko omaka brbota, skuhaj rezance. Prihrani nekaj vode, v kateri so se rezanci kuhali.
- Dokončanje omake: Omako poskusi in po potrebi dosoli ali dopopraj. V omako umešaj rezance. Če je omaka premalo sočna, dodaj nekaj vode, v kateri so se kuhali rezanci.
- Postrežba: Rezance z omako serviraj na krožnik, potresi s sesekljanim peteršiljem in parmezanom ter takoj postrezi.
Notes
Recept je pripravljen v sodelovanju s Perutnina Ptuj.
- Prep Time: 5 minut
- Cook Time: 25 minut
