Domači sirup malinovec

0 comments

Eden najbolj prisrčnih spominov na moje otroštvo je zagotovo malinovec. Pila sem ga non-stop! Te dni (reees veliko let kasneje) sem ga končno naredila doma in wow, narediti ga moraš tudi ti! Neverjetno enostaven je za pripravo in tako dober, kot v najlepših časih otroštva!

Prav neverjetno je, kako pogosto se stvari pokažejo za bolj enostavne, kot je bilo pričakovati. Gost, dišeč in bogato rdeč malinovec doma?! Seveda! In to v neverjetno kratkem času in le z dvema sestavinama. Popolnoma noro!

Kaj potrebuješ za pripravo sirupa?

 • Za pripravo malinovca torej potrebuješ maline. Lahko uporabiš sveže ali pa zamrznjene. Res ni razlike. Sadje ponavadi zamrznejo takoj, ko je zrelo in obrano. In za razliko od svežega sadja, to ni stalo v skladiščih dneve (in tedne). Ker maline itak skuhaš, se nič ne pozne ne na okusu, ne na strukturi.
 • Druga sestavina, s katero pripraviš malinovec je pa sladkor. Jaz sem uporabila sladkor za izdelavo sirupa od Wiener Zucker. Ta že vsebuje nekaj citronske kisline in mi kisline v sirup ni bilo treba dodajati. Enostavno! Na embalaži sicer piše, da je sladkor namenjen izdelavi bezgovega sirupa, ampak na to se ne oziraj. Ti ga kar uporabi za malinovec. Super se obnese! Moje razmerje sadja in sladkorja je bilo naslednje. Uporabila sem 1 kg malin ter 350 g sladkorja. Sirup je ravno prav kremast in ravno prav sladek. Lahko pa se s količino sladkorja poigraš in ga dodaš še kakšno žlico več.

Postopek priprave!

Priprava sirupa je nadvse enostavna. Najprej pripraviš malinov sok. Nato maline odstraniš, malinovemu soku dodaš sladkor in ta-da! Da bo malinovec čudovite rdeče barve, med kuhanjem malinovega soka in sirupa z vrha poberi/pobiraj peno.

Kako ga uporabiš?

Ok! Sedaj znava pripravit malinovec. Sedaj pa poglejva, kako ga lahko uporabiš. Najbrž ni treba posebej razlagati, da je sirup odličen z vodo. Lahko pa ga dodaš tudi v limonado, z njim pripraviš koktejle ali pa ga še malo dlje pokuhavaš in dobiš sirup za čez ameriške palačinke. Super vsestranski je!

Ohlajen sirup hrani v steklenicah in v hladilniku. Super bo več tednov.

Recept je pripravljen v sodelovanju z Wiener Zucker.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Domači sirup malinovec


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 30 minut
 • Yield: približno 8 dcl

Description

Čudovit domači malinovec, pripravljen le z dvema sestavinama, bo hit tega poletja. Pripravi ga in se prestavi nazaj v otroštvo. Čudovit je!


Ingredients

Scale

1 kg svežih ali zamrznjenih malin
350 g Wiener Zucker sladkorja za izdelavo sirupa
1 l vode


Instructions

 1. Pripravi malinov sok: Če uporabiš sveže maline jih speri. Prenesi jih v velik lonec, jih prelij z vodo in pusti, da voda zavre. Nato naj se kuhajo še 20 minut – medtem z vrha pobiraj penice. Po dvajsetih minutah, ko izpustijo vso barvo, jih precedi v drug lonec. Nikar ne pritiskaj na maline, da ti pulpa ne zdrsi v precejen malinov sok!
 2. Naredi sirup: Nato malinov sok ponovno postavi na štedilnik in vanj umešaj sladkor. Mešaj toliko časa, da se sladkor raztopi. Kuhaj še pet minut, vmes pa še enkrat z vrha pobiraj morebitne preostale penice.
 3. Sirup ohladi in ustekleniči: Nato sirup ohladi – med hlajenjem se bo malenkost zgostil. Malinovec prelij v steklenice, jih zapri in hrani v hladilniku.
 4. Na zdravje! S sirupom obogati vodo, limonado ali pa koktejl. Na zdravje!

Notes

Uporabiš lahko sveže ali zamrznjene maline. Ker jih itak skuhaš, so zmrznjene čisto ok. Sveže raje pojej kar tako ali pa uporabi v pecivu.

Med kuhanjem malin in nato med kuhanjem sirupa z vrha pobiraj penice, da bo sirup prečudovite rdeče barve.

Sirup uporabi za pripravo malinovca z vodo, radensko ali pa ga dodaj k limonadi. Odličen je tudi za pripravo koktejlov.

Če želiš gostejši sirup za prek ameriških palačink, sirup še nekaj minut dodatno pokuhavaj, da se še bolj zgosti.

Malinovec hrani v zaprtih steklenicah v hladilniku več tednov. Če zdrži tako dolgo!

 • Prep Time: 2 minuti
 • Cook Time: 25 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.