Za na pot priročni tunini zvitki

, 29. Aug 2017 | No Comments

Odlični zvitki, polni zelenjave in tunino-avokadovega nadeva so popolni za na pot. Pripraviš jih doma, zaviješ v prozorno folijo in s seboj odneseš kamor koli. V službo, šolo, na piknik, na plažo … kamor koli! Ne le, da so odličnega okusa, so še zdravi, ljubki – poglej si no te barve! – enostavni za pripravo, pa še zamrzneš jih lahko.

Bliža se september in z njim novo šolsko leto ter odhod nazaj v službo, šolo, faks. Ker med tednom časa za počasno kuhanje ne bo, so hitro pripravljene jedi rešitev za vse gurmane. Seveda pomanjkanje časa ne pomeni, da moramo jesti kaj slabše. Ker imam rada dobro hrano in največkrat ne maram komplicirati, obožujem hitro pripravljene jedi. Veliko jedi, ki jih lahko pripraviš zelo na hitro, je že v moji zbirki, preveri jih: deset-minutne jedi in trideset-minutne jedi. Če kuhaš pametno, če izbiraš prave sestavine, če imaš na voljo prave recepte, je življenje takoj lažje.

Za nadev sem tokrat uporabila tunino in avokado ter mlado čebulo in nekaj začimb, lahko pa namesto mlade čebule uporabiš rdečo čebulo. Uporabiš lahko tudi drugo izbrano zelenjavo – dodaj rdeče ali belo zelje, redkvice, mlado špinačo … Za pripravo teh zvitkov je najboljše, da uporabiš tunino v lastnem soku. Če uporabiš tunino v olju, potem jo moraš res dobro odcediti, da tvoji zvitki ne bodo preveč oljnati. Konzervo odpri na pol in obrni na glavo, da olje izteče, potem pa tunino še malo pritisni z vilico, da izteče se preostalo olje. Da bodo zvitki najboljši, uporabi zrel avokado, ki bo čudovito kremast in se bo skupaj s tunino lepo zmečkal.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 1 večja konzerva tunine
  • 1 mlada čebula
  • 1/2 avokada
  • nekaj listov zelene solate
  • 1 korenje
  • 1/2 sveže kumare
  • nekaj obratov popra
  • nekaj obratov čilija z morsko soljo
  • sol
  • 1 žlica olivnega olja
  • 2 veliki polnozrnati tortilji
  • svež peteršilj in (po želji še) meta

PRIPRAVA

Tunino zelo dobro odcedi. Najboljše je, če uporabiš tunino v lastnem soku. Mlado čebulo nasekljaj, avokado pa razpolovi ter polovico nareži na kockice. Solato operi in osuši, kumaro in korenje pa nareži na ozke pravokotnike.

Tunino zmečkaj z vilico, potem pa dodaj še avokado, mlado čebulo, sesekljane dišavnice, čili, poper in olje. Če uporabiš tunino v olju, olja ni treba dodajati. Dobro premešaj, tudi avokado po želji bolj ali manj zmečkaj.

Na krožnik položi tortilijo, jo obloži s solato, potem pa nanjo razporedi tunino zmes. Poleg položi kumaro in korenje in začni zavijati.

Po dveh obratih konce spodvij na noter in tortiljo do konca zavij. Nareži jo na polovico in postrezi ali pa zavij v folijo in shrani za kasneje.

V hladilniku zdrži nekaj dni, v zamrzovalniku pa kak mesec (zdrži več, a s časom izgublja na okusu).

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply