Kvinojina solata s pečenim sladkim krompirjem, rdečo peso in fetinim prelivom

0 comments

Ta solata je odlična jesenska pojedina, polna sezonskih sestavin. Vsebuje ogljikove hidrate, beljakovine, veliko vitaminov in mineralov ter koristne maščobe. Nahrani, nasiti in zadovolji. S kosom kruha je odličen samostojni obrok.

Ta solata te bo presenetila, popolnoma navdušila in spravila v res dobro voljo. Ker je polna hranljivih sestavin te bo nasitila, počutje po jedi pa bo res dobro. Pripravi se dokaj hitro, pripraviš pa jo lahko tudi vnaprej.

Kdo pravi, da so solate le za poleti! Odlične so v katerem koli letnem času, prav jeseni pa so zaradi odličnih jesenskih sestavin, res dobre in hranljive. Če jih sestaviš pametno in s sestavinami iz vseh pomembnih skupin živil, so pa še dobre zate.

V tej božanski solati se nahaja (poleg poglej tudi za nadomestke):

  • KVINOJA – Ta z beljakovimi polna žitarica, ki to pravzaprav ni – pravijo, da je psevdožitarica, saj jemo njena semena – je hitro pripravljena, je naravno brez glutena in odlično sodi v to solato. Namesto kvinoje uporabi riž, kuskus, bulgur, testenine …
  • SLADKI KROMPIR – Sladki krompir pravzaprav ni krompir, ampak je zelenjava. Je odličnega okusa in prav pečen je najboljši. Namesto sladkega krompirja lahko uporabiš tudi bučo.
  • RUKOLA – Rukola ima tisti prav zanimiv okus – je malenkost grenka, a tako zelo dobra. Namesto rukole lahko uporabiš tudi špinačo, motovilec ali kar radič.
  • HRUŠKA – Sadje je v solatah prav čudovito, saj lepo obogati in osveži, pa še dobro je. Uporabi hruško ali jabolko.
  • FETA – Vsaka solata potrebuje nekaj sira in feta je tu prava izbira. Uporabiš jo za pripravo čudovitega preliva, nekaj pa je dodaš tudi na vrh solate.
  • OREHI – Ti so odlični za možgane. Namesto orehov uporabi indijske oreščke, mandlje, arašide ali pistacije.
  • RDEČA PESA – Že pripravljena vložena rdeča pesa je odličen dodatek k že tako dobrim sestavinam. Ta od DROGE je ravno prav začinjena, res lepo na tanko narezana in to solato čudovito osveži in obarva. Je polna mineralov, vitaminov, železa in kalija.
  • FETIN PRELIV – V prelivu se skriva feta, limonin sok, sol in poper in sveži ali sušen koper. Koper res čudovito diši in je fantastičnega okusa. Preliv pa je božansko svilnat in vse sestavine v solati res lepo poveže.

Solato lahko pripraviš tudi vnaprej, vendar pa preliv hrani ločeno od ostalih sestavin in ga dodaj tik pred postrežbo. Ta solata je odlična za kosilo ali večerjo, le dodaj kos kruha in uživaj v čudovitem obroku.

Preden pogledaš, kako se solata pripravi, pa si poglej še nekaj odličnih solat, ki so prav tako samostojen obrok:

Še več odličnih in zanimivih solat pa najdi pod oznako Solate.

Priprava te solate je resnično enostavna. Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Natančne količine sestavin in korake priprave najdi na dnu strani.

Najprej speci sladki krompir in skuhaj kvinojo.

Nato pripravi preliv.

Ko imaš vse sestavine pripravljene, …

… solato sestavi.

Tako dobro!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kvinojina solata s pečenim sladkim krompirjem, rdečo peso in fetinim prelivom


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 40 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta solata je odlična jesenska pojedina, polna sezonskih sestavin. Vsebuje ogljikove hidrate, beljakovine, veliko vitaminov in mineralov ter koristne maščobe. Nahrani, nasiti in zadovolji. S kosom kruha je odličen samostojni obrok.


Ingredients

Scale

Sestavine za fetin preliv:

  • 2 žlici limonovega soka
  • 3 žlice (olivnega) olja
  • 2 žlici vinskega kisa
  • 1 žlička medu
  • 1 žlica svežega ali 1/2 žličke sušenega kopra
  • 1/2 žlička sušenega česna
  • 1/2 žličke gorčice
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke popra
  • 50 g fete
  • 2 žlici vode

Sestavine za pečen sladki krompir:

  • 1 srednje velik sladki krompir
  • 1 žlica (olivnega) olja
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke popra

Ostale sestavine:

  • 100 g kvinoje
  • 6 žlic vložene rdeče pese DROGA 670 g
  • 2 veliki pesti rukole (ali motovilca, špinače …)
  • 1 manjša šalotka (ali rdeča čebula)
  • 6 orehov (ali lešnikov, indijskih oreščkov, mandljev …)
  • 1/2 hruške (ali jabolka)
  • 1 žlica zdrobljene fete
  • sol in poper po okusu


Instructions

  1. Sladki krompir: Sladki krompir olupi in nareži na kocke. Prenesi ga na pekač, obložen s papirjem za peko, pokapaj z oljem, soljo in poprom ter premešaj. Peci 30 minut na 200°C, vmes enkrat previdno premešaj.
  2. Kvinoja: Kvinojo splakni pod tekočo vodo. Stresi jo v 3,5 dl rahlo soljene vode in kuhaj po navodilih na embalaži. Kuhano kvinojo ohladi.
  3. Preliv: Najprej zmiksaj vse sestavine za preliv, razen fete. Nato dodaj še feto in še enkrat vse zmiksaj v kremni preliv.
  4. Priprava vseh ostalih sestavin: Nato pripravi vse ostale sestavine. Šalotko olupi in sesekljaj na manjše koščke. Rukolo operi in osuši. Hruško nareži na tanjše rezinice.
  5. Solata: Na krožnik razporedi rukolo, nato pa dodaj kvinojo in sladki krompir ter vloženo rdečo peso DROGA. Nato dodaj hruško, šalotko in orehe. Pokapaj s prelivom in po želji okrasi še z nekaj olja, s poprom in feto. Nežno premešaj in postrezi.

Notes

Recept je pripravljen v sodelovanju z DROGA.

Solata se lahko pripravi tudi vnaprej, a naj se preliv hrani ločeno in nato doda tik pred postrežbo.

Kuhana kvinoja in pečen sladki krompir naj se po kuhi in peki ohladita na sobno temperaturo.

Namesto hruške se lahko uporabi jabolko, namesto orehov pa kakšni drugi oreščki ali semena.

Šalotka se lahko nadomesti z rdečo čebulo.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 30 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.