Res presenetljivo dobra solata z listnatim ohrovtom, jabolkom, popečenimi mandljevimi lističi in kremnim gorčičnim prelivom ter rozinam in kozjim ali feta sirom. Res neverjetna kombinacija, ki bo prepričala tudi vse tiste, ki si niti v najbolj divjih sanjah ne predstavljajo jesti listnatega ohrovta.
Kdo bi si mislil, da je listnati ohrovt lahko tako dober?! In to svež in nekuhan, torej surov. Ker je kuhan lahko neprijetno grenkega okusa, je surov pravo malo presenečenje. Morda tudi zaradi odličnega preliva, ki je, bodimo iskreni, vedno najpomebnejši del vsake solate.
To solato sem sedaj pripravila že nekajkrat in z različnimi dodatki – tudi popečeno slanino, ki da solati globino – vendar pa je vegetarijanska različica najboljša in najbolj primerna za h kateri koli glavni jedi. Navdušena sem nad uporabo listnatega ohrovta v solati in to je še ena tistih solata, ki je ne mislim nehati pripravljati. Tudi letos bo na sporedu še čim večkrat. Obožujem jo!
Ta solata pa ni le dobra, ampak tudi zdrava. Listnati ohrovt je poln železa, vitamonov, antioksidantov in vlaknin ter je čudovit za zdravje v času hladnejših dni. Pravo superživilo!
V tej solati se nahajajo:
- LISTNATI OHROVT – Listnati ohrov ni enak tistemu ohrovtu v glavah in tudi ni zelje, čeprav spada v družino kapusnic, kjer je tudi zelje. Listnati ohrovt je dokaj nežen, ponavadi so listi nakodrani in so svetljejše ali temnejše zelene barve. V slovenskih trgovinah listnati ohrovt žal ni pogosto dostopen, videla sem ga le v Leclercu. Enostavno pa ga je dobili na tržnicah, brez težav pa zraste tudi na domačem vrtu. V sezoni je v začetku jeseni in dolgo časa v zimo, saj ni pretirano občutljiv.
- JABOLKO – Jabolko doda čudovito svežino in je lep dodatek v solati. Uporabi bolj ali manj sladkega, res ni pomembno, katerega uporabiš. Nareži ga na palčke ali pa na tanjše rezinice.
- ROZINE – So lep jesenski dodatek. Lahko pa dodaš tudi katero koli drugo sušeno sadje – brusnice so prav tako odlična izbira.
- MANDLJEVI LISTIČI – Kateri koli oreščki so super, uporabi kar pač imaš. Meni so najboljšega okusa mandlji, popečeni mandljevi lističi so čudovita izbira.
- KOZJI SIR – Mehak in nežen kozji sir je čudovit dodatek. Je lepo kremast in je čudovit proteinski del solate. Uporabiš lahko tudi feta sir, čisto ok bi bil tudi nariban parmezan.
- GORČIČNI PRELIV – Kombinacija gorčice, kisa in olja ter soli in popra je res neverjetna. Gorčični preliv je res eden najboljših na svetu. Tokrat sem za sladkobo dodala še malo javorjevega sirupa, lahko pa ga tudi izpustiš ali pa dodaš malo medu.
Solata je super dodatek h kateri koli glavni jedi. Najboljša je v pozni jeseni in zgodnji zimi, saj je takrat listnati ohrovt v sezoni.
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.
Preden pogledava, kako se pripravi, pa še nekaj idej za solate v hladnejših mesecih:
- Hranljiva solata s pečeno zelenjavo, bulgurjem in jabolki
- Hrustljava solata z brstičnim ohrovtom in pršutom s prelivom iz agrumov
- Solata s čičeriko in artičokami
- Mešana solata s piščancem in gorčičnim prelivom
- Pisana solata s pečenim brokolijem, krutoni, jajcem in gorčičnim prelivom
- Cvetačna solata z gorčično-medenim prelivom in kranjsko klobaso
Še več receptov za odlične solate pa najdi pod oznako Solate.
Priprava te solate je nadvse enostavna. Pripraviš ohrovt, narežeš jabolko, zmešaš preliv in vse združiš. Maksimalno 10 minut!
Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor, v nadaljevanju sledi kratek slikovni prikaz priprave, natančne količine sestavin in korake priprave pa najdi na dnu strani.
Najprej pripravi listnati ohrovt, popeci mandljeve lističe in nareži jabolka.
Nato pripravi še preliv.
V skledo daj ohrovt, ga prelij s polovico preliva in najboljše, da kar s s čistimi rokami, dobro utri v ohrovt. Nato dodaj preostale sestavine, premešaj in serviraj. Pokapaj še z malo preliva in okrasi s sirom.
Ta solata je neverjetna. Moraš poskusit!
Neverjetna solata z listnatim ohrovtom
- Total Time: 10 minut
- Yield: 2 osebi 1x
Description
Res presenetljivo dobra solata z listnatim ohrovtom, jabolkom, popečenimi mandljevimi lističi in kremnim gorčičnim prelivom ter rozinam in kozjim ali feta sirom. Res neverjetna kombinacija, ki bo prepričala tudi vse tiste, ki si niti v najbolj divjih sanjah ne predstavljajo jesti listnatega ohrovta.
Ingredients
Sestavine za solato:
- 2 pesti listnatega ohrovta
- 1 jabolko
- 2 žlici mandljevih lističev
- 1 žlica rozin
- 40 g kozjega sira (ali feta sira)
- nekaj limoninega soka
Sestavine za preliv:
- 90 ml (olivnega) olja
- 45 ml jabolčnega kisa
- 1 zvrhana žlička gorčice
- 1 žlica javorjevega sirupa
- 1/2 žličke soli
- 1/4 žličke popra
Instructions
- Preliv: Z vsemi sestavinami za preli v pripravi kremni preliv.
- Listnati ohrovt: Listnat ohrovt dobro operi, nato pa pri vsakem listu odstrani notranji trd del – le odtrgaj zelene listke stran od notranje trde sredice. Natrgaj jih na ugriz velike koščke.
- Ohrovt in preliv: Na ohrovt zlij približno polovico preliva in ga vmasiraj v ohrovt. Če imaš le čas, ga pusti stati nekaj minut.
- Mandljevi lističi: Lističe stresi na suho ponev in ga popeči do zlate barve.
- Jabolko: Jabolko obreži, nareži na tanjše lističe, nato pa na palčke, podobne vžigalicam. Pokapaj z limoninim sokom, da se jabolko ne bo obarvalo.
- Solata: K listnatemu ohrovtu dodaj jabolko, rozine, mandljeve lističe, nato pa prelij še z nekaj preliva in nežno premešaj. Solato serviraj, okrasi s kozjim sirom in postrezi. Odlično!
- Prep Time: 8 minut
- Cook Time: 2 minuti