Bučke so fenomenalna zelenjava! Tako raznolike, vsepovsod uporabne in odlične v slanih IN sladkih jedeh. V nadaljevanju si preberi nekaj osnovnih značilnosti bučk, preveri zakaj so tako zelo priljubljene v kuhinji in si poglej, na kakšen način jih lahko spremeniš v resnično božanski obrok.
Izvor zelenih bučk
Bučke, ki so lahko svetlejše ali temnejše zelene ali pa celo rumene, izvirajo iz orjaških buč, ki so doma v Južni Ameriki, Mehiki in Zahodni Indiji. Bučke kulinarično obravnavamo kot zelenjavo, vendar pa so botanično gledano nedozorelo sadje, saj so pravzaprav otekli jajčniki bučkinega cveta.
Gojenje zelenih bučk
Bučke so nezahtevna poletna vrtnina, ki prinaša obilo pridelka. Hitro se zgodi, da jih imamo sredi poletja preveč.
Na prosto jih sedimo v sredini meseca maja na razdalji 1 metra, saj se med rastjo precej razširijo. Ena bučka potrebuje 1 m2 prostora!
Najpogostejša bolezen, ki prizadene bučke je pepelnasta plesen, ki napade in pobeli liste bučk. Navadno gre za začasno stanje, ki je odvisno predvsem od vremena – razvoj plesni vzpodbuja predvsem vroče in vlažno okolje. Mile oblike plesni se popravijo ob izboljšanju vremena.
Zelene bučke so zdrave!
Ker bučke vsebujejo veliko vode in vlaknin ter so tudi lahko prebavljive, so odlično dietno živilo.
Olupek in koža bučk sta še posebej bogata z antioksidanti, zato jih nikar ne lupi.
V bučkah najdemo tudi:
- vitamin C
- molibden
- vitamine B1, B2, B3, B6
- mangan
- kalij
- magnezij
- fosfor
- omega 3 maščobe
- zelo malo kalorij
Nakup zelenih bučk
Bučke so najboljše tiste, ki merijo manj kot 20 centimetrov, saj so takrat semena še vedno mehka in nedozorela. Izberi raje tiste, ki so že malce upognjene. Če imajo še kakšno belo ali svetlejšo liso je to nesporen dokaz, da so rastle na prostem.
Hramba zelenih bučk
Bučke so sezonska zelenjava, za katero je najbolje, da se jo uporabi sveže. Odtrgana na hladnem počaka kakšen teden dni. Za daljše shranjevanje jo raje zamrznemo ali vložimo.
Uporaba zelenih bučk
Uporabljamo lahko same bučke in pa njihove cvetove. Ker so zelo nevtralnega okusa, odlično vsrkajo vse okuse, ki jo obdajajo. Rade imajo olivno olje in česen, med začimbnicami pa se najbolje ujemajo z meto, baziliko, origanom in koper ter rožmarin.
Jemo lahko surove (manjše in mlajše v solatah), kuhane ali pa pečene. Odlične so tudi dušene.
Bučke lahko uporabimo tudi za pripravo sladkih jedi kot so peciva, mafini in torte. Testu dodajo lahkotnost in svežino, zaradi neintenzivnega okusa pa se jih v sladici sploh ne čuti.
Vir: Bodi eko, Vrt obilja
Odlični recepti iz zelenih bučk
Nekaj receptov si poglej v nadaljevanju, vse #SitFitSi recepte, ki vsebujejo bučke, pa si poglej pod oznako bučke.
Recept: Fantastična bučkina kremna juha
Recept: Rezanci iz enega lonca z bučko, češnjevci in meto
Recept: Sočni bučkino-limonini mafini
Recept: Ratatuille
Recept: Kremna paradižnikova rižota s pečeno zelenjavo
Recept: Bučkini rezanci z omako amatriciana
Recept: Polpeti iz bučk in fete na solati z avokadovim prelivom
Recept: Čokoladno-bučkino pecivo
Recept: Odlična poletna zelenjavno-sirova pita
Recept: Ekspresna bučkina tortilija pica
Še več receptov z bučkami najdi pod oznako bučke. No, kako jih pa ti pripraviš? Zaupaj mi v komentarjih.