Paradižnikovo maslo

0 comments

Letni čas je primeren za pripravljanje ozimnic. Zato danes s teboj delim recept za pripravo paradižnikovega masla, ki ga lahko uporabiš kot namaz na kruhu ali v sendvičih, dodaš v rižote ali testenine ali pa na pečeno meso. V hladilniku zdrži kak teden, v skrinji pa do tri mesece. In priprava? Ne bi mogla bit bolj enostavna.

Za pripravo paradižnikovega masla ne potrebuješ veliko: češnjeve paradižnike, maslo, timijan in sol ter poper. Odličen recept petih sestavin! Za pripravo paradižnikovega masla, ki ga vidiš na tej fotki, sem uporabila rumene in rdeče češnjeve paradižnike. Ti lahko uporabiš katere koli. Pomembno je le, da uporabiš češnjeve paradižnike, ki v sebi seveda vsebujejo nekaj paradižnikove soka, a manj kot večji paradižniki. Preveč sokov bi naredilo maslo preveč tekoče.

Če doma nimaš svežega timijana, lahko uporabiš tudi svežega. Kljub temu pa ti priporočam, da greš po svežega v trgovino ali na tržnico, saj je sveže v tem maslu boljše. V primeru, da ne veš, kako ga porabiti, ti predlagam, da potem pripraviš ta dva recepta, kjer svež timijan blesti: torteline v gobovi omaki s špinačo in korenčkove štruklje.

Recept je pripravljen v sodelovanju z Luštno ekipo, ki mi je dostavila tako dobre paradižnike, da se sama sebi prav čudim, da mi jih je kaj ostalo za pripravo tega recepta. Ker so češnjevci zame kot bonbončki. Mmmm!

SESTAVINE

  • 0,5 l češnjevih paradižnikov
  • 1 žlica svežega timijana
  • 1/2 žličke soli
  • 1/2 žličke popra
  • 250 g masla

PRIPRAVA

Češnjeve paradižnike operi in stresi na pekač. Peci jih približno 10 minut v pečici, nastavljeni na žar funckijo. Paradižniki morajo začeti spuščati svoj sok, malo pa lahko tudi počrnijo. Pečene vzemi iz pečice in pusti, da se ohladijo na sobno temperaturo.

Medtem maslo sobne temperature nareži na kocke, timijanove lističe pa osmukaj s stebelc.

Paradižnike sobne temperature prenesi v misker (sok, ki so ga spustili ne dodajaj, da ne bo preveč tekoče), dodaj sol in poper ter timijan …

… in zmiskaj. Potem dodaj še maslo in še enkrat zmiksaj.

Paradižnikovo maslo prenesi v kozarček in porabi v enem tednu.

Lahko pa nekaj paradižnikovega masla zaviješ v folijo in postaviš v skrinjo – tako zdrži več mesecev.

Paradižnikovo maslo uporabi kot namaz, ga dodaj v rižote in testenine ali pa na pečeno meso. Njam!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.