Domače paradižnikovo maslo

0 comments

Letni čas je primeren za pripravljanje ozimnic, zato danes s teboj delim recept za pripravo paradižnikovega masla, ki ga lahko uporabiš kot namaz na kruhu ali v sendvičih, dodaš v rižote ali testenine ali pa na pečeno meso. V hladilniku zdrži kak teden, v skrinji pa do tri mesece. In priprava? Ne bi mogla bit bolj enostavna.

Za pripravo paradižnikovega masla ne potrebuješ veliko: češnjeve paradižnike, maslo, timijan in sol ter poper. Odličen recept petih sestavin! Za pripravo paradižnikovega masla, ki ga vidiš na tej fotki, sem uporabila rumene in rdeče češnjeve paradižnike. Ti lahko uporabiš katere koli. Pomembno je le, da uporabiš češnjeve paradižnike, ki v sebi seveda vsebujejo nekaj paradižnikove soka, a manj kot večji paradižniki. Preveč sokov bi naredilo maslo preveč tekoče.

Če doma nimaš svežega timijana, lahko uporabiš tudi sušenega. Kljub temu pa ti priporočam, da greš po svežega v trgovino ali na tržnico, saj je sveže v tem maslu boljše. V primeru, da ne veš, kako ga porabiti, ti predlagam, da potem pripraviš te recepte, kjer svež timijan blesti:

Recept je pripravljen v sodelovanju z Luštno ekipo, ki mi je dostavila tako dobre paradižnike, da se sama sebi prav čudim, da mi jih je kaj ostalo za pripravo tega recepta. Ker so češnjevci zame kot bonbončki. Mmmm!

Priprava je hitra in enostavna. Potrebuješ dobre češnjeve paradižnike, maslo in timijan.

Nato paradižnike speci in zmiksaj skupaj z maslom.

Maslo hrani v hladilniku in porabi v tednu dni ali pa oblikuj v klobaso, na pol zamrzni, nato nareži na kolobarje, te pa hrani v skrinji in po potrebi uporabi.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Domače paradižnikovo maslo


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 1/4 kg masla 1x

Description

Letni čas je primeren za pripravljanje ozimnic, zato danes s teboj delim recept za pripravo paradižnikovega masla, ki ga lahko uporabiš kot namaz na kruhu ali v sendvičih, dodaš v rižote ali testenine ali pa na pečeno meso. V hladilniku zdrži kak teden, v skrinji pa do tri mesece. In priprava? Ne bi mogla bit bolj enostavna.


Ingredients

Scale

0,5 l češnjevih paradižnikov
1 žlica svežega timijana
1/2 žličke soli
1/2 žličke popra
250 g masla


Instructions

  1. Paradižnike speci: Češnjeve paradižnike operi in stresi na pekač. Peci jih približno 10 minut v pečici, nastavljeni na žar funckijo. Paradižniki morajo začeti spuščati svoj sok, malo pa lahko tudi počrnijo. Pečene vzemi iz pečice in pusti, da se ohladijo na sobno temperaturo.
  2. Pripravi vse ostalo: Medtem maslo sobne temperature nareži na kocke, timijanove lističe pa osmukaj s stebelc.
  3. Pripravi maslo: Paradižnike sobne temperature prenesi v misker (soka, ki so ga spustili ne dodajaj, da ne bo preveč tekoče), dodaj sol in poper ter timijan in zmiskaj. Potem dodaj še maslo in še enkrat zmiksaj, da dobiš paradižnikovo maslo.

Notes

Uporabi rumene in/ali rdeče češnjeve paradižnike, saj ti vsebujejo manj vode od večjih paradižnikov. Preveč vode bi namreč naredilo maslo preveč tekoče.

Uporabi svež ali suh timijan, a je svež občutno boljši.

Paradižnikovo malso lahko uporabiš kot namaz na kruhu ali v sendvičih, dodaš v rižote ali testenine ali pa na pečeno meso.

Paradižnikovo maslo prenesi v kozarček in porabi v enem tednu. Lahko pa paradižnikovo masla zaviješ v folijo in postaviš v skrinjo – tako zdrži več mesecev. Da bo kasneje uporaba lažja, najprej paradižnikovo maslo zavij v folijo. Po približno 30-ih minutah, ko je že skoraj zmrznjeno, a se še lahko enostavno reže, pa klobaso (glej fotke!) nareži na kolobarje in kolobarje shrani. Tako naslednjič iz skrinje vzameš le kolobar in uporabiš, ostalo pa nate počaka do naslednjič.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 10 minut + ohlajanje

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.