Pražen riž z zelenjavo in piščancem iz pečice

0 comments

V tej jedi najdeš vse, kar potrebuješ: sočne koščke mesa in svilnate kupčke jajca za proteine, veliko pisane zelenjave za vitamine in vlaknine ter riž za ogljikove hidrate. Ter neomejeno božanskega okusa in čudovite arome. Pa še vse (razen razžvrkljanega jajca) je od začetka do konca pripravljeno v pečici. Tako priročno za dni, ko nimaš časa kuhati!

Pražen riž je ena najboljših azijskih jedi. Vsebuje same dobrote, priprava je enostavna, sestavine pa lahko prilagodiš sezoni in okusu. Ponavadi za pripravo praženega riža potrebuješ že predhodno kuhan in ohlajen riž, česar pa zagotovo nimaš kar tako na razpolago. V tej različici ne potrebuješ nobene predpriprave, saj vse od surovega riža in mesa do zamrznjene zelenjave pripraviš skupaj, in to v enem pekaču.

Ta jed se lahko pripravi tudi vnaprej in se potem pogreje. Nujno pa je, da nate čaka v neprodušno zaprti posodi v hladilniku, kamor jo postavi, ko se v celoti ohladi. Priporočam, da jo prihraniš le za en dan, nato pa dobro pogreješ kar v mikrovalovni pečici. Zamrzovanja pa ne priporočam.

V tej čudoviti poslastici, polni samega dobrega, najdeš:

  • RIŽ – Uporabi basmati ali jasminov riž, oziroma riž, ki je namenjen za priloge. Riž za rižote tu ni priporočljiv, saj tu ne delamo rižote, ampak pražen riž, kjer so posamezna zrna riža samostojna in se ne držijo oziroma lepijo skupaj, kar se zaradi velike vsebnosti škroba zgodi z rižem za rižote.
  • MESO IN OSTALI PROTEINI – Za čudovito sočnost tu uporabi izkočiščena piščančja stegna. Jaz najraje uporabim kar ta stegna brez kosti in kože od Perutnine Ptuj. Stegna nareži na ugriz velike koščke in jih pred uporabo mariniraj – le toliko časa, da pripraviš prvi del recepta, torej da se riž skuha. Poleg piščančjega mesa uporabi še razžvrkljana jajca in po želji še nekaj slanine.
  • ZELENJAVA – Tradicionalno v praženem rižu najdeš korenje, grah in koruzo. Lahko seveda kar kupiš že pripravljeno zamrznjeno mešanico zelenjave. Jaz največkrat uporabim kar sveže korenje, ki ga po potrebi olupim in narežem na koščke, zamrznjen grah in pa koruzo iz konzerve. Ker kuham le za dva, polovico majhne konzerve koruze dam v jed, drugo polovico pa dodam k solati.
  • AROMATIKI – V tej jedi najdeš česen, sojino omako in nekaj ostrigine omake. Pražen riž je največkrat pripravljen s sezamovim oljem, lahko pa uporabiš repično ali celo olivno.
  • PETERŠILJ – Za svežino na koncu in pred postrežbo najraje uporabim svežo dišavnico, največkrat peteršilj ali baziliko. Lahko pa uporabiš tudi mlado čebulico, najboljše da kar le zeleni del.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Preden pogledava, kako se pripravi ta poslastica, pa si poglej še nekaj receptov za pripravo odličnih jedi z rižem:

Še več jedi z rižem najdi pod oznako Riž.

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Sledi kratek slikovni pregled priprave, na dnu strani pa najdi natančne količine in korake priprave.

Najprej pripravi tekočino za riž, dodaj riž ter zelenjavo in slanino ter pokrij in peci v pečici 25 minut. Medtem mariniraj meso.

Nato pa pečen riž dodaj še piščanca in peci še nepokrito. Vmes pripravi še svilnata jajca in jih nato razporedi prek pečenega mesa.

To je TAKO DOBRO! Nori okusi.


Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Pražen riž z zelenjavo in piščancem iz pečice


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara

Description

V tej jedi najdeš vse, kar potrebuješ: sočne koščke mesa in svilnate kupčke jajca za proteine, veliko pisane zelenjave za vitamine in vlaknine ter riž za ogljikove hidrate. Ter neomejeno božanskega okusa in čudovite arome. Pa še vse (razen razžvrkljanega jajca) je od začetka do konca pripravljeno v pečici. Tako priročno za dni, ko nimaš časa kuhati!


Ingredients

Scale

Sestavine za zelenjavni riž:

  • 150 g basmati ali jasminovega riža
  • 2 dl piščančje jušne osnove
  • 1 žlica sojine omake
  • 2 stroka česna
  • 1 ščepec belega popra
  • 150 g zelenjave (po 50 g koruze, graha, korenja)
  • 50 g slanine

Marinada za piščanca:

Ostale sestavine:

  • 2 jajca
  • 1 žlička sezamovega olja
  • sveži peteršilj za okras

Instructions

  1. Pečica: Pečico segrej na 200°C.
  2. Riž in zelenjava: V pekač – velikosti približno 20×30 cm – stresi nekuhan riž, dodaj nariban česen, jušno osnovo in beli poper ter dobro premešaj in pazi, da je ves riž pod tekočino. Prek riža razporedi zelenjavo in nanjo še slanino. Pokrij s folijo za živila in postavi v pečico za 25 minut.
  3. Meso: Medtem, ko se riž peče, piščančja stegna nareži na koščke. Dodaj ostrigino omako, sojino omako, sezamovo olje in nariban strok česna ter dobro premešaj. Pusti, da se marinira na pultu medtem, ko se riž peče.
  4. Peka mesa: Pekač z rižem in zelenjavo vzemi iz pečice, odstrani folijo (in jo prihrani za kasneje) nanj razporedi piščanca in postavi v pečico še za 20 minut odkrito, torej brez folije.
  5. Počivanje: Pekač s piščancem previdno vzemi iz pečice in pokrij s prej prihranjeno folijo za 10 minut, da piščanec še malo počiva.
  6. Jajca: Medtem, ko piščanec počiva, pripravi razžvrkljana jajca. Jajca razžvrkljaj v skodelici. Na ponev zlij polovico žličke sezamovega olja in na segretega še razžvrkljana jajca. Ko se malenost strdijo, jajca nadrobi na koščke.
  7. Dokončanje in postrežba: Ko se piščanec spočije, odstrani folijo in z vilico premešaj riž, zelenjavo in piščanca. Nanj prenesi jajca, pokapaj še s polovico žličke olja ter s sesekljanim peteršiljem. Še enkrat nežno premešaj, nato pa serviraj in postrezi.

Notes

Recept je pripravljen v sodelovanju s Perutnina Ptuj.

Recept je baziran na receptu Nagi z RecipeTinEats.

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.