
Koščki mehkega in sočnega piščanca se skupaj z zelenjavo – jesenske gobe in buča resnično zasijejo – kopajo v dišeči in kremni omaki, ki je naravnost božanska. Golaž postrezi s kruhom, s katerim pomaži vso to krasno omako, lahko pa piščančji golaž postrežeš tudi z rižem, pirejem, testeninami, ajdovo kašo, kuskusom ali katero koli drugo prilogo po lastni izbiri.
Ta jed je pravzaprav kar jesen na krožniku. Imava tople jesenske barve in čudovite jesenske okuse. Zato le izkoristi vse darove, ki jih ponuja jesen in pripravi to poslastico čim prej. Obljubim, da te bo ta piščančji golaž popolnoma prevzel, navdušil, nasitil in pocrkljal.
V tej jedi se nahajajo te glavne sestavine (poleg poglej tudi nadomestke):
- PIŠČANEC – Ker imava v golažu bučo, ki potrebuje nekaj časa, da se skuha – približno 15 minut – je dobro, da uporabiš piščančje meso, ki se ne izsuši, oziroma ne prekuha tako hitro. Zato predlagam, da uporabiš piščančja stegna brez kosti in kože – ta stegna brez kosti in kože od Perutnine Ptuj so super – in jih narežeš na ugriz velike koščke. Obljubim, da bodo ti koščki lepo sočni in čisto nič trdi. Če slučajno stegen nimaš, jih pojdi kupit ali pa uporabi prsa. Namesto piščanca lahko uporabiš tudi purana.
- GOBE – Uporabi gobe, ki jih imaš na razpolago in so ti všeč. V trgovini so sveži najbolj enostavno dostopni prav šampinjoni, predlagam, da izbereš rjave. Imaš pa v zamrzovalnikih velikokrat na voljo tudi več zamrznjenih možnosti, pogosto so tudi miksi različnih gob. Poleg šampinjonov predlagam jurčke, lisičke, štorovke …
- BUČA – Buča jed resnično obogati – tako s strani okusa, barve in hranljivosti. Buča namreč vsebuje veliko vitaminov, vlaknin in antioksidantov. Uporabiš lahko katero koli jedilno bučo, odlični izbiri sta maslenka ali hokaido buča.
- AROMATIKI – Seveda je golaž tako dober tudi zaradi pora, česna in belega vina. Tako preproste sestavine, pa tako dobre in učinkovite!
- ZAČIMBE – V tej jedi glavno vlogo igra timijan. Uporabi sušenega ali svežega. Ob postrežbi pa za še več svežine in čudovito barvo uporabi še svež peteršilj.
Gobe in buča so čudoviti jesenski sestavini. Vendarle pa, če si jeseni vzameš nekaj časa in bučo narežeš na kocke in gobe na rezinici in jih zamrzneš – ločeno v dve različni vrečki – jih imaš potem lahko na razpolago za pripravo tudi pozimi.
Priprava te jedi je res enostavna in hitra, lahko pa jo pripraviš tudi vnaprej in nato naslednji dan le dobro pogreješ in postrežeš z najljubšo prilogo. To jed sem postregla že le s kruhom, s katerim sem nato pomazala omako do zadnje kapljice, postregla pa sem jo tudi s kuhano ajdovo kašo in kuskusom. Z vsem naštetimi prilogami je bila odlična.
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.

Preden pogledava, kaj točno potrebuješ za pripravo in kako to jed pripraviš, pa prilagam še nekaj idej za čudovite jedi z gobami:
- Najboljši zelenjavni krompirjev golaž s stročjim fižolom in gobami
- Makaroni iz enega lonca v paradižnikovi omaki s papriko in gobami
- Ravioli v omaki z gobami in grahom
- Rezanci v svilnati mascarpone omaki z gobicami in pestom
- Mascarpone polenta s pečenimi gobicami in jajcem
- Krompirjev curry z gobami
- Rezanci s fantastično bolonjsko omako z gobami
Še več idej za jedi z gobami pa najdi pod oznako gobe.
Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. V nadaljevanju sledi kratek slikovni potek priprave, natančne količine sestavin in korake priprave pa najdi na dnu strani.

Najprej pripravi in popeci meso, nato gobe in nekaj ostalih sestavin. Dodaj še tekočine, bučo in vse samo še skuhaj.

Tako dišeče, tako kremno, tako dobro! Ohh, enostavno popolno.

Piščančji golaž z gobami in bučo
- Total Time: 40 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Koščki mehkega in sočnega piščanca se skupaj z zelenjavo – jesenske gobe in buča resnično zasijejo – kopajo v dišeči in kremni omaki, ki je naravnost božanska. Golaž postrezi s kruhom, s katerim pomaži vso to krasno omako, lahko pa piščančji golaž postrežeš tudi z rižem, pirejem, testeninami, ajdovo kašo, kuskusom ali katero koli drugo prilogo po lastni izbiri.
Ingredients
- 2 žlici (olivnega) olja
- 1 košček masla
- 400 g piščančjih stegen brez kosti in kože Natur Premium Perutnine Ptuj
- 1 žlička soli
- 1/2 žličke popra
- 1 por (narezan na kolute)
- 2 stroka česna (naribana)
- 150 g gob (narezanih na rezinice)
- 1/2 dl belega vina
- 1 žlička sušenega timijana ali 4 vejice svežega
- 1 žlica moke
- 4 dcl jušne osnove
- 150 g rumene buče (narezana na kocke)
- sveži peteršilj ob postrežbi
Instructions
- Meso: Piščančja stegna nareži na ugriz velike kose.
- Golaž: V kozici ali ponvi stopi maslo in segrej olje. Na segretega stresi narezano meso, ki ga posoli in popopraj, nato pa popeci, da se obarva, približno 10 minut. Dodaj gobe, premešaj in kuhaj, da gobe spustijo vodo in da se ta večinoma pokuha oz. izpari, približno 5-10 minut. Nato dodaj por in česen ter premešaj in kuhaj še 2 minuti. Dodaj moko, premešaj in kuhaj približno minuto. Dolij še vino, premešaj in kuhaj toliko časa, da tekočina izpari. Nato dodaj še vodo, bučo in timijan, premešaj in kuhaj približno 15 minut, oziroma dokler buča ni skuhana.
- Dokončanje golaža: V tem času bi se buča morala skuhati, omaka pa kremno zgostiti. Golaž poskusi in po potrebi dosoli in/ali dopopraj.
- Postrežba: Golaž okrasi in osveži s svežim peteršiljem. Postrezi s prilogo po želji; kruhom, testeninami, pire krompirjem, rižem …
Notes
Recept je pripravljen v sodelovanju s Perutnina Ptuj.
Uporabiš lahko piščanca, po želji pa tudi purana.
Namesto pora lahko uporabiš tudi mlado čebulo, šalotko ali navadno čebulo.
Uporabi sveže ali zamrznjene bučne kocke in gobe.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 30 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen januarja 2016, v oktobru 2025 pa sem izboljšala recept in osvežila fotografije.
Stara fotka recepta:


To je tako dobro, da je za pomazat še kozico. Večkrat naredim. Hvala za recept.
Z velikim veseljem. Hvala tebi za lep komentar. 🙂❤